Erdoğan’ın ‘doğum kontrolü’ takvimi
16 yıldır çeşitli vesilelerle kadınların kaç çocuk doğuracağına karışan Erdoğan, sözlerini eleştirenleri ise ‘millete düşman’ olmakla suçladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü İstanbul'da nikâh şahidi olarak katıldığı bir düğünde doğum kontrolünü eleştirip "Güçlü milletler güçlü ailelerden oluşur. Bizi yıllarca doğum kontrolüyle aldattılar" dedi.
Erdoğan’ın doğum kontrolüne karşı bu sözleri ilk değil...
16 yıldır çeşitli vesilelerle söylediği sözlerle kadınların çocuk doğurup doğurmama kararlarına karıştı. Bunun "hakkı" olduğunu söyleyen Erdoğan, kadınların doğurdukları çocukları "millete hibe" etmelerini de istedi. Sözlerine karşı çıkanları ise "millete düşman" olmakla suçladı.

İşte tarih tarih Erdoğan'ın 'doğum kontrolü' sözleri:

10 Ekim 2009- “EN AZ 3 ÇOCUK”
“Ben iş işten geçmeden, en azından kendi adımıza mevcut durumumuzu koruyabilmemiz için her ailede en az 3 çocuk olması gerektiğini ifade ettim. Hala aynı yerde duruyorum. Bu görüşlerimi muhafaza ediyorum. Bilimsel rakamlara göre 2 olması bile gerileme demek. Bu, durumu asla korumaz.”

31 Temmuz 2010: “KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNE İNANMIYORUM”
Dolmabahçe’de kadın örgütleriyle yaptığı toplantıda Erdoğan “Ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum. Onun için fırsat eşitliği demeyi tercih ediyorum. Kadınlar ve erkekler farklıdır, birbirinin mütemmimidir. Fırsat eşitliği derseniz o başka, ona inanırım, ama kadın ve erkek farklı doğarlar, doğaları gereği eşit değildirler, birbirlerini tamamlarlar” dedi.

10 Eylül 2011: “NESLİMİZİ KURUTMA GAYRETİ”
“Bu milletin geleceğine hep kastedenler oldu. Ne yazık ki neslin korunması noktasında bizim neslimizi kurutma gayreti içine girenler oldu. En az 3, fazlası Allah kerim. En az üç olmazsa 2037'den sonra Türkiye dünyanın yaşlı nüfusu olan ülkelerinden biri haline geliyor, genç dinamik nüfuslara ihtiyacımız var.”

25 Mayıs 2012: “KÜRTAJ CİNAYETTİR”
“Sezaryenle doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok. Buna karşı el birliği içinde olmalıyız... Türkiye olarak, çocuklar konusunda da büyük bir hassasiyet içindeyiz. Çocukları çok seviyorum. Ben ülkemde en az 3 çocuk istiyorum. Çünkü genç dinamik bir nüfusa ihtiyacımız olduğunu biliyorum ve bu çalışmayı yürütüyoruz.”

2 Haziran 2012: “SEN BİLDİĞİNİ OKU, BİZ BUNU AYNEN YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
“Bir vücutta cenin öldürme hakkına kimse sahip değildir. Birtakım feminist kesim benim vücuduma karışamazsınız deniliyor. Bu kesim aynı zamanda annelik makamını da kabul etmeyen kesimdir. Biz muhafazakar demokrat bir partiyiz. Biz bu anlayışla çalışıyoruz. Sen yine bildiğini oku, ama biz bunu aynen bu şekilde yapmaya devam edeceğiz. Sezaryan olayı bu nüfusu dondurma olayıdır. Bu milletin nüfusu artmalı. Genç, dinamik nüfusa sahip olmalıyız. Ekonominin en önemli gücü insandır. Diyorlar ki, bu vücut benimdir, tercih hakkımı kullanırım. Bunun daha çok feminist kesim propagandasını yapıyor. Bunun yanında yaşam hakkı var. Biz yaşam hakkından hareket ediyoruz. Bir vücutta cenin öldürüldüğünde ha yaşam halinde öldürülen ha orada. Bizim için aynıdır. Bunu öldürme hakkına kimse sahip değil."

26 Aralık 2012: “HER KÜRTAJ BİR ULUDERE’DİR”
AKP Genel Merkez Kadın Kolları 3’üncü Kongresi’nde konuşan Erdoğan, sezaryenle doğuma karşı olduğunu yineledi ve şunları söyledi: “Bunların planlı, ülke nüfusunun artmaması için atılan adımlar olduğunu biliyorum. Bununla bu ülkenin nüfusu bir yerde durduruluyor. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Bu ifademe karşı çıkan bazı çevrelere, medya mensuplarına da sesleniyorum. Yatıyor-kalkıyorsunuz; Uludere diyorsunuz. ‘Her kürtaj bir Uludere’dir’ diyorum. Anne karnında bir yavruyu öldürmenin, doğumdan sonra öldürmekten ne farkı var, soruyorum size. Bunun mücadelesini her birlikte vermeye mecburuz. Bu milleti dünya sahnesinden silmek için sinsice bir plan olduğunu bilmek durumundayız. Bu milletin çoğalması için de asla bu oyunlara prim vermemeliyiz.”

8 Ağustos 2013: "3 ÇOCUK DOĞURUN, MİLLETE HİBE EDİN"
"Diyorlar ya 'bizim yaşam tarzımıza karışıyor'. 'Nereden çıktı bu 3 çocuk meselesi' filan diyorlar. Böyle bir yasa yok. ben sadece bir başbakan olarak en az 3 çocuğu tavsiye ediyorum. Bu benim en doğal hakkımdır. Kimseye kalkıp silah dayatmıyoruz. Yasal bir mecburiyet de yok. Ben bu davaya gönül vermiş kardeşlerime diyorum ki, en az 3 çocuk bu millete hibe edin, lütfedin diyoruz. Bu milletin güçlü olması lazım. O da nerden geçiyor? İnsan denilen o şerefli mahluktan geçiyor. Eşrefi mahluk olan bu insanı, bu işte bu anneler yetiştirecek.Onun için ben bu annelerden bunu istiyorum. kadar hakkım olsun. Yani bunu Rusya Federasyonu'nda Vlademir Putin söylediği zaman oluyor da. Türkiye'de Tayyip Erdoğan söylediği zaman niye rahatsız oluyorsunuz ? Ben annelerimize güveniyorum. Ak Partiye gönül veren annelere güveniyorum. Bunun haysiyetli mücadelesini verecek olan annelere, tabiki babaların da destek olması gereğini de hatırlatmak istiyorum..."


24 Kasım 2014: "KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ FITRATA TERS"
“Kadın kadına eşitlik doğru olandır. Erkek erkeğe eşitlik doğru olandır. Kadınların ihtiyacı olan eşitlikten ziyade eşdeğer olabilmektir. Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir. Tabiatları bünyeleri fıtratları farklıdır.”

30 Mayıs 2016: 'MÜSLÜMAN AİLE DOĞUM KONTROLÜ YAPMAZ'
“Zürriyetimizi artıracağız. Neslimizi çoğaltacağız nüfus planlamasıymış doğum kontrolüymüş hiçbir Müslüman aile böyle bir anlayış içinde olamaz. Ve burada birinci görev annelerdedir."

6 Haziran 2016: “ÇALIŞAN KADINLAR ANNELİKTEN İMTİNA EDİYOR”
"İş hayatının, anneliğin alternatifi haline getirilmesini kabul edemiyorum. 'Çalışıyorum' diyen annelikten imtina eden bir kadın aslında kadınlığını inkar ediyor demektir. Bu benim samimi düşüncemdir. Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun özgünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Eksiktir, yarımdır. Anneliği reddetmek insanın yarısından vazgeçmektir. Daha geniş tutuyorum. İnsanlıktan vazgeçmektir. Bunun için her fırsatta en az 3 çocuk tavsiyesi yapıyorum."

10 Kasım 2017: "MÜSLÜMANLARIN ÇOĞALMASI ŞART, TERÖR ÖRGÜTÜ BU KONUDA HASSAS"
"Rabbim, Peygamberimiz ne diyorlar? Emir çok açık net. Nikâhlanın, evlenin, çoğalın. Müslümanların çoğalması şart. Bu konudaki Müslüman kadınların hassasiyetlerine güveniyorum. Terör örgütü bu konuda çok hassas. En az 10, 15 çocukları var."

8 MART 2018: "SÖZLERİME KARŞI ÇIKAN MİLLETE DÜŞMANDIR"
“Kadınlarımızın hakları, hukukları, sorunları konusunda şahsım kadar duyarlı, somut politikalar üretmiş, icraat ortaya koymuş bir başka cumhurbaşkanı var mıdır bilmiyorum. En az 3 çocuk dediğimde rahatsız olanlar bu millete düşman oldukları için rahatsız oluyor.”

6 MAYIS 2018: “BİZİ DOĞUM KONTROLÜYLE ALDATTILAR”
"Güçlü milletler güçlü ailelerden oluşur. Bizi yıllarca doğum kontrolüyle aldattılar"

İlgili haberler
GÜNÜN SORUSU: Türkiye’de kürtaj yasal mı, yasak mı...

Tayyip Erdoğan’ın 2012 yılında ‘kürtaj cinayettir’ sözleriyle başlattığı tartışamadan sonra kafalar...

GÜNÜN BİLGİSİ: Kürtaj yasağı yeni kadın ölümleri d...

Dünyada her yıl ortalama 56 milyon kürtajın 8 milyonu sağlıksız koşullarda gerçekleşiyor. Kürtaj yas...

NE İÇİN OY VERECEĞİZ: 16 yılda sandığımızda birike...

Sadece kime, neden oy vermememiz gerektiğini değil nasıl bir ülkede yaşamak istemediğimizi de göster...