Hiranur Vakfı davasına karartma| İstismar davası halktan gizleniyor
Hiranur Vakfı'nın istismar davasının ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme avukatların katılımı reddetti.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızını evlilik adı altında müridi olan Kadir İstekli'ye cinsel istismar etmek üzere teslim etmesi ile ilgili davanın ilk duruşması bugün Anadolu Adliyesi'nde görülüyor. Saat 10'da başlayacak duruşma öncesi Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve Emek Partili kadınlar, CHP Kadın Kolları, Sol Feminist Hareket ve İstanbul Barosu'nun çağrısıyla Adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Duruşma sürecinde avukatların, baroların ve siyasi partilerin davaya katılımı reddedildi. 

MAHKEME KATILIM TALEPLERİNİ REDDETTİ
Sanık avukatları “Katılma taleplerinin ayrı ayrı reddine karar verilmesini talep ediyoruz. Kapalı ortam yapılmasının elzem olduğu ortadadır. Burada mesleki anlamda yapılacak bir müdahale yok. Mağdur olan mağdurenin mağduriyetini artırmaktan başka bir şey olmayacak. Bu nedenle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hariç bütün müdahillik talepleri reddedilmeli” dediler. Mahkeme Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının katılımını kabul ederek diğer tüm katılım taleplerinin reddine ve duruşmanın tamamen kapalı olarak yapılmasına ve yayın yasağı getirilmesine karar verdi.

İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUKLARIN SESİ OLACAĞIZ
 İstanbul Baro Başkanı Av. Filiz Saraç duruşmanın kapalı yapılması kararına, “6 yaşındaki bir çocuğun istismarı bütün vicdanları ve yürekleri dağladı. Bugün Baro başkanlarımız ve kurum temsilcileri buradaydı. Çocuk istismarını yeşerten, laik hukuk devletiyle sorunlu yapıları memlekette oy uğruna göz yumanlar da sorumluydu. Bu yapıları denetlemeyenler de sorumluydu. Maalesef bugün davanın kapalı yapılmasına karar verildi ve baroların müdahillik talepleri kabul edilmedi. Ama biliniz ke biz her zaman istismara uğrayan çocukların sesi olacağız” dedi.


YILMAYACAĞIZ
TBB Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez duruşmanın kapalı yapılması kararına ilişkin “Bu dava tarihi bir davadır. İleride hukuk fakültelerinde okutulacak emsal karar niteliğindedir. Buna rağmen usul kurallarına aykırı ve haklı katılım taleplerimizi reddeden bir mahkeme heyeti ile karşı karşıyayız. Zannetmesinler ki bugün haklı olan katılma talebimizin reddedilmesiyle biz avukatlar yılacağız. Asla” dedi.

BU ÜLKEDE ÇOCUKLARIN İSTİSMARINA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Emek Partisi adına Avukat Cevriye Aydın bugün gerçekleşen mahkemenin sürecine ilişkin, "Bugün sabah 6 yaşında ailesi tarafından 29 yaşındaki bir kişi ile evlendirilen H.K.G. duruşmasındaydık. Ben de Emek Partisi adına davaya müdahillik talebinde bulundum. 81 baronun temsilcileri, çocuk hakları komisyonu üyeleri, kadın hakları komisyonu üyeleri, Barolar Birliği kadın hakları, çocuk hakları komisyonları ve daha pek çok sivil toplum kurumu, kadın örgütü vs. onlarca müdahillik talebi oldu. Fakat duruşma Ceza Usul Kanunu’na aykırılıkla başladı.
Bütün söz alan temsilci avukatlar SEGBİS kaydı yapılmasını talep etti, bu konuda da bir talep tekrarı olduktan bir saat sonra ancak bu karar alındı. Katılım beyanların alınmasıyla devam etti, bu beyanlar yaklaşık 2-3 saat sürdü. Mahkeme heyeti ara kararıyla katılma taleplerinde müşteki olan H.K.G. onun vekili ve sanıklar vekili dışındaki herkesin salonun boşaltmasını istediği, katılma taleplerini reddetti. Sadece Aile Bakanlığının müdahillik talebini kabul etti, duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi. Ayrıca yayın yasağına da dair bir karar verdi.
Türkiye’nin her tarafından davaya katılmak için gelen temsilciler davanın dışında kaldı. Bu kadar korkunç, vahşi bir cinsel istismar olayının aslında bu toplumda yıllardan beri adalet bekleyenlerin beklentilerine uygun bir adım atılabilecekken yine tam tersi bir süreç işlemeye başladı. 85 milyonu ilgilendiren bir konu 6 yaşında bir çocuğun evlendirilmesi, hepimiz ilgilendiren bir konu. Bütün toplum olarak bundan dışlandık, sanki bireysel bir mesele gibi, olay bu şekilde devam ettirilmek istendi. Duruşma dışı kaldığımız saate kadar yapılan duruşma süreci bile hukuka aykırı olarak sürdü. Netice itibarıyla çocuğun üstün yararını, genel olarak halkın, toplumun sağlığı toplumsal yararını dile getirilecek olan bütün unsurlar dava dışı bırakılmış oldu. Ancak mücadelemiz devam edecek, bu ülkede çocukların istismar edilmesine karşı mücadelemiz sürecek" dedi.






DURUŞMA BAŞLADI

Kalabalık nedeniyle duruşma büyük salona alındı. Duruşma başlamadan, iddianame okunmadan davaya katılma taleplerinin alınmasına avukatlar tepki gösterdi. Tepkiler üzerine iddianame okundu, duruşma başladı. İddianamede “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası isteniyor.



İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nda sistematik olarak istismara uğrayan H.K.G’nin davası için İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve parti heyeti İstanbul Anadolu Adliyesi önünde. Emek Partisi davaya müdahillik talebinde bulunacak: "Bu karanlığa geçit vermeyeceğiz!"

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Hiranur Vakfı’nda istismara uğrayan H.K.G’nin davası için Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformundan Fidan Ataselim adliye önünde konuştu: "Bu konu 'siyaset üstüdür' dediklerinde biz ‘Hayır bu tam siyaset konusudur’ dedik. Çocuklar farklı vakıflarda istismara uğradığında, istismarın araştırılmasını talep eden önergeler reddedildiğinde Meclis’te tebrik kuyrukları oluşturuldu. Susmayacağız, mücadelemize tek bir çocuğun kılına zarar gelmeyene kadar devam edeceğiz."

'DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'

Hiranur Vakfı’nda istismara uğrayan H.K.G’nin davası için Kadınlar Birlikte Güçlü adliye önünde açıklama yaptı: "Erken yaşta evlilik diyerek çocuk yaşta evlilik diyerek istismarı meşrulaştıranlar bu suçun ortağıdır. Adalet yerini bulana kadar bu davanın takipçisiyiz."

HESAPLAŞACAĞIZ

Sol Feminist Hareket adına yapılan açıklamayı okuyan Seda Balmumcu, davanın toplumsal muhalefet baskısıyla erkene alındığını hatırlattı.
Tarikatlarda yaşanan skandalların münferit olmadığını söyleyen Balmumcu, "Üzerimize çöreklenen tarikatlarınızı, bizi karanlığa mahkum etmeye çalışan kararlarınızı, İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini tanımıyoruz. Cumhuriyet’in ilerici değerlerini ve laikliği tasfiye ederek kurduğunuz bu düzeni reddediyoruz. Kadınları, çocukları nefessiz bırakan tarikatlarınızla hesaplaşacağız. Halka ait kaynakların peşkeş çekilmesi ile bir saltanat kuran şeyhlerinizle hesaplaşacağız" dedi.

İSTİSMARCIYI SAVUNDULAR 


Tutuklu yargılanan İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel için tarikat üyeleri İstanbul Anadolu Adliyesi önünde dua okudular. "Hocamız yalnız değildir" sloganları attılar.

KADINLAR DAVANIN TAKİPÇİSİ

Hiranur Vakfı istismar davasını takip eden kadınlar çocuk istismarına tepki gösterdi.

◾Ekmek ve Gül Yeldeğirmeni adına konuşan Evin Turgut, "Davanın takipçisiyiz, çocuk istismarına geçit vermeyeceğiz" dedi.
◾Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan istismar davasına ilişkin "Karanlık günlerden çıkmak için buradayız. Bu olay münferit değil. Davanın takipçisiyiz " dedi. 
◾Emek Partisi Kadın Bürosu'ndan Fulya Alikoç AKP'nin politikalarına dikkat çekerek "H.K.G'nin yaşadığı hayat AKP'nin 20 yıllık politikalarının fotoğrafı niteliğinde. Başta kadınlar olmak üzere tüm emekçi halkımızı bu davayı takip etmeye çağırıyoruz" dedi.
◾Gülsuyu Gülensu Dayanışma Evi Başkanı Gülten Dokuyan, "Çocukların iyi eğitim almayıp vakıflara gönderilmesinin karşısındayız. Davanın takipçisiyiz" dedi.
◾Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Fatma Öztürk, "Derneğimize ulaşan çocuk istismarı vakaları artmış durumda. Biz bunlara geçit vermeyeceğiz" dedi.
◾Emek Gençliği İstanbul İl Yöneticisi Ezgi Tatlı, "Gençliğimizi bu karanlığa teslim etmeyeceğiz. Gerçek bir laiklik mücadelesini büyütmek için buradayız. Tüm Türkiye gençliğini mücadeleye çağırıyoruz"

KATILIM TALEPLERİ DEVAM EDİYOR

Baroların duruşmaya katılım talepleri sona erdi. Milletvekilleri HDP ve CHP adına katılım talebinde bulunurken Baroların duruşmaya katılım talepleri sona erdi. AKP İstanbul Kadın Kolları adına yapılan başvuruda, suçun ve cezanın şahsiliği ilkesinden bahsedildi, "İslam'a veya inanca mal edilemez" dendi, katılım talebinde bulunuldu. Talebin ardından salondan "yuh" sesi yükseldi.

◾Demokrasi İçin Hukukçular Grubu adına katılım talebinde bulunan Av.Devrim Avcı, “Halkı, toplumu çok yakından ilgilendiren bir insanlık suçunun söz konusu olması, ergenlik yaşına bile ulaşmamış bir çocuğun anne- baba rızası ve teslimiyle sayısız kez, yıllarca zincirleme bir süreç halinde cinsel istismara maruz bırakılması, bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendiren bir suç olması yanında, hepimizde ve tüm toplumda infial yaratmış bir suçtur. Ülkemizde böylesine korkunç vahamette bir suç işlenmesinden hem birey olarak hem hukukçular olarak zarar gördüğümüz gibi, iş bu davaya katılmamızda da hukukun egemen kılınması, adil bir yargılamanın gerçekleşmesi, karşımıza çok sarsıcı bir suç olarak çıkmış olan bu toplumsal çürümüşlüğün yasa ve uluslararası sözleşmelere gözetilerek yargılamasının yapılmasında da sonsuz hukuki yararımız vardır” dedi. 

◾Emek Partisi adına katılım talebine bulunan Av. Cevriye Aydın, “Bu davada verilecek karar son derece kritik ve yön tayin edici bir dava olacaktır. Yargılamanın adil bir yargılama olmasını diliyor bu davaya katılım talebinde bulunuyoruz" dedi. 

◾Türkiye İşçi Partisi Av. Melike Öztürk katılım talebinde bulunarak, "TİP her türlü gericiliğe karşı mücadele veren devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyen bir parti. Mahkemesinin tek görevi failleri yargılamak değil bu suça kim ortak olduysa ortaya çıkarılması, yargılanmasıdır" dedi.

◾TBB Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez :"Bu sadece bir kadın ve çocuğu değil, binlerce kadının ve çocuğun çığlığı olacak bir dava. Bu nedenle davaya katılma taleplerimizin kabul edilmesini talep ediyorum. Ayrıca herhangi bir nedenle duruşmaya kapalılık kararı getirilmemesi gerekiyor, bu dava kapalı görmeyi şöyle bırakalım aksine toplumu ilgilendirdiği için bu nedenle kamuya açık şekilde yapılması gerekir."



Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Cumhurbaşkanı Hiranur Vakfındaki istismar için ‘mü...

AKP Kadın Kolları Başkanlığının düzenlediği Kadın Emeği Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hi...

Tarikat yurtlarında kalan çocuklar ve kadınlar kon...

Birçok kesimi rahatsız eden istismar vakası Pendik ve Tuzla’da da kadınlar arasında çokça tartışıldı...

Mesele sadece istismar değil, çocuklar tarikatlara...

Hiranur Vakfında yaşanan istismarı değerlendiren Çocuk İstismarını ve İhlalini Önleme Derneği Bşk. P...