İşsizliğin ‘İŞKUR’lu hali
Üniversite mezunu kadın iş bulamayınca umudunu İŞKUR’a bağladı. Temizlik görevlisi olarak işe başlayan kadın iş bulabildiği için kendini şanslı görüyor.

İŞKUR’un Toplum Yararına Çalışma programına katılan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Meslek Yüksek Okulu mezunu 25 yaşındaki Özge Özkan, Kocasinan Belediyesi Park Bahçe ve Temizlik İşleri Müdürlüğünde asgari ücretle temizlik görevlisi olarak çalışmaya başladı.



Elinde eldivenleri, ot süpürgesi ve çöp topladığı poşetle Kayseri’nin merkez Kocasinan İlçesi'ndeki temizlik ile park-bahçe düzenlemesinde çalışan Özge Özkan, kendisi ve çalışma arkadaşlarının İş Kurumu sayesinde geçici olarak iş bulabildiğini ve 29 Eylül’de 6 aylık sözleşmeli çalışma sürelerinin sona ereceğini söyledi. Erciyes Üniversitesi Safiye Çıkrıkçı 2 yıllık Geleneksel El Sanatları bölümünden mezun olan Özge Özkan, "İşsizlik kötü. Geçicide olsa iş bulabildiğim için şanslıyım" dedi.

Toplum Yararına Çalışma programına dahil olmak ve geçici de olsa iş bulabilmek için binlerce işsiz İŞKUR’a başvuruyor. Buradan kurum ve kuruluşlara gönderilen işsizlerin büyük çoğunluğu, park-bahçe ve temizlik işlerinde en fazla 9 ay çalıştırılabiliyor. Bu süreç boyunca ücretlerini İŞKUR’dan alan işçilerin çoğu sözleşme süresi boyunca kadro hayali kurarken sözleşme bitince işsizlikle karşı karşıya kalıyor.

İŞKUR’UN İŞ BULAMADIĞI MİLYONLAR...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının kayıtlarına göre ülke genelinde iş arayanların sayısı 24 milyonu geçerken son 15 yılda İŞKUR’a başvuran kadınların sayısı 8 milyon 716 bin 839 oldu. Ancak bunların yalnızca 1 milyon 585 bin 396’sı bir işe yerleştirilmiş durumda. İş bulma ümidiyle İŞKUR’a başvuran kadınların yüzde 82’si ise hayal kırıklığı yaşıyor. Öte yandan İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilemeyen 7 milyon 131 bin 443 kadın ise güvencesiz, kayıt dışı iş havuzunun en önemli kaynağını oluşturuyor.

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Kadın işsizliği son dört yılın en yü...

DİSK-AR’ ın TÜİK verileri üzerinden yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre, Şubat, Mart ve Nisan ayları...

İş bulma umuduyla İŞKUR’a başvuran kadınların haya...

İŞKUR aracılığıyla işe giren kadınlar ya güvencesiz çalışma yaşamına dahil oluyor ya da çalışma yaşa...

Kayıt dışı çalıştırılan kadın öğrenci sömürü çarkı...

Kayıt dışı ‘öğrenci işçi’ sömürüsüne Eskişehir’den örnek: Bir kadın öğrenci çalıştığı yerde hem sigo...