GÜNÜN KİTABI: Baba evinde bana yer yok
Dayatılan Fransız sömürge kültürü sonucunda ortaya çıkan kimlik sorunu ve Cezayirli bir kadın olarak özgürlük mücadelesi arasında sıkışan bir kadının Asiya Cebbar’ın yaşam öyküsü...

Cezayir kıyı şeridinde küçük bir kasabadaki okulda tek “yerli” öğretmen olan babası ve genç, güzel annesiyle yaşayan küçük bir kız... Asiya Cebbar hatıralarının çalkantısında, okul yıllarını ve kendini yetiştirenleri anlatıyor. Bunların başında da kendi demokrasi ideallerine rağmen, kızına da aşılamayı kafasına koyduğu katı İslam değerlerine bağlı kalan babası Tahir geliyor. Küçük kız, dünyayı kitaplarla keşfedecek, ardından sıra yazmaya gelecektir.

Baba Evinde Bana Yer Yok, Asiya Cebbar’ın kendi kadın ve yazar kimliğini ilk kez anlattığı otobiyografik bir roman. Burada özgürlüğe susamış, atalardan miras kalan gelenekler ve bilgi birikimiyle zenginleşmiş, Cezayir ile Fransa arasında bölünmüş bir çocuk, daha sonra da bir genç kız görüyoruz. Yazar, utangaç ve heyecan dolu mahrem hikâyesinin ötesinde, sanki bir zamanlar kendini bulmak, kendisi olmak adına koparmak zorunda kaldığı bağları yeniden sağlamlaştırmak için Arap-Berberi bir geçmişe, bir ülkeye, bir babaya saygılarını sunuyor.

Tanıtım bülteninden alınmıştır.

ASİYA CEBBAR KİMDİR?
Asiya Cebbar Cezayir doğumlu ünlü bir feminist kadın yazar. Eserlerinde genellikle kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunları konu alıyor. 2006’da Fransızlar dışındakilere pek açık olmayan Fransız Akademisine kabul edilmiş Cebbar bu kez kendinden hareketle yazmış romanını.
(Petrol-İş Kadın Dergisi, Sayı 45)

İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Annelik mi, kadınlık mı?

Badinter, 'Kadınlık mı, annelik mi' sorusunun kadınlar için nasıl tehditler içerdiğini anlatıyor: Bu...

Acı bir Türkiye tablosu: Kardeşini doğuran çocukla...

Büşra Sanay’ın oldukça başarılı bir gazetecilik çalışmasıyla Türkiye’de ensest gerçeğini tüm yönleri...

GÜNÜN KİTABI: Şşşşt!

Her gün haberlerde birkaç cümleyi aşmayan gerçekleri bir roman haline getiriyor Leyla Serpil ‘Şşşşt’...