Sağlık-İş İzmir Şubesinden okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme söyleşisi
Sağlık-İş'in “Okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme” konulu söyleşisinde konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Türkan Günay çocukların üç ara öğün, üç ana öğün şeklinde beslenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Uzmanı Türkan Günay’ın sunumuyla “Okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme” konulu söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide bir gün içerisinde çocukların üç ara öğün, üç ana öğün şeklinde beslenmesi gerektiğini söyleyen Günay, “Sağlıklı yaşamda ilk 8 bin gün çocuk için çok önemli. Bu 21 yaş demek. Bir insanın 21 yaşına kadarki beslenmesi ilerideki yaşlarında kalp hastalıkları, tansiyon, şeker hastalıkları için etkili” dedi.

“GÜNE BİR POĞAÇA İLE BAŞLIYORUZ”

Bir tabakta 4 ana grup olması gerektiğini söyleyen Günay, “Süt ve süt ürünleri çocuk gelişimi için gerekli. Kemik gelişimini sağlar. Günlük yenilmesi gereken miktar 2-3 su bardağı süt, 1 porsiyon peynir kadar. Yumurta ne kadar pahalı olsa da çocukların beslenmesinde vazgeçmeyeceğimiz bir şey” dedi. Kuru baklagillerin de fiyatlarının artmasına rağmen yoğun bir besin deposu olduğunu belirten Günay şöyle devam etti: “Ekmek, tahıl grubu çok abartılmaması gereken bir grup. Oysa biz sabahleyin bir poğaça ile güne başlıyoruz, öğleni geçiştiriyoruz bazen de akşam makarna yiyoruz. Çocuğun beslenmesinde ekmek de olmalı. Ancak tüketimimiz sağlığımıza uygun değil.”

Kahvaltının atlanmaması gereken bir öğün olduğunun altını çizen Günay, ”Kahvaltıda neler olmalıdır? Süt grubu, yumurta, ekmek ve tahıl grubu, taze meyve sebze. Beslenmeye poğaça koyuyorsanız yanına süt, mandalina bir şey de koymak gerekli. Çocuklara yumurta sevdirilmeli. Bir yumurta bir günlük protein ihtiyacını karşılıyor” dedi.

EKMEK VE GÜL’ÜN BAŞLATTIĞI KAMPANYA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Söyleşiye katılan sağlık emekçileri, Ekmek ve Gül’ün başlattığı bir öğün ücretsiz yemek kampanyasını örnek göstererek, okullarda ücretsiz bir öğünün olması gerektiğini belirtti. Mecliste çocuklara verilecek bir öğün yemek teklifinin reddedildiğini hatırlatan sağlık emekçileri, çocuklara ayrılacak bütçenin külfet olarak görüldüğünü, bu hakkın mutlaka kazanılması gerektiğine işaret ettiler.

Fotoğraf: Sağlık-İş

İlgili haberler
Öğretmenlerin gözünden beslenme çantaları: Protein...

Bağcılar’da bir ilkokulda çalışan sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen geçim zorlaştıkça derinleşen yo...

Mücadelemiz sonuç veriyor: Okul öncesi eğitimde he...

YETMEZ, TÜM DEVLET OKULLARINDA TÜM ÖĞRENCİLERE NİTELİKLİ, SAĞLIKLI, ÜCRETSİZ BİR ÖĞÜN YEMEK İÇİN MÜC...

Okullarda 1 öğün yemek için imza toplayan kadınlar...

Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için mücadele eden kadınlar, “MEB’in adım atması sevindiri...