OKULLARDAKİ EKSİKLİK ÇOCUKLAR İÇİN RİSK
Hareketsiz yaşam her yaştan kesimi ilgilendiren bir konu. Ama ülkemizdeki okullarda spor etkinlikleri için yeterli alan bulunmaması, bulunsa dahi donanım yetersizliği, beden eğitimi ders sürelerinin kısa olması çocukların okul içindeki fiziksel hareket imkanını daha da kısıtlıyor. Ayrıca şehirlerde yeterli sayıda oyun alanı, park ve spor alanlarının bulunmaması, bulunsa dahi küçük yaşlardan itibaren çocukların sınav hazırlığına başlamalarından dolayı fiziksel aktiviteye katılımlarının kısıtlanması çocuklarda hareketsiz yaşamın neden olduğu problemlerin artmasına sebep oluyor. Çocukların bulundukları semtin sosyo-ekonomik koşulları, ülkenin eğitim ve sağlık politikaları gibi faktörler de çocukların fiziksel aktiviteye katılımlarını olumsuz yönde etkiliyor.
HAREKETSİZ YAŞAM OBEZİTE RİSKİNİ ARTTIRIYOR
Pandemiyle birlikte sosyal izolasyona en çok maruz kalan gruplardan olan çocuklar sosyal hayattan uzaklaşarak psikolojik ve sosyal açıdan değişim yaşadılar. Çocukların ev içinde uzun süre televizyon, bilgisayar, tablet ile geçirdikleri ekran süresinin artması fiziksel aktivite düzeylerinde azalmaya ve yemek düzenlerinin bozulmasına neden oldu, çocuklar daha hareketsiz yaşamaya başlayıp daha fazla kilo alma eğilimi gösterdi. Buna bağlı olarak da çocukluk çağı obezitesi oranı arttı. Yapılan araştırmalar 10-13 yaşlarında obez olan çocuğun yetişkin olduğunda da yüzde 70 oranında obez olacağını gösteriyor.
KRONİK HASTALIKLARA DAVETİYE
Hareketsiz yaşam ve obeziteyle çocuklarda; karaciğer yağlanması, uyku apnesi, tip 2 diyabet, kardiovasküler hastalıklar, yüksek kolesterol, astım, glikoz intoleransı, insülin direnci, menstrual anormallikler, denge bozuklukları ve ortopedik problemlerin görülme sıklığı artıyor. Ayrıca hareketsizlik nedeniyle çocukların vücut postüründe bozulma meydana gelebilir. Bu da çocuklarda bel, sırt, boyun, bacak ve ayak ağrıları gibi vücut ağrıları görülme ihtimalini yükseltir. Hareketsizlik kemik, kas ve eklemleri de etkilediği için çocuklar sakatlanmaya daha açık hale gelir.
ÇOCUKLARIN HEM FİZİKSEL HEM SOSYAL GELİŞİMİ İÇİN...
Düzenli fiziksel aktivite çocuk ve gençlerin fiziksel, sosyal ve mental gelişimi için oldukça önemli. Sağlıklı yaşam için kişinin tüm yaşamı boyunca egzersiz alışkanlığına devam etmesi, bu alışkanlığın çocukluk döneminde kazandırılması gerekli.
■ Düzenli fiziksel aktivite kemik, kas ve eklemlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayarak kas iskelet sisteminin korunmasını sağlar. Ayrıca beden kitle indeksinin kontrol edilmesi, vücuttaki yağ kitlesinin azalmasını, kalp ve akciğer fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlar.
■ Düzenli fiziksel aktivite yapan çocuklar, hareketsiz yaşayan çocuklara göre daha gelişmiş hareket ve sosyal becerilere sahip olurlar ayrıca depresyon gibi mental durumlarını kontrol etme becerileri de daha gelişmiş olur.
■ Düzenli fiziksel aktivite; kişilerin sigara, alkol, ilaç gibi zararlı alışkanlıklar edinmesini engellediği gibi onların sağlıklı beslenme ve sağlıklı davranışlar elde etmesine de yardımcı olur.
EVDE, SOKAKTA ÇOCUKLARLA BİRLİKTE HAREKET İÇİN ÖNERİLER
Çocuklarımızın egzersiz alışkanlığını geliştirebilmek ev içinden başlar. Ebeveynlerin kendileri için egzersizi hayatlarına alıp çocuklarına bu davranış gelişiminde örnek olabilir. Ailelerin çocuklarını sağlıklı zaman geçirmeleri için onları oyun, spor, egzersiz yönünden teşvik etmesi önemli.
■ Ev içinde uygulanabilen güvenli, kolay fiziksel aktiviteler ve oyunlar kurulabilir.
■ Aile fertleri ev içinde birlikte yapabilecekleri germe ve kuvvetlendirme egzersizleri, denge koordinasyona yönelik egzersizler, pilates, yoga gibi meditasyon içeren egzersizlerden faydalanabilirler.
■ Ayrıca ebeveynler internet ve televizyon vasıtasıyla fiziksel aktiviteye teşvik eden egzersiz videolarını çocukları ile birlikte uygulayabilirler.
■ Ev içinde ya da sokakta oynanabilen sek-sek, saklambaç, istop, sallanan kuyruk gibi oyunlar çocukları harekete teşvik eder ve çocukların uzun süre bilgisayar ya da televizyona bağımlı olmasının önüne geçer.
■ Birlikte yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek ve park alanlarında vakit geçirmek çocuklar için eğlenceli fiziksel aktiviteler olabilir. Aile ile yapılan aktiviteler aile içinde sosyalleşmeyi ve paylaşımı çoğaltır.
■ Çocukları sevdikleri spor dalına yönlendirmek onları hem harekete teşvik eder hem de yaşıtları ile sosyalleşmesine olanak sağlar. Bir takımın parçası olmak çocukların hayatına disiplini, özveriyi ve çalışkanlığı getirir.
Gelecekte okullardaki fiziksel aktivite yapabilme olanaklarının artması, semtlerde park ve bahçelerin çoğalması, sağlık politikalarının egzersizi teşvik etmesi ve toplumda egzersiz alışkanlıklarının gelişerek sağlıklı nesiller yetişmesi umuduyla.
Görsel: Pixabay
İlgili haberler
Fizyoterapist Meltem Teker'den basit egzersiz öner...
Sağlıklı bir bedenle hayatınızdaki her şeye daha kolay yetişebilir, daha hızlı ve dinamik hareket ed...
GÜNÜN ÖNERİSİ: Evde yatma, egzersiz yap
Korona virüsten korunmak için evde kal çağrısıyla birlikte daha fazla oturmak ve uzanmaktan kaynaklı...
Egzersizden kaçmayın, bunları ihmal etmeyin…
Fizyoterapist Meltem Teker, egzersizi günlük rutinimizin bir parçası haline getirmek için önerilerde...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.