Sultangazi Ekmek ve Gül Kadın Grubu, Sultangazi Vartolular Derneği’nde düzenlenen kitap okuma etkinliğinde Mahmut Yesari’nin Çulluk romanını ele aldı. İşçi sınıfının yaşamını ve çalışma koşullarını konu alan roman üzerinden geçmişten bugüne kadınların çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlar tartışıldı.
Gülnur Karlı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, Cibali Tekel işçi direnişlerinde aktif rol alan Hatice Görgü konuk oldu. Görgü, işçi direnişlerindeki deneyimlerini katılımcılarla paylaşırken geçmişteki işçi mücadeleleri ile bugünün çalışma koşulları arasındaki benzerliklere dikkat çekildi.
Etkinlikte, Çulluk romanında anlatılan işçi yaşamı, yoksulluk, yalnızlık, eğitim ve bilgiye erişimde yaşanan güçlükler üzerinden dönemin toplumsal koşulları değerlendirildi. Katılımcıların soruları ve paylaşımlarıyla romanda anlatılan sorunların günümüzdeki karşılıkları da ele alındı.
Özellikle kadınların çalışma yaşamındaki konumu üzerine yapılan değerlendirmelerde, geçmişte olduğu gibi bugün de kadınların çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Çocuk ve yaşlı bakımının kadınların üzerine bırakılması, kadınların iş yaşamından koparılması, ev içi angarya ve esnek, güvencesiz çalışma biçimleri etkinlikte öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
1980’li yıllardaki kadınların yaşam koşulları ile bugünün koşulları karşılaştırılırken yoksulluk, şiddet, ücret eşitsizliği, cinsiyetçi tutumlar ve güvencesiz çalışma gibi sorunların farklı biçimlerde varlığını sürdürdüğü vurgulandı.
Etkinlikte, geçmişten bugüne kadınların yalnızca sorunlarla değil, aynı zamanda mücadele deneyimleriyle de birbirine bağlandığı üzerinde duruldu.
Sultangazi Ekmek ve Gül Kadın Grubu’nun düzenlediği buluşma, Çulluk romanını yalnızca bir edebiyat eseri olarak değil, işçi sınıfının ve kadınların yaşam deneyimleri üzerinden geçmiş ile bugün arasında bağ kuran bir tartışma zemini olarak ele aldı. Etkinlik, çalınan bağlama eşliğinde söylenen türkülerle sona erdi.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Sultangazi Ekmek ve Gül grubu Türkiye'deki ilk işçi romanı Çulluk üzerine buluşuyor
Sultangazi Ekmek ve Gül grubundan kadınlar, Türk edebiyatının ilk işçi romanı Çulluk'u okuyup, Cibali Tekel işçisi Hatice Görgü ile konuşacak.
Sultangazi Ekmek ve Gül Grubu Grev filminde buluşuyor
Sultangazi Ekmek ve Gül Grubu 25 Kasım’a giderken Grev filminde buluşuyor.
Sultangazi Ekmek ve Gül Grubu suça sürüklenen çocukları konuştu
Sultangazi Ekmek ve Gül Grubu ile Genç Hayat Dergisi suça sürüklenen çocuklara ilişkin bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Avukat Kardelen Ateşçi ve Psikolog Serap Can katıldı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN

























