GÜNÜN PORTRESİ: Chien-Shiung Wu
Tarihin tozlu sayfalarında hak ettiği yeri bulamayan, dahiyane çalışmalara imza atan ancak bu çalışmalarıyla ‘erkek meslektaşlarına Nobel kazandıran’ Çinli fizikçi Chien-Shiung Wu ile tanışalım...

31 Mayıs 1912, Şanghay doğumlu Çinli bilim kadını, fizikçi Chien-Shiung Wu, Ulusal Merkezi Üniversitesindeki yükseköğreniminin ardından gittiği ABD’de, 1940’ta California Üniversitesinde doktora derecesini aldı.

Bir süre Smith College’da ve Princeton Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Wu, 1944’te Columbia Üniversitesindeki Savaş Araştırmaları Bölümü’nde çalışmaya başladı. Burada 1946’da öğretim üyesi, 1958’de profesör olan Wu, aralarında Princeton, Yale ve Harvard üniversitelerinin de bulunduğu birçok eğitim kurumundan onursal doktor unvanı aldı, Amerikan Kadınlar Birliğince “yılın kadını” seçildi, 1964’te Ulusal Bilimler Akademisinin Comstock Ödülüyle, 1975’te ABD’nin Ulusal Bilim madalyasıyla ödüllendirildi.

NOBEL'DE ADI BİLE GEÇMEDİ
Chien-Shiung Wu’nun bilim dünyasına yaptığı en büyük katkı, o sırada geniş kabul görmüş Eşlem Korunumu Yasası’nı (Law of Conservation of Parity) çürüten bir keşif olarak bilinir.

Wu’nun meslektaşları Chen Ning Yang ve Tsung Dao Lee, bu teoriyi ispatlaması için Wu’ya yardımcı olabileceklerini söyleyerek bir deney teklifinde bulundu. Wu tekliflerini kabul etti ve birkaç deney gerçekleştirdi. Onun deneyleri oldukça önemliydi, çünkü parçacığın bir elektronunu, diğerlerine oranla daha kolay bırakma eğiliminde olduğunu ve bu nedenle parçacıkların simetrik olmadığını gösterdi.

Gözlemi, 30 yıllık bir inancı, genel kabul gören bir fizik kanununu bozdu ve Eşlem Konumu yasasını çürüttü. Bilim dünyasında hiç de yabancı olmadığımız gibi, Yang ve Lee, Wu’nun gözlemlerini kaydetmedi. Wu’nun buluşu, 1957’de Yang ve Lee’ye Nobel ödülü getirdi.

Açıkça hakkı yenirken Wu, kariyeri boyunca itibarını sürekli daha da yükseğe taşıyacak çalışmalara imza attı.

İlgili haberler
GÜNÜN PORTRESİ: Türkiye’nin ilk kadın amigosu Kürd...

Kim demiş “futbol erkek işi” diye. Muazzez kimselere kaptırmıyordu tribündeki yerini, takımı da seyi...

GÜNÜN PORTRESİ: Rosalind Franklin

Franklin, DNA ipliklerinin ıslatılma oranına göre farklı X ışını kırınım modelleri oluşturduğunu keş...

GÜNÜN PORTRESİ: Dorothy Crowfoot Hodgkin

B12 vitamininin yapı taşını da penisilini de o buldu: Dorothy Crowfoot Hodgkin. İngiltere Komünist P...