GÜNÜN BİLGİSİ: Köln Kadın Çeşmesi
Köln’ün gizli kadın anıtlarından biri olan kadın çeşmesinde heykeli bulunan 10 kadının her birinin hikayesi ve varoluş sebebi başka...

Köln'ün gizli kadın anıtlarından biri olan kadın çeşmesi, içinde parfüm müzesinin de olduğu Obenmarspforten 21 adresindeki Farina-Haus'un arka bahçesinde bulunuyor. Heykelin konusu, tam tepesinde de yazılı olduğu gibi değişen zamanlarda Kölnlü kadınların durumunu ve değişimini göstermek. Bu amaçla çeşmenin çevresinde tarihin değişik dönemlerinde yaşamış 10 kadın heykeli var. İlk kadın en eski Alman ırkı olan Ubierlerden. Ubier kadınlarının, sarı saçlı ve mavi gözlü olduklarından Romalıların ilgisini çekip Köln'e gelmelerini sağladıklarına inanılıyor. Onun yanında Romalı bir kadın var. Romalılar Köln'e geldikten sonra şehrin görüntüsünü değiştirmişler. Üçüncü kadın Milattan sonra 4. yüzyılda şehri işgal eden Franklardan biri.


Kucağında bir sürü genç kadın başı olan ise Kutsal Ursula. Ursula'nın henüz evlenmemiş kadınları koruduğuna inanılıyor. Elinde sepet olan beşinci kadın ise orta çağdan. Altıncı kadın 1421 yılında kovulmalarından önce Köln'ün eşit vatandaşları olan Yahudi kadınları temsil ediyor.


Yedinci kadın 1600'lü yıllarda Hollanda ile ticaretin gelişmesine bağlı olarak şehre gelen Hollandalı kadınlardan biri. Sekizinci heykel 18. yüzyılda Köln'e gelen İtalyanların adına bir İtalyan kadına ayrılmış. Dokuzuncu kadın 1832'den itibaren şehirde egemen olan Prusyalılardan bir kadın. Sonuncu ise çeşmenin yapıldığı 1987'deki bir kadına ait. 



Çeşme artık çeşme olmaktan çıkmış durumda. Musluklardan su akmıyor. Bunun nedeni 1999'da Köln'de yapılan G8 zirvesi sırasında çevresinin parmaklıklarla, musluklarının da metal levhalarla kapatılmış olması. Anıtın yapımcısı da bir kadın, Anneliese Langenbach. Anıtın şimdi bulunduğu Farina Haus ise dünyaca meşhur kolonya/köln suyu'nun ilk olarak yapıldığı yer.

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Yedi gururlu kız kardeşi aynı deniz...

Baltık Denizi’ne sınırdaş olan ülkeler arasındaki barışı simgeleyen 7 kızkardeş heykelini daha önce...

Kadın heykeli’ne saldıranlar ve kadını kamusal ala...

Sanatçı Arzu Yayıntaş, Ordu’da daha önce tahrip edilen ve yakın zamanda da ayakları kırılan 3 kadın...

GÜNÜN HEYKELİ: Savaşın Çocuk Kurbanları İçin Anıt

İkinci Dünya Savaşı'nda Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag’da Lidice köyü yerle bir edildi, çocuklar g...