İş bulma umuduyla İŞKUR’a başvuran kadınların hayal kırıklığı
İŞKUR aracılığıyla işe giren kadınlar ya güvencesiz çalışma yaşamına dahil oluyor ya da çalışma yaşamına hiç dahil olamıyor!

Kadınların İŞKUR ile iş bulma umudu hüsranla son buluyor. İŞKUR aracılığıyla DeFacto’ya giren Şirin Y., devlet ödemesi bittikten sonra mağaza yöneticisinin kendilerine zorla istifa kağıdını imzalatmaya çalıştığını ve gerekçesiz olarak işten çıkarıldığını söyledi. Şirin, “Biz girdiğimizde de diğer çalışanlar istifaya zorlandı. Devlet ‘İstihdam yaratıyoruz’ diyerek bizi işe soktu ama hiçbir güvencemiz yok” dedi.

DEFACTO’NUN İŞİNE NASIL GELİRSE!
Gazete Şujin’den Habibe Eren’in haberine göre Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünden mezun olan Şirin Y., kendi alanında iş bulamadığı için DeFacto isimli mağazada işe başladı. 14 Şubat 2017’de İŞKUR aracılığıyla DeFacto’da müşteri danışmanı olarak işe başlayan Şirin, 1 Ağustos 2017’de gerekçesiz şekilde işten çıkarıldı. Şirin, uğradıkları hukuksuzluğu ve yaşanan süreci şu şekilde anlattı: “DeFacto Antalya Güllük Şube Müdürümüz Hüseyin Ö. bize ‘6 ay boyunca maaşlarınız İŞKUR tarafından karşılanacak. 6 ayın sonunda da İŞKUR aracılığıyla işe başlayanların en az yüzde 50’sini kadrolu olarak işe alacağız’ dedi. 6‘ncı aya girdiğimizde şube müdürümüz ilkin ‘İŞKUR’lu çalışanların zaten yüzde 50’si işten ayrılmış, bundan dolayı her halükarda sizi kadrolu personel olarak işe alacağız’ dedi. Birkaç gün sonra müdürümüz, ‘Böyle bir zorunluluğumuz yok’ deyip 1 Ağustos 2017 günü hiçbir gerekçe göstermeden işime son verdi.”



“DEVLET ‘İSTİHDAM YARATTIK’ DİYOR AMA HİÇBİR GÜVENCEMİZ YOK”
Şube yöneticisinin kendisine zorla istifa kağıdı imzalatmasına karşı, “Siz beni işten çıkarıyorsunuz, neden imzalamamı istiyorsunuz?” diyerek istifa kağıdını imzalamadığını söyleyen Şirin, olaydan iki hafta sonra İŞKUR’a gidip yaşanılanları buradaki memurlara anlattı. Ancak Şirin'in anlatımına göre memurlar kendisine, “DeFacto’nun istediği takdirde sizi hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarma yetkisi var” dediler. Şirin, “Devlet ‘istihdam yaratıyoruz’ diyerek bizi işe soktu ama hiçbir güvencemiz yok. Gerekçesiz işten çıkarılabiliyoruz” dedi.

‘BİZ GİRDİĞİMİZDE DE DİĞER ÇALIŞANLAR İSTİFAYA ZORLANDI’
Şirin, kendileri işe alındıkları zaman da diğer çalışanlarının çalışma sürelerinin haftada bir güne düşürülerek istifa etmek zorunda bırakıldığını aktardı: “Yetmezmiş gibi DeFacto etik hattı kurmuş, etik dışı bir şey olursa DeFacto’ya ulaşmamız için. Çok çirkin şeyler dönüyor. En sonuncusu da bana yaptıklarıydı. Belki de gazeteye vereceğimi duydukları için beni işten çıkardılar. Çünkü çalışanlar ‘İŞKUR’lular geldi, bizim çalışma saatlerimizi azalttılar’ diye yakınıp duruyorlardı. Çalışma saatleri düşünce ayda 4 gün çalışıp yaklaşık 250 lira maaş alıyorlardı. Bu parayla geçinemeyecekleri için istifa ediyorlardı. Yıllarca çalışmış olan personellerdi bunlar, tabii tazminat da alamıyorlardı.”
Şirin, uğradıkları haksızlık ve hukuksuzluk karşısında tüm çalışanları ses çıkarmaya çağırdı.

24 MİLYON İŞSİZ!
İŞKUR aracılığıyla çalışanların yaşadıkları güvencesizlik dolu yaşam ve sorunlardan yalnızca biri bu örnek. Öte yandan bir de İŞKUR’A başvuran binlerce işsiz var. 2003-2017 yılları arasında iş bulma ümidiyle İŞKUR’a başvuranların sayısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına soran CHP’li İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’ye yanıt geldi. Rakamlar korkunç bir tabloyu ortaya koyuyor. İŞKUR verilerini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre ülke genelinde iş arayanların sayısı 24 milyonu geçti.

İŞKUR’A BAŞVURAN KADINLARIN YÜZDE 82’Sİ HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI
İŞKUR verilerine göre Türkiye’de iş arayan gençlerin yüzde 61,37’sini oluşturan genç erkek nüfusu, 4 milyon 558 bin 892’e ulaşırken, genç kadınların sayısı ise 2 milyon 869 bin 351 olarak kayıtlara geçti.
İŞKUR kayıtları Türkiye’deki cinsiyet ayrımcılığının iş hayatına katılımı olumsuz etkilediğini de ortaya koydu. 2003-2017 yılları arasında İŞKUR vasıtasıyla iş arayan kadınların oranı yüzde 36,19 oldu. Veriler son 15 yılda, İŞKUR’a başvuran 15-65 yaş grubundaki 8 milyon 716 bin 839 kadından, yalnızca 1 milyon 585 bin 396’sının bir işe yerleştirilebildiğini gösterdi.
Bakanlık kayıtları iş bulma ümidiyle İŞKUR’a başvuran kadınların yüzde 82’sinin hayal kırıklığı yaşadığını ortaya çıkarttı. İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilemeyen 7 milyon 131 bin 443 kadın, güvencesiz iş havuzunun en önemli kaynağını oluşturdu. Bu istatistikler, geçtiğimiz 15 sene boyunca saatte 54 kadının, güvencesiz iş havuzuna dâhil olduğunu ortaya koydu.

İlgili haberler
Kadınlar için daha fazla güvencesizlik, çok daha d...

AKP iktidarı döneminde kadın istihdamı politikalarını ve bu politikaların kadınların hayatını nasıl...

GÜNÜN RAKAMI: Kadın işsizliği son dört yılın en yü...

DİSK-AR’ ın TÜİK verileri üzerinden yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre, Şubat, Mart ve Nisan ayları...

Patronların ve kadın bakanın ‘Kadın çalışan dostlu...

“İstihdamın Arttırılması” başlığı ile “evden, uzaktan, esnek çalışmayı” kural haline getirecek yasa,...