EMEP ve DEM Parti 9 aylık hamileyken tutuklanan çocuğu Adalet Bakanına sordu
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın verdikleri yazılı soru önergesinde Adalet Bakanına, 9 aylık hamileyken tutuklanan kız çocuğunu sordu.

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, verdikleri ortak yazılı soru önergesi ile 9 aylık hamileyken tutuklanan Suriyeli kız çocuğunu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordular.

EMEP ve DEM Parti Milletvekilleri, Gaziantep’te 9 aylık hamile olan Suriyeli bir kız çocuğunun, Ağustos 2024’te hakkında başlatılan “örgüt üyeliği” soruşturması kapsamında evine yapılan baskınla gözaltına alınarak ardından tutuklandığını aktardıkları yazılı soru önergesinde, cezaevinde benzer suçtan başka tutuklu ve hükümlü bulunmaması nedeniyle çocuğun tek kişilik koğuşta tutulduğunu ve geçtiğimiz günlerde doğum yaptığını belirttiler.

3 yıldır Gaziantep’te yaşayan kız çocuğunun, savaşta tüm ailesini kaybettiği ve dini nikahla evlendirildiği, 1 yaşında bir çocuğu daha bulunduğunu ifade eden milletvekilleri, çocuğun avukatıyla yaptıkları görüşmeyi aktararak; doğum yapan çocuğun tahliyesi için yapılan tüm başvuruların savcılık tarafından reddedildiğini, çocuğun cezaevinde tanımadığı kişiler tarafından “mülakat” adı altında görüşmelere çıkarıldığını, ardından da Diyarbakır Kadın Kapalı İnfaz Kurumu’na gönderildiğini öğrendiklerini söylediler.

Suç isnadı tarihinde çocuğun henüz 15 yaşında olması, yeni doğum yapmış olması gibi sebeplerle çocuğun ve bebeğinin özel sağlık ihtiyaçlarının gözetilmesi gerektiğinin altını çizen milletvekilleri Bakan Tunç’tan şu soruların yanıtını istediler:

    1- Suç isnadı tarihinden bu yana geçen zaman düşünüldüğünde, hali hazırda dosyada karartılabilecek herhangi bir delil bulunmaması ve diğer tutukluluk sebeplerinin de olmaması karşısında kız çocuğunun salıverilmemesinin, yapılan başvuruların reddedilmesinin gerekçesi nedir?
    2- Yeni doğum yapmış çocuğun ve yeni doğan bebeğin cezaevi koşullarında, üstelik tek kişilik bir koğuşta sağlık ve güvenlik riskleri olduğu açıkken, çocuk ve bebeğin sağlık ve güvenliği için ne gibi önlemler alınmıştır?
    3- Ceza kanunlarında ve sair mevzuatta “mülakat” diye bir soruşturma yöntemi düzenlenmekte midir? Çocuğu cezaevinde “mülakat” adı altında görüşmeye çağıranlar kimlerdir? Bu görüşmelerde çocuğa ne söylenmekte, ne sorulmaktadır? Böylesi hukuk dışı görüşmelerin suç olduğu açıkken Bakanlığınız ilgili personel hakkında ne tür işlemler yapacaktır?

Fotoğraf: Ichigo121212/ Pixabay

İlgili haberler
Afet-Çocuk Koordinasyon Ekibi: Mahpus çocuklar içi...

Afet-Çocuk Koordinasyon Ekibi, hapishanelerdeki çocukların depremi daha ağır yaşadığını ifade ederek...

15 yaşında mülteci bir işçi: Emine

Çocuk o daha. Çağlayan’da taş dizimi yaptığı atölyede onun kadar uzun saatler çalışmaya büyük bir in...

Mülteci çocukların ardında bıraktığı duraklar...

Düşündüm, aynı acıları metrobüsteki bu çocuk da yaşamıştı. O çocuğun bir anlık kendisini aynada bir...