GÜNÜN ŞARKISI: Kawuleza mama
Güney Afrikalı caz şarkıcı Zenzile Miriam Makeba isyanını sahneden sesiyle şarkılarıyla dünyaya duyurdu. Nasıl mı?

"Afrika'nın sesi" olarak bilinen ve tanınan adıyla "Afrika Ana" Miriam Makeba, Güney Afrika Johannesburg'da bir kasabada doğdu.
Güney Afrikalı caz sanatçısı Zenzile Miriam Makeba, bu şarkıyı Afrika’nın sömürge sokaklarında kadınlara devletten ve polisten kaçma öğüdünde bulunan çocukların dilinden ezgiye döküyor. Bir konserinde bu şarkının hikayesini şöyle anlatmıştı: “Güney Afrika’daki şehirlerin civarında siyahların yaşadığı mahallelerde, küçük çocuklar, şu ya da bu nedenden baskına gelen polis arabalarını gördüklerinde ‘kawuleza mama’ diye bağırırlardı, ‘çabuk ol anne’ anlamına geliyor bu sözcük, ‘çabuk ol anne, nolur yakalanma’”

GRAMMY ALAN İLK SİYAHİ SANATÇI
İlkokul yıllarında koroda şarkı söylemeye başlayan Zenzile, ilk şarkısı ‘Pata Pata’yı 1957 yılında yazdı.


Amerika’ya giden Zenzile, ırkçı Apartheid rejimine karşı kampanyalar yürüttüğü için 1963 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı. Artık ‘vatansız’ olan Zenzile 1966’da ‘An Evening with Harry Belafonte and Miriam Makeba’ (Harry Belafonte ve Miriam Makeba ile bir Akşam) adlı albümüyle Grammy ödülü alan ilk siyahi Afrikalı sanatçı oldu.

DÜŞÜNCELERİ VE AŞKI İÇİN ÜLKELERDEN KOVULDU
ABD’de müzik çalışmalarını sürdüren Miriam Makeba, politik kimliğinden ödün vermedi ve aşkını da isyandan yana seçti. 1968 yılında sivil haklar savunucu militanı Stokely Carmichael ile yaptığı evlilik nedeniyle ABD’de ‘tehlikeli’ ilan edildi ve pasaportu iptal edildi, konser ve albüm çalışmaları durduruldu. Tercihleri nedeniyle bir ülkeden daha kovulan Zenzile için başka yurt aramanın vakti gelmişti.

30’UN ÜSTÜNDE ALBÜM
Zenzile Afrika ülkelerinden Gine’ye giderek yerleşti ve müzik alanındaki çalışmalarını sürdürdü. 1986 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na Gine Hükümeti’nin temsilcisi olarak atandı ve Dag Hammarskjöld Barış Ödülü’nü kazandı. 1975 yılında ikinci defa Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna girdi. Otuz’un üstünde albümü olan Miriam Makeba, ırkçılık anlayışına karşı sürekli mücadele verdi.

30 YIL SONRA ÜLKESİNDE İLK KONSERİ
1985 yılında kızı Bongi’nin ölümü üzerine Brüksel’e taşınmaya karar verdi. Zenzile doğduğu topraklara ancak Güney Afrika’da özgür seçimler yapılıp Nelson Mandela başkan seçildikten sonra dönebildi. Nelson Mandela’nın daveti üzerine ülkesine Fransız pasaportuyla dönen Zenzile, ülkesinde 30 yıl sonra ilk konserini verdiğinde sahneye sığmayan coşkusuyla ‘özgürlüğü’ haykırdı. Dokuz ayrı ülkeden pasaport alan ve 10 ülkede fahri vatandaşlık payesi verilen Miriam 10 Haziran 1993 yılında Fransız pasaportuyla evine geri döndü.

SAHNEDE YAŞAMA VEDA…
16 Ekim 1999 tarihinde Miriam Makeba Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü İyi Niyet Elçisi (FAO) aday oldu. 2011 yılında barışa ve uluslararası anlayışa verdiği üstün hizmetler için Berlin’deki Almanya Birleşmiş Milletler Derneği (DGVN) tarafından Altın Otto Hahn Barış Madalyası ödülüne layık görüldü.
Zenzile 9 Kasım 2008 yılında Camorra karşıtı (Campania’da yerel bir mafia benzeri bir örgüt) yazar Roberto Saviano’yu desteklemek için İtalya’da organize edilen bir konser sonrası kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

ZENZİLE SADECE CAZCI DEĞİL POLİTİK EYLEMCİYDİ
Kara kıtaya yaşatılmaya çalışılan ‘kara kader’den payını fazlasıyla alan sürgün ve isyanla geçen koca ömrüne Zenzile, Afrika’nın isyan ve ağıtlarını sığdırdı yetmedi, politik bir eylemci olarak ülkesinde ve dünyadaki tüm haksızlıklara karşı durmayı bildi.

Kaynak: Gazete Karınca

İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Bursalı ipek işçisi kadınların grev...

Bursa, koza sayesinde bir işçi kenti olmuştu. Köylerde on binlerce aile kozalıkla geçinirken, şehird...

GÜNÜN DERNEĞİ : TRIS bu yıl Wallenberg Ödülü’nün s...

Kadınları güçlendirdiği projeleriyle onlara destek olan Toplumda Genç Kadınların Hakkının (TRIS) kur...

GÜNÜN RAKAMI: 28 günde 28 kadın intihar etti!

Son dönemde kadınlar özellikle ekonomik sıkıntılar ya da aile içi şiddet nedeniyle intihar ediyor. İ...