Devlet Ezgi Zerkin’i korumadı, katilini de 335 gündür yakalamadı
Ezgi Zerkin öldürülmeden önce defalarca kez karakola şikayette bulunmuş, uzaklaştırma kararları almıştı. Ancak gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle cinayet engellenmedi.

İzmir’de geçtiğimiz yıldan bu yana en az 43 kadın katledildi. Bu kadınlardan biri de 28 Temmuz’da boşanma aşamasında olduğu Deniz Özarslan tarafından iş yerinde katledilen Ezgi Zerkin. Cinayetin üzerinden 11 ay geçti ancak katil hâlâ yakalanmadı, dava süreci başlamadı. Ezgi Zerkin’in annesi Ziynet Zerkin kızı olmadan ikinci bayramı karşılıyor ve adalet adına henüz hiçbir adım atılmadı.

Ezgi Zerkin öldürülmeden önce defalarca kez karakola şikayette bulunmuş, uzaklaştırma kararları almıştı. Ancak gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle cinayet engellenmedi. Yetmezmiş gibi çeşitli suçlardan sabıkası bulunan Özarslan, cinayet öncesi denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. 7 yıl süren evlilik sürecinde kızının sürekli şiddet gördüğünü anlatan anne Ziynet Zerkin, cinayetin göz göre göre geldiğini söylüyor.

Deniz Özarslan’ın Derya Kılıç adlı genç bir kadını terastan ittiği duyumları üzerine kızının boşanma davası açtığını anlatan Zerkin “Bu süreçte müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanıyordu. Derya yoğun bakımdan çıktıktan sonra ‘Beni Deniz Özarslan itmedi’ diye ifade verdi. Bu ifadeyi baskı altında verdiğini düşünüyoruz. Bir şekilde davayı geri çektirtti. Özarslan, tahliye sonrası saplantılı bir şekilde kapımıza dayanmaya başladı. Ezgi’nin sürekli onu aldattığını düşünüyordu. Bize küfürler yağdırıyordu. Gündüz ayrı, gece ayrı karakolda ifade veriyorduk, bizi bir şekilde geçiştirip yolluyorlardı” dedi.

Özarslan’ın uzaklaştırma ve koruma kararlarını ihlal etmesine rağmen önlem alınmadığını söyleyen Anne Zerkin, “İki polis memuru geliyordu. Onlar gelene kadar Özarslan gittiği için bir şey yapmıyorlardı. Denetimli serbestlikle çıkmış, etrafta dolaşıyor ve hepimizi öldürmekle tehdit ediyordu. Bu adam birimizden birini öldürecek desem de polisler ‘Onu burada tutacaksınız ki alıp götüreceğiz. Bizim görevimiz bu’ diyordu. Oyalamak için dışarı çıksak ya beni vuracak ya kızımı. Karakola bile kelle koltukta gidiyorduk” diyerek gerekli önlemlerin alınmamasına isyan etti.

‘DAVA NİYE BAŞLAMIYOR?’

Cinayet sonrasında benzer ihmalkarlıkların sürdüğüne dikkat çeken Zerkin, “Davamız niye başlamıyor? 29 Temmuz’da bir yıl olacak. Gizlilik kararı var, avukatlarımız bile dosyaya ulaşamıyor. Komiserler peşinde olduklarını söylüyor ama sonuç yok. İlk günlerde elli telefon geliyordu, Deniz Özarslan’ı gördük diye. Şimdi o da yok. Bu adam bizi de vursa ne olacak diye düşünüyorum bazen. Şansa yaşıyoruz” dedi.

Cinayet öncesinde Özarslan’ın ‘Ben gideceğim, bir gel işareti bekliyorum’ dediğini iddia eden anne Zerkin, “Demek ki vardı bir planı. Devlet bizi korumadı. Korumadığı gibi katilini de yakalamadı” dedi. Kızının ölümü sonrası başka kadın cinayeti davalarını takip etmeye başlayan anne Zerkin, “Ceyda Yüksel davasına gittim. Katil utanmadan ‘Kapıda hakaret etti, bağırdı’ diye savunuyor kendisini. Bundan haksız tahrik indirimi aldı. Bu hak mı?” diyerek kadın cinayeti davalarındaki cezasızlık pratiğini eleştirdi.

“Sinersek bizi çok daha karanlık günler bekliyor” diyen anne Zerkin, kadın cinayetlerine karşı kadınlara kenetlenme çağrısı yaptı.

Ziynet Zerkin | Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Katledilen Ezgi Zerkin'in kardeşi: ‘Neden kimse se...

Temmuz ayında katledilen Ezgi Zerkin'nin kardeşi, yeni yılda tek isteklerinin zanlı Deniz Özarslan'ı...

Ezgi Zerkin öldürüleli 298 gün oldu, katili hâlâ y...

Boşanma aşamasındaki erkek tarafından katledilen Ezgi Zerkin'in annesi Ziynet Zerkin, "Kızımı koruya...

'Uğradığı şiddeti kabul etmeyen kadınların sayısı...

İstanbul Pendik'teki Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğine 2023'ün ilk yarısında yapılan başvuru sayısı...