GÜNDEM
Polonez direnişinin 127. gününde kadın işçiler, direniş alanına kurulan polis barikatlarını yıktı.
Denizli’de 25 Kasım Komitesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde yapılacak yürüyüşe çağrı yaparak; “Haklarımız ve hayatlarımız için mücadelede birleşiyoruz" dedi.
Balıkesir Kadın Platformu, mumlarla yaptıkları oturma eylemi ile kadınları 25 Kasım'da alanlarda olmaya çağırdı.
Z.T. isimli kadın boşanma aşamasında olduğu D.C.T. tarafından adliyede şiddete uğradı. Z.T.'nin çocuğu polislerin gözü önünde adliyede D.C.T. tarafından kaçırıldı.
Çayırhan Termik Santralinin özelleştirilmesine karşı çıkan maden işçilerinin aileleri direnişin ikinci gününde desteğe geldi. Kadınlar Ekmek ve Gül'e konuştu.
SAĞLIK
Uzun süre ayakta çalışan kadınların mustarip olduğu varis nedir, neden oluşur?
Aile Sağlığı Merkezleri ve devlet hastanelerinde cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerinin durma noktasına gelmesi, acil doğum kontrol yöntemi ertesi gün haplarının kullanımını artırdı
'Ebeveynler olarak çocuklarımızın beslenmesine, giyinmesine, sağlığına, eğitimlerine, arkadaşlık ilişkilerine nasıl özen gösteriyorsak onların cinsel gelişimlerinde de sorumluluklarımız var.'
Son yıllarda tüm dünyada sık görülmeye başlayan, kronik bir rahatsızlık haline gelen kemik erimesi kadınlarda daha sık görülür ve hastalığın seyri daha hızlı ilerler.
HPV’den korunmak aşı ve taramalar ile mümkünken bugün Türkiye’de, HPV aşısı hâlâ ücretli. Üstelik bilimsel bir dayanağı olmadan mahkemeler aşı ücretini geri ödemek için yaş sınırı uyguluyor.
KÜLTÜR SANAT
'Dışa vurum' oyunu Türkiye'de kadın olmanın zorluklarını güçlü ve etkileyici bir şekilde seyirciye aktarıyor. Öyle ki izleyen her kadın oyunda kendinden bir parça buluyor.
Çöl Çiçeği filminden söz ediyorum. Waris Dirie’nin kendi hayat öyküsünü yazdığı aynı isimli kitaptan uyarlanmış 2009 yapımı bir film.
Öykülerin tümünün cinsel yönelimleri ya da cinsiyet rollerini konu aldığını söyleyebileceğimiz bu kitap, çoğumuzun bilmediği, dillendirilmeyen hayatları bambaşka yönleri ile okuru yüzleştiriyor.
Filmlerinde Gürcistan'da LGBTİ'ler üzerindeki baskıyı anlatan Levan Akın'ın Geçiş filminin ise son çıkan aile yasasından sonra Gücistan'da vizyona girip girmeyeceği ise belirsiz...
Nar Sanat Derneği, geçtiğimiz günlerde “Savaşa ve Eşitsizliğe Karşı Kadınlar ‘BASKI’ Yapıyor!” şiarıyla linol baskı atölyesi düzenledi. Atölyeye katılan kadınlara mikrofon uzattık.
AJANDA
25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Boğaziçi Ekmek ve Gül Grubu milliyetçilik ve cinsiyetçiliği tartışacak.
Çorlu Ekmek ve Gül, 'Mücadelemiz hepimiz içindir' şiarıyla 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü için miting düzenliyor.
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım'a giderken kadınları 'Haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleye' şiarıyla yapacakları basın açıklamasına çağırıyor.
Kuşadası Kadın Platformu kadınları, kayyım ve etki ajanlığına karşı sokağa çağırıyor.
Kayseri'de kadınlar Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde Gültepe Kültür Merkezinde buluşuyor.
EKMEK VE GÜL VİDEO
İnsanca çalışma koşulları, insan gibi muamele görmek için sendikalaşan TKIS işçisi kadınlar ile Tuzla Serbest Bölgenin girişindeki direniş çadırında buluştuk.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken Şişli'de kadınlara mikrofon uzattık. Artan kadın cinayetlerine dair konuştuk.
Gebze'de yaşayan Sevim emekli. Bir yandan 12 bin 500 liralık emekli maaşıyla evini geçindirirken bir yandan torunlara bakmaya çalışıyor. Hal böyle olunca da ekstra gelir için parça başı iş yapıyor.
Şişli Ekmek ve Gül grubundan Didem Çelik ve Ezgi Görgü Bahar dizisini konuştu. Kadınlar dizideki 'güçlü kadın' imajına dair eleştirilerini ve dizide gündeme getirilen kürtaj hakkını tartıştı.
MKB Rondo işçisi kadınlar iş yerinde yaşadıkları sorunları, grevin kendilerini nasıl değiştirdiğini ve kadın cinayetlerine dair düşüncelerini tartıştı.
DOSYA
Sorunların kat be kat arttığı Malatya’dan kadınlar yaşadıkları sorunları Ekmek ve Gül'e anlatıyor.
Sıkıntıların başında yer alan, kadınların en büyük sorunu olan hijyen, sanki depremin üzerinden bir buçuk yıl geçmemiş gibi hâlâ karşımızda.
Adıyaman’dan, Malatya’dan, Hatay’dan kadınlar depremlerin üzerinden geçen bir buçuk yılın ardından deprem bölgesindeki durumu aktarıyor
6 Şubat depremlerinin üzerinden bir buçuk yıl geçti ancak deprem bölgesinde yaşayanların sorunları çözülmedi; belirsizlikler büyüyor, yardımlar kesiliyor.
Ekonomik kriz, bakım yükünün kadınların sırtına yıkılmış olması, fahiş kreş ve kira ücretleri kendine yeni bir hayat kurmak isteyen kadınları yeniden şiddetin hedefi olmaya mahkum kılıyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.