SAĞLIK

Türkiye'de kürtaj filen yasak, kadınlar üzerinde baskı artıyor

‘Güvenli kürtaja ulaşımdaki eksikliği ve zorluğu kadınların bedenleri üzerindeki denetimi tümüyle kaybettiklerini, sadece ekonomik güce sahip olanların kürtaja ulaşma olasılığının olduğunu gösteriyor’

Ayakta çalışan hastalığı: VARİS

Uzun süre ayakta çalışan kadınların mustarip olduğu varis nedir, neden oluşur?

Ertesi gün hapının kullanımı rutinleşti

Aile Sağlığı Merkezleri ve devlet hastanelerinde cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerinin durma noktasına gelmesi, acil doğum kontrol yöntemi ertesi gün haplarının kullanımını artırdı

Çocuklarda cinsel gelişim ve cinsel eğitim

'Ebeveynler olarak çocuklarımızın beslenmesine, giyinmesine, sağlığına, eğitimlerine, arkadaşlık ilişkilerine nasıl özen gösteriyorsak onların cinsel gelişimlerinde de sorumluluklarımız var.'

Sadece yaşlılık hastalığı değil: Kemik erimesi

Son yıllarda tüm dünyada sık görülmeye başlayan, kronik bir rahatsızlık haline gelen kemik erimesi kadınlarda daha sık görülür ve hastalığın seyri daha hızlı ilerler.

Mahkemeler HPV aşısına yaş sınırı koyuyor

HPV’den korunmak aşı ve taramalar ile mümkünken bugün Türkiye’de, HPV aşısı hâlâ ücretli. Üstelik bilimsel bir dayanağı olmadan mahkemeler aşı ücretini geri ödemek için yaş sınırı uyguluyor.

Sağlıkta Performans Sistemi: Kadınlar kaderiyle baş başa kalıyor

Aile sağlığı merkezinde performans sistemi uygulamasında puanlama sistemi ve aile planlaması kapsamında kadınlar üzerindeki etkileri Aile Hekimi Kolu Başkanı Emrah Kırımlı ile konuştuk.

Rahim ağzı iltihabı: Servisit

Rahim ağzı iltihabı (Servisit), ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir kadın ve halk sağlığı sorunudur.

‘HPV aşısı ücretsiz olmalı’

Kadınlar Burada Platformu, Sağlık Bakanlığına ‘Kansere karşın koruyucu olan aşının ücretsiz olmaması sağlık hakkının gasbı değil midir?’ diye sordu

İskoçya’da rahim ağzı kanseri HPV aşısıyla ortadan kaldırılıyor

HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede son derece etkili olduğunu gösteren araştırma, HPV ile ilişkili diğer kanserlerin de aşılama ile önlenebileceğini ortaya koydu.

İstanbul Tabip Odası: HPV aşısı ulusal aşı takvimine eklensin

Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, HPV aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesini talep etti.

Menopoz sonrası baş belası: Uretral Sendrom

'Uretral sendromun asıl nedeni olan genital atrofi, menopozdan sonra uzun süre estrojen uyarısı olmadığı için üreme organlarındaki gerileme ve küçülme demek.'

Bir şiddet biçimi: Genital estetik baskısı

Kadınların son dönemlerde sıkça yaptırdığı genital estetik operasyonlarını ve hangi koşullarda yapılması gerektiğini Psikoseksolog Arzu Erkan ve Cinsel Sağlık Eğitmeni Hemşire Edibe ile konuştuk.

Bartholin kisti nedir, nasıl tedavi edilir?

Bartholin kisti hemen her kadının yaşayabileceği bir durumdur. Genital bölgede enfeksiyona bağlı herhangi bir hastalıkla karşılaşmamak için aldığımız önlemleri kiste karşı da alabiliriz.

2022’de mamografi çektiren, smear yaptıran kadınların oranı düştü

TÜİK, 2022’ye dair Kadın Sağlığı ile İlgili Göstergeleri açıkladı. Kadınlar meme kanserine dair kendi kendine muayeneyi artırırken, mamografi ve smear yaptıran oranı azaldı.

Bütçede en son halk sağlığına bakılıyor: HPV aşısı ücretsiz olmalı

Kadınlarda rahim ağzı kanserini önleyen ve ücretsiz olacağı sözü verilen HPV aşısında yine adım yok. Sağlıkçılar, sağlık bütçesinin insan sağlığını öncelemediğine dikkat çekiyor.

Bir eksiklik değil yeni bir biyolojik evre: Menopoz

Kadınlara menopoz süreci ile nasıl baş ettiklerini sorduk. TTB Kadın Hekimlik Kolu da menopoza dair sorularımızı yanıtladı.

İnternet ve oyun bağımlılığının çocuk ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri

İnternet ve oyunlara erişimin bağımlılık düzeyine ulaşması çocuklarda depresyon, davranış bozuklukları; obezite, göz sağlığı sorunları gibi birçok ruhsal ve fiziksel bozukluğa yol açıyor.

Gebelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

Gebelikte sağlıklı, dengeli ve zengin bir diyet, annenin ve bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Dr. Akgül Kuru Oktay, gebelerin nasıl beslenmesi gerektiğine dair yazdı.

Ankara Tabip Odası: Öğüt değil, öğün verin!

Ankara Tabip Odası (ATO) okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için MEB'e çağrı yaptı ve uyardı: Yetersiz beslenme pek çok hastalığa, öğrenme güçlüğüne yol açıyor!