İÇİMİZDEN BİRİ

Narin depremin de yaşamın da yaralarını kadınlarla birlikte sarıyor

Narin depremin ağır hasarlar bıraktığı Adıyaman’da 3 çocuğuyla hayata tutunmaya çalışıyor. Öyle bir kadın ki o, hangi kadın başını sokacak bir yer arasa kendini onun yanında buluyor.

Hamile kadınlar için fabrikayı örgütleyen Arife

Yoğun çalışma sırasında bebeğini düşüren Arife, başka bir kadın aynı şeyi yaşamasın diye kolları sıvıyor ve diğer işçilerle fabrikaya sendika sokuyorlar.

‘Artık kimseye muhtaç olmayacağım’

Zeynep 42 yaşında. Urfalı 8 çocuklu bir ailenin 6 erkek 2 kız çocuğundan en küçüğü. Zeynep’in hikayesi dayanışmayla, kendi ayakları üzerinde durmaya başlayan bir kadının hikayesi.

Hayat boyu mücadeleden vazgeçmemiş bir kadın: Müstesna*

Müstesna 36 yaşında, 3 çocuk annesi. Geçimini gündüzleri atölyede çalışıp akşamları ise evde toka yaparak sağlıyor. Başka kadınların da gelir elde etmesi için toka işini onlara öğretiyor.

Depremzede Mediha’nın 8 Mart talebi: Huzurla başımıza çatılar yıkılmadan yaşamak istiyoruz

‘Bizi ihmal öldürdü. Hem önlemediler hem kurtarmadılar. Şimdi bir yılda evleri yapacağım diyorlar ama hâlâ su yok. Sürer mi böyle, sürmez. Bir sonu olacak elbet.... Onların da sonu gelecek.’

BELLEK

Sovyetler Birliğinde kentler ve kadın

Bir düşün ötesinde: Sovyet devriminden sonra ortak konutlar özel evlerden daha iyi donatıldı, ortak mutfaklar ve çamaşırhaneler oluşturuldu. Kreşler, çocuk bahçeleri kuruldu.

Vera Mihaylovna Veliçkina: Sovyetlerde çocuklara bir öğün ücretsiz yemek hayal değil gerçek

Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz öğle yemeği uygulaması ve ücretsiz kantinler zorlu yıllarda Sovyet çocuklarının boğazlarından sıcak bir lokma geçmesine olanak sağlamıştır.

Açız maçız ama varız kardeşlerim…

Her yıl, asgari ücretle kaç tavuk döner alabiliyoruz hesabını yaparız. Bu yıl tavuk dönerin yerini evden kaplara koyup getirdikleri yemekler aldı…

GÜNÜN ŞARKISI: Radium Girls

Bugün Lennon Ödüllü şarkı sözü yazarı, şarkıcı, multi-enstrumanist Rachel Sumner’a kulak veriyoruz.

Fabrika mutfakları Sovyet kadınlarını yorucu yemek pişirme işinden nasıl kurtardı?

‘Fabrika mutfakları’ projesi aslında kadınların hem evde yemek yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmak hem de merkezi olarak yemek ihtiyacının giderilmesini sağlamak için ortaya çıktı.

MEKTUP

‘Okulumuzda şiddet faillerine geçit vermedik’

YTÜ'den 19 öğrenci topluluğu, Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunun üniversitelerinde sahneye çıkarılacak olmasına tepki göstermişti, öğrencilerin talebi karşılık buldu.

Öğrencilere yönelik etkinliklerde öğrencilere fikirleri sorulmalı

YTÜ öğrencisi Melike Nur, kadına şiddet ile gündeme gelen Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunun YTÜFest'te çıkacak olmasına dair mektup yazdı.

Özgür müyüz?

Nejla Öztürk, özgürlüğün onun için ne ifade ettiğini, kadınlar üzerindeki artan baskıyı, özgürlük istencini kaleme aldı.

Sovyetler’ deki yaşam yarınımıza ışık tutsun...

Sovyetler öğretiyor. Sovyetler’ de gördüğümüz yaşam, bugün sürdürdüğümüz bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek kampanyasına yansıyor.

Tasarrufu sarayın mutfağından yapın!

Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için mücadele eden Zaide, yönetenlerin kendileri için çarçur ettiği bütçeyi çocukların beslenme hakkı için çok görenlere sesleniyor.

DERGİMİZDEN

Ekmek ve Gül dergisi Nisan 2024 sayısı

Fırtınanın ardından Mayıs'ın sıcaklığı yükselir...

Bahar rüzgarlarını fırtınaya çevirme vakti!

İşçi kadınlar; yoksulluk, yoksunluk, şiddet ve baskının ağırlığından kurtulabilmek için birbirlerine sesleniyor! Birbirlerini sınıf kardeşleriyle birlikte mücadeleye, 1 Mayıs’a çağırıyor!

İçimizdeki nar üstümüzdeki beyaz gömleği boyasın!

‘Bu yıl 1 Mayıs’ta tek adama ‘Seninle işimiz yeni başlıyor, dur bakalım o kadar kolay mı hayatlarımızı sermayeye peşkeş çekmek’ diyerek diş gösterelim!’

Bölgedeki kadınlar: ‘İnsanca yaşam istiyoruz’

Bölgedeki kadın emekçiler 1 Mayıs’a giderken ücretlerine zam, şiddetsiz bir yaşam ve sosyal haklarına kavuşmayı talep ediyor. Kısacası kadınlar insanca yaşamak istiyor.

‘8 saat canımız ne isterse’

‘Daha önce, küçük bir çocukken 1 Mayıs’a katılmıştım. Şimdi talepleri olan genç bir işçi olarak katılacağım.’