Sevda Karaca göçmen kadınlarla buluştu: ‘Gaziantep'i göçmen düşmanlığıyla emekçileri birbirine kırdıranlara bırakmayacağız’
Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca, Şahveli Mahallesi’nde göçmen kadınlarla buluştu: ‘Biz artık savaş ve ayrımcılık istemiyoruz, huzur ve güven içinde yaşamak istiyoruz’

Yayın Kurulu yemiz, Emek Partisinin Yeşil Sol Parti listesinden 1’inci sıra Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca, Şahveli Mahallesi’nde göçmen kadınlarla buluştu. Antep Ekmek ve Gül ve Nar Sanat Derneği ortaklığıyla bir araya gelen göçmen kadınlar, Sevda Karaca ile yaşadıklarını paylaştı. Karaca sık sık, “Buradayız, kız kardeşiz, birlikte kazanacağız” mesajı verdi. “Göçmenlerle, yerlilerle hep birlikte kadınların güvenle yaşayacağı, yüzünün güleceği bir kent kurmak istiyoruz’’ diyen Karaca, Antep’i halklara barış içinde yaşamayı çok gören ve mülteci düşmanlığından prim yapmak isteyenlere bırakmayacaklarını söyledi.

Göçmen kadınların doğup yaşadığı, hatıralarının olduğu kentlerdeki savaşı yüreklerinde hissettiklerini belirten Karaca, “Eskiden güzel evlerimiz, bahçelerimiz vardı. Çocuklarımız güvendeydi, eşimiz dostumuz yanımızdaydı. Bu savaşın, sizleri bütün güzelliklerden uzaklaştırdığını ve burada çok zor koşullar altında bir yaşama sürüklediğini çok iyi biliyoruz. Çocuklarımız sokakta oynarken korkuyoruz başına bir şey mi gelecek diye. Eşleriniz işe gidiyor, herkesin aldığından çok daha düşük ücretle çalıştırılıyor.’’ dedi. Yaşanılan savaşta bu ülkenin yöneticilerinin de parmağı olduğunu ve bu savaşın sorumlularının aynı yıkımı Türkiye’de de gerçekleştirdiklerini ifade eden Karaca, bu sebeple göçmen ve yerli kadınların kız kardeş olduğunu, bu kadınların aynı sorunun ve aynı çözümün birer parçası olduğunu söyledi.

Suriye’de yaşanılan savaş sebebiyle yakınlarını kaybettiklerini ve Türkiye’ye geldiklerinden bu yana pek çok ayrımcılıkla karşılaştıklarını anlatan kadınlar deprem gibi büyük bir felaket sırasında bile bu ayrımcılığı yaşadıklarını söyledi. Zaten yoksul bir hayat sürdürdüklerini belirten kadınlar, yardım sırasında da en sona atıldıklarını ifade etti.

‘SİZE İLAÇ YOK, GİDİN’

Ev eksenli çalışan dört çocuk sahibi bir başka kadın “Eşim hastalığı sebebiyle çalışamıyor ve geçinmekte çok zorlanıyoruz. Hayat giderek pahalılaşıyor. Geçinemediğimiz için çocukları okuldan almak zorunda kaldık. İkisi çarşıda bir terzinin yanında çalışıyor artık.’’ dedi.

Etkinliğe katılan kadınlardan birisi oğlunu ve gelinini kaybettiği için torunlarına kendisinin baktığını aktardı. Tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıklarının olduğunu söyleyen kadın, gittiği hastanede tercüman bulamadığı için derdini anlatamadığını; hastaneye gittiğinde ise doktorların ve hemşirelerin “Size ilaç yok, hadi gidin” gibi tepkileriyle karşılaştığını söyledi.

Ayrıca yaşadıkları mahallede uyuşturucu ve hırsızlığın kol gezdiğini söyleyen kadınlar, şikâyet etseler bile bir şey yapılmadığını, güvende hissetmediklerini ve çocukları için tedirgin olduklarını belirterek “biz artık savaş ve ayrımcılık istemiyoruz, huzur ve güven içinde yaşamak istiyoruz’’ dediler.

DAYANIŞMAYLA AYAKTA KALDIK, DEVAM EDECEĞİZ

Göçmen kadınlar için sokağa çıkmanın, çocukları okula göndermenin, pazara gidip akşam yemeği için domates, soğan almanın dahi zor olduğunu söyleyen Sevda Karaca, bu hayatı kadınlara reva görenlerin karşısında yerli ve göçmen kadınların hep birlikte durması gerektiğini ve bu birlikteliği hep beraber örebileceklerini ifade etti. “Ama bunu yaparken birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var. Deprem döneminde Kız Kardeşlik Köprüsünü kurduk, dayanışmayla ayakta kaldık.’’ diyerek aralarında hiçbir ayrım olmadığını, Gaziantep’te göçmenlerle, yerlilerle hep birlikte kadınların güvenle yaşayacağı, yüzünün güleceği bir kent kurmak istediklerini söyleyip şu şekilde devam etti: ‘‘Bu şehrin milletvekili adayıyım. Bu ülkenin kadınlarını gündem edecek meclise, mülteci kadınların da sorunlarını taşımak istiyorum. Halklara barış içinde yaşamayı çok görenler, mülteci düşmanlığı üzerinden prim yapmak isteyenler duysun ki Gaziantep’i göçmen düşmanlığıyla emekçileri birbirine kırdıranlara bırakmadık, bırakmayacağız. Buradayız, birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İzmir’de kadınlardan deprem söyleşisi: Rantı değil...

İzmir Ekmek ve Gül, "Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz" kampanyası kapsamında deprem...

ODTÜ’de "depremde toplumsal cinsiyet" tartışıldı

ODTÜ’de Dr. Öğr. Üyesi Canay Doğulu’nun katılımıyla “Doğa Kaynaklı Afet Risk Yönetiminde Toplumsal C...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinde 1 Mayıs buluşm...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen metal, tekstil, plastik iş kolundan k...