2020 Ağustos ayından beri boşanma sürecim davam ediyor. Bu süreçte çalıştığım iş yerinden ayrılıp ailemle birlikte yaşamaya başladım. 5 yaşında bir kızım var. 300 TL kızım, 300 TL kendim için nafaka alıyorum. Davam açıldıktan 3 ay sonra nafaka almaya başladım. Şu an asgari ücretle bir fabrikada çalışıyorum. Ayrı bir eve çıkıp kızımla kendime bir hayat kurmam şu an için mümkün değil. Ev kiraları boyumuzu aşmış durumda; elektrik, su, gıda gibi temel ihtiyaçları karşılayacak gücüm yok ve ben çalışırken kızıma bir bakıcı bulmak zorunda kalacağım. Kızımın babası, evlilik süresince birlikte yaptığımız evimizde yaşıyor ve kira vermiyor. Aylık çocuğu için ödediği 300 TL dışında hiçbir şekilde kızımın eğitim vs. masraflarına destek olmuyor. Her ay nafakayı yolladığında “Sana ben bakıyorum, ödemek zorunda değilim” gibi sözlerle, hakaret ve tehditleriyle başa çıkmak zorunda kalıyorum.
‘NAFAKA OLARAK VERİLEN TUTARLAR KOMİK’
Türkiye’de çoğu kadın evlendikten sonra eşinin ve toplumun baskısıyla iş yerinden ayrılıp evde oturmaya mahkum ediliyor. Ya da benim gibi bir şekilde çalışmanın bir yolunu buluyor; bu sefer de elindeki bütün parasına eşi tarafından el konuluyor ama işten ayrılma aşamasına gelince cebinde beş parası olmadan evinden ayrılıp kendine ve çocuklarına yeni bir hayat kurmak zorunda kalıyor. Şanslıysa kendisi ve çocuklarına nafaka alabiliyor. Ancak verilen tutarlar gerçekten komik derecede.
Devletin bu konuda yapması gerekenleri yapmadığını düşünüyorum. Öncelikle neden kadınlar evlerinden ayrılmak zorunda kalıyor? Yeni bir iş bulmak zaten güç. İş bulsak çocukları kime emanet edeceğiz? Bu ekonomik zorluğun içerisinde nasıl geçineceğiz?
KADINLAR ŞİDDET DOLU EVLERE MAHKUM BIRAKILIYOR
İşte tam da bu tür sorunlar yüzünden binlerce kadın mutsuz olduğu şiddet gördüğü, yok sayıldığı evliliklerine devam etmek zorunda kalıyor. Kadına şiddet sorunu da böylece bir çıkmaza giriyor
Öte yandan boşanan erkek, üzerindeki bütün sorumluluğu kadına atıp aylık maksimum 300 TL ödeyip hayatına güllük gülistanlık bir şekilde devam ediyor ve çoğu zaman başka bir kadına aynı şeyleri yaşatmaya başlıyor.
Ben nafaka oranı belirlenirken yalnızca erkeğin değil kadının da maddi gücüne bakılması gerektiğini düşünüyorum. Detaylı bir incelemeyle erkeğin, kendisinin sebep olduğu kadının çalışmaması, evinden ayrılmak zorunda kalması, çocukların bakımı ve giderlerine doğru bir katkı yapması gerekiyor.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
NAFAKA GERÇEKLERİ
Nafaka nedir, ne değildir? Neden kadınlar için vazgeçilmez bir haktır? Nafaka boşanma sonrası kadınl...
Devlet nafakayı dert ettiği kadar kadınların hayat...
Ankara’nın çeşitli belediyelerinde kimi memur kimi işçi olan kadınların nafaka tartışmalarına, söyle...
AKP’nin nafaka gasbında son aşama: Devlet destekli...
Nafaka gasbının gerçeklerini her yerde tüm kadınlara anlatacağız. Sizin yalanlarınıza karnımız tok,...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.