güvencesiz çalışma
Ankara’da bir araya geldiğimiz kadınlar ya iş veren tarafından ya da eşleri tarafından güvencesiz ve sigortasız çalışmaya mahkum bırakıldığını anlatıyor…
Sözleşmeli öğretmen 25 yaşındaki Saadet H, maruz kaldığı mobbing nedeniyle intihar etti. Eğitim Sen ‘Her gün yüz bin sözleşmeli öğretmen aynı acı gerçeği yaşıyor, güvencesiz çalışma sona ermeli’ dedi.
‘Türkiye İşçi Sınıfının Görünümü’ araştırmasına göre, her 4 kadından biri çalışma ortamında cinsiyet temelli ayrımcılığa uğruyor, kadınların aldıkları ücret erkeklerin ücretlerinin altında kalıyor.
Felç olma riskine karşı çalışma, mezarda emeklilik, ağır çalışma koşulları, stres, ekonomik kriz... Yeşilpınar’dan Göktürk’e giden 48Y otobüsünde ev işçileri ile çalışma ve yaşam koşullarını konuştuk.
Esnek çalışma kadınlara, hane içinde ve dışında iş yükünü artıran, iş güvencesi ve sosyal güvence sağlamayan bir çalışma biçimi sunuyor
Çocuk, genç, yaşlı, göçmen, mülteci... Sömürünün alabildiğine yoğunlaştığı Çağlayan’daki atölyelerde en çok duyulan söz ‘Yorgunum’. O yorgunluk işçileri hayal bile kuramaz hale getirmiş.
Kadınlar esnek, güvencesiz, kayıt dışı çalışmaya yönlendirildi; sağlık, emeklilik, ücretsiz kreş gibi haklardan mahrum edildi. Kısacası haklar açısından geriye giden bir 15 yıl geçirdi.
Hanların içinde birçok tekstil atölyesinin olduğu Çağlayan’da, 8 katlı Bilge Han iş hanında yangın çıktı. Atölyelerde çoğu sigortasız çalışan mülteci ve göçmen işçiler bulunuyor.
Çocuk işçilerin büyüdüğü, sadece Türkiyeli işçilerin değil Suriyeli, Moğolistanlı, Türkistanlı işçilerin ekmeğini kazandığı, patronların da alabildiğine işçileri sömürdüğü bir pazar Çağlayan.
Metal işçisi kadınların sözleşme sürecindeki eylemlere ve tartışmalara katılımının ve etkisinin, metal fırtına dönemine göre çok geride olduğu gözlemleniyor. Nedenini hiç düşündünüz mü?
Esenyurt’tan görüştüğümüz kadın işçilerin dilinden dökülen ortak sözcükler yaşamaya zamanın da paranın da yetmediği. ‘Asgari ücretle nasıl geçinilir?’ işçi kadınlar anlatıyor.
Bakım hizmetlerini üstlenen kadının yoksullaştığı, kadınların ayakta kalabilmek için sosyal yardımlara başvurduğu bir tabloda Ülker Şener’le kadın yoksulluğunun nedenlerini, sonuçlarını konuştuk.
Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde paketleme işinde çalışan kadınlar, ağır çalışma koşullarında güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırıldıklarını söyledi.
Esnek çalışma sanki bütün kadınların tercihiymiş gibi yansıtılıyor. Oysa güvencesiz ve düşük ücretli işlerin “kadın işi” olarak tescil edilmesi, ayrımcılığı çok boyutlu olarak derinleştiriyor.
İŞKUR aracılığıyla işe giren kadınlar ya güvencesiz çalışma yaşamına dahil oluyor ya da çalışma yaşamına hiç dahil olamıyor!
Bu fotoğraf 2017 Türkiyesinin utanç tablolarından biri. Bu fotoğraf, muhtaç bırakıldığımız güvencesiz, korkunç koşullardaki işlerin adeta bir özeti...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.