EMEP Milletvekili Karaca: 'Tasarruf diyerek sağlık emekçisinin hakkını gasbedenlere karşı bir aradayız'
Dergimizin yayın kurulu üyesi EMEP Milletvekili Sevda Karaca, SES'in hemşirelik mesleğinin sorunlarını gündem etmek için bir araya geldiği Sağlık Bakanlığı önünde sağlık emekçileriyle buluştu

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca; Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SES) tarafından Dünya Hemşireler Günü kapsamında Sağlık Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasına katıldı. Açıklamada söz alan Karaca “Şimşek’in açıkladığı tasarruf programı, boynumuza urgan geçirme programıdır, sağlık hakkından edilme programıdır.” dedi.

Sevda Karaca “Ne zaman sağlık emekçilerini ilgilendiren bir gün olsa üstlerine kutsallık örgütü serip onların gerçek taleplerinin üstünü örtüp kutlama mesajları yayınlıyorlar.” diyerek Sağlık Bakanı’nın da bu sorunları görmezden geldiğine dikkat çekti.

ŞEHİR HASTANELERİNE AKTARILAN PARADAN SÖZ EDİLMİYOR

Hemşirelerin istihdam ve ücret taleplerini açıklanan kamuda tasarruf planıyla birlikte değerlendiren Karaca “Mehmet Şimşek’in açıkladığı program, kamuda tasarruf programı değil; kemerde sıkacak delik bulunmadığı için emekçinin boğazına urgan geçirme programıdır. Bu paketle kamuda çalışanı emekçinin kalan son hak kırıntıları da tırpanlayacaklarını ilan ettiler. Uçak kalkmayan havaalanları, garantisi emekçi halkın cebi olan otoyollar, köprülerden söz edilmiyor. Şehir hastanelerine aktarılan 108 milyar 300 milyon liradan kimse söz etmiyor. Büyük patronların silinen vergi cezalarından, borçlarından söz edilmiyor. Emekçinin servisi, yemeği, ücretinden eksiltiliyor. Zaten sınırlı personelle çalışan hastanelere, okullara, kamu kurumlarına atanmayı bekleyen işsizlerin iş ve ekmek umudu yok ediliyor.” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANINA SORU ÖNERGESİ

Kamuda tasarruf adı altında sağlık emekçilerinin taleplerinin gereklerinin yerine getirilmeyeceğinin ilan edildiğini belirten Karaca sağlık emekçilerinin madde madde açıkladığı talepleri sahiplendiklerini ve bütün halkın da sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. SES ile birlikte hazırladıkları soru önergesini de Sağlık Bakanlığına sunduklarını ifade eden Karaca “Sağlık Bakanlığı soru sevmiyor. Bu zamana kadar verdiğimiz soru önergelerine 1 tane bile anlamlı cevap vermedi. Biz bu cevapların ancak mücadeleyle alınacağını biliyoruz. İnsanca yaşamak ve çalışmak için sağlık emekçilerinin mücadelesinin yanındayız. Halka sesleniyorum kamuda tasarruf programı sağlık hakkından edilme programıdır. Sağlık emekçilerinin talepleri bütün halkın talepleridir. Her yerde bu talepleri örgütlemek için mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Sevda Karaca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği yazılı soru önergesi ile şu soruların yanıtını istedi:

    • Sağlık hizmetinin bütün basamaklarında ihtiyaç olan hemşire sayısı kaçtır? Mayıs 2024 itibarıyla hemşire açığı kaçtır? Açığın kapatılması için hemşire istihdamı ne zaman yapılacaktır?

    • Personel dolum cetvelinde yer almasına karşın sendika faaliyeti gerekçe gösterilerek masa başında çalışan personel sayısı kaçtır? Bu personeller hangi sendikaya üyedir?

    • Kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin haftalık ortalama çalışma saati kaçtır?

    • Sağlık hizmeti veren kamu sağlık kuruluşu sayısı kaçtır? Bunların kaçında kreş bulunmaktadır?

    • Hemşirelerin mesleğe bağlı oluşan hastalıkları nasıl tespit edilmektedir? Meslek hastalığı tespit edilen hemşire sayısı kaçtır?

İlgili haberler
SES'li hemşireler Sağlık Bakanlığı önünde buluştu:...

SES'li hemşireler, yaşadıkları mesleki sorunları gündem etmek için Sağlık Bakanlığı önünde buluştu....

Hemşireler Günü'nde hemşirelerin talebi: ‘Meslek t...

Elazığ Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesinde çalışan hemşireler, hemşiriler gününde pasta ve kek değ...

‘Savrulan yumruklara hedef olmak zorunda değilim’

‘27 yıldır çalıştığım kurumda öyle çok şiddet vakası oldu ki yaşadığım, tanık olduğum yahut işittiği...