Stresle başa çıkmanın birçok yolu vardır, kimimiz kendini çikolata gibi tatlı şeyler yemeye verir kimimiz de işi sigara ve alkole kadar götürür. O sırada stresin etkisini azaltan bu yöntemlerin uzun vadede yararlı oldukları söylenemez, hatta zararlı ve geçici çözümler olduklarını hepimiz biliriz.
Oysa vücudumuz kendini stresin zararlı etkilerinden korumaya başlamıştır bile. Kalbimizin hızla çarpmaya başlaması, kan basıncımızın artması, hızlı soluk alıp vermemiz ve karaciğerimizin daha fazla şeker üretmesi, vücudun böyle zamanlarda en çok ihtiyaç duyduğu şeyi, enerjiyi sağlamak için gereklidir. Aynı nedenle sindirim, üreme ve bağışıklık sistemi faaliyetlerinde yavaşlama gerçekleşir ve bütün enerji kaslara ve beyne yöneltilir.
Adrenalin ve kortizolün yanı sıra salgılanan DHEA (dehidroepiandrosteron) hormonu, stres temelli dissosiyasyonu (kimlik, bellek, algı ve çevre ile ilgili duyum sorunlarını) azaltır ve stresi yaratan durumdan daha iyi bir performansla çıkmamızı sağlar. Böylece stresin zararlı etkilerine karşı bizi korur. Üstelik sadece o anki strese karşı değil, beynin yeniden yapılanma özelliğini (nöroplastisiteyi) artırarak ileride olabilecek streslere karşı da beyni dayanıklı hale getirir.
Stres hakkında öğreneceğimiz daha çok şey var, ama belli ki vücudumuz ne yapacağını biliyor.
Kaynak: Evrim Ağacı /Şule Ölez
İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: Stres turşusu
Eee kış geliyor, mutfakta kışlık hazırlıkları da başladı. O zaman size altın değerinde bir öneri......
GÜNÜN BİLGİSİ: Gaslighting nedir?
Partnerinize ne zaman bir sorundan bahis açsanız, kendinizi konuşmanın sonunda özür dilerken mi bulu...
GÜNÜN BİLGİSİ: Kereviz depresyonu önlüyor
Birçok faydası olduğu bilinen kerevizin bir de depresyona iyi geldiği öğrenildi. Kışın depresyon ris...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.