Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Rojin için sokaktaydı
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla kadınlar, Rojin Kabaiş'in ölümünün aydınlatılması için basın açıklamasında buluştu.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla kadınlar Rojin Kabaiş’in ölümünün aydınlatılması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Rojin’in bedeninde bulunan DNA örneklerinin kime ait olduğunun açıklanması, davanın aydınlatılması, faillerin cezalandırılması talep edildi.

Kadınlar basın açıklamasında “Devlet uyuma, kadınları koru”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını attı.

Basın açıklaması okunmadan önce Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, aile politikalarına da dikkat çekerek kadınları katledenlerin “eli kolu uzun” olmasının temel nedeninin iktidarın katilleri korumaya dönük hamleleri olduğunu vurguladı.

Cinayetler sistematik politikaların sonucu

ATK raporundaki eksiklikler ve soruşturmada yaşanan gecikmelerin kamuoyunda ciddi şüpheler yarattığı belirtilen açıklamada, “Rojin’in ailesi, Baro ve kadın örgütleri olarak yeni rapor talep ediyoruz. Bizler bu delillerin ciddiyetle ve şeffaf biçimde incelenmesini, sorumluların derhal tespit edilmesini istiyoruz” denildi.

Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin önlenmesi için caydırıcı yasaların olmadığı ve mevcut yasalarında uygulanmadığı vurgulanan açıklamada, “Her gün bir kadın, en yakını tarafından, evinde, sokakta, iş yerinde katlediliyor. Ve bu cinayetler ne ‘bireysel öfke patlaması’ ne de ‘aile içi mesele!’ 2025 yılının ilk 9 ayında 290 kadın erkekler tarafından katledildi. 71 kadının ölümü şüpheli olarak kayıtlara geçti. Bu tablo, kadınların yaşam hakkının her geçen gün daha fazla tehdit altında olduğunu gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

Cinayetlerin münferit değil, sistematik bir politikanın sonucu gerçekleştiğini hatırlatan kadınlar, devletin görevinin kadınların yaşam hakkını korumak olduğunu vurguladı. Kadınları korumayan, failleri aklayan ve delilleri saklayan her kurumun kadın cinayetlerinin suç ortakları olduğunun altı çizildi.

Açıklamada kadınların talepleri ise şu şekilde sıralandı:

  " Adli Tıp Kurumu (ATK), Rojin’in bedeninde bulunan DNA örneklerinin kime ait olduğunu derhal açıklasın. Rojin Kabaiş davasının aydınlatılmasını, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Tüm kadın cinayetlerinin etkin biçimde soruşturulmasını, cezasızlık politikalarının sona ermesini talep ediyoruz. Şiddete karşı etkin bir koruma ve önleme mekanizmasının hayata geçirilmesini istiyoruz.

Biliyoruz ki bu mücadele, kadınların birliğiyle güçlenir ve büyür. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak, tüm kadınları ses çıkarmaya, dayanışmaya, mücadeleye çağırıyoruz!”

İlgili haberler
Rojin Kabaiş için Diyarbakır'da oturma eylemi

Van YYÜ öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümündeki cinsel saldırı şüphesinin bir yıl gizlenmesine tepki sürüyor. Diyarbakır'da 'Rojin için adalet' talebiyle oturma eylemi gerçekleştirildi.

Van YYÜ öğrencileri kampüste Rojin için yürüdü: Arkadaşımız Rojin’e ne oldu?

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri, 19 gün önce kaybolan Rojin Kabaiş için yürüdü. Öğrenciler eylemde, "Rojin Kabaiş'e ne oldu?" diye sordu.

'Her alanda Rojin’in sesi olacağız'

Dicle Üniversitesi öğrencileri, Rojin Kabaiş için kampüste açıklama yaparak, Rojin Kabaiş’in ölümünün aydınlatılmasını ve faillerinin bulunmasını istedi.


Editörden