Adana Kadın Platformu Afgan kadınlar için eylem yaptı
Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından Afgan kadın ve çocuklarının tehdit altında olduğuna dikkat çeken Adana Kadın Platformu İnönü Parkı’nda Afgan kadınlar için eylem yaptı.

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından Afgan kadın ve çocuklarının tehdit altında olduğuna dikkat çeken Adana Kadın Platformu İnönü Parkı’nda Afgan kadınlar için eylem yaptı.
Basın açıklamasını Sevil Aracı okudu. Taliban’ın Ortadoğu’da emperyalist çıkarlar uğruna palazlandırılan dinci gericilik kadınların ve çocukları hedef alınırken geçtiğimiz hafta sadece Adana’da Azra Gülendam Haytaoğlu, Munire Hüseyin ve Kübra Özten isimli üç kız kadının erkek şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini dile getiren Aracı, “Adana’dan Kabil’e kadın dayanışmasını büyütüyor, sesimizi Afganistanlı kız kardeşlerimizin sesine katıyoruz. Afganistan halkı yalnız değildir. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz. Yaşasın sınırları aşan kadın dayanışması” dedi.


‘KADINLARIN VE ÇOCUKLARIN AFGANİSTAN’DA CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Taliban’ın ülke yönetimine el koyması ile  artık Afganistan’da kadınlar, LGBTİ’ler ve çocuklar için güvenli bir alan kalmadığını ifade eden Aracı, “Havuz medyası Taliban’ın ‘Kadın haklarına saygı göstereceğiz’ sözünü yayarken Kabil sokaklarında dükkanların duvarlarından kadın fotoğrafları silinmişti bile. Afganistanlı kadınların ‘bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin’ çığlıkları sosyal medya üzerinden yayılmaya başladı. Taliban’ın girdiği kentlerde elektrik ve telefon bağlantılarını kesmesi nedeniyle iletişim kurmanın iyice zorlaştığı bu durumda, özellikle kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’lar, insan hakları savunucuları ve gazeteciler için derin endişe taşıyoruz. Taliban’ın eline geçmemek adına kadınların intihar ettiği haberlerini alıyoruz. Bu kayıpların intihar değil eril cinayetler olduğunu bütün dünya biliyor” diye konuştu. Herat Üniversitesine giden kadın öğrencilerin geri gönderilmeye başlandığını ve banka çalışanı kadınların işten ayrılmaya zorlandığını dile getiren Aracı, Taliban’ın başörtüsü takma ve yanında erkek olmadan dışarı çıkmamayı dayattığı kadınları zorla eve kapatmaya çalıştığını söyledi.


‘TALİBANDAN KAÇAN AFGANLARA SINIR KAPATILMASIN’

Bu barbarlığın sorumlusunun emperyalist çıkarları doğrultusunda yıllarca ülkeyi işgal altında tutan ABD olduğunu dile getiren Aracı, “Emperyalist çıkarlar uğruna Taliban’a para, silah, eğitim desteği veren devletler bu katliamın sorumlusudur. Afganistan’da istikrarın sağlanması gibi bahanelerle cihatçı terör örgütünü meşru gösterenler de suç ortağıdır. Ülkemizde de dinci gericiliği yükselten AKP-MHP iktidarı Taliban’ı meşru gösteren açıklamalarla emperyalist suç ortaklığına devam etmektedir. Benzer zihniyetin ürünü olan bu açıklamalar dünyanın en büyük terör örgütü olan erkekliğin ittifakıdır” diye konuştu. Türkiye’nin Taliban’a yönelik ifadelerini eleştiren Aracı, “Afganistan’daki Taliban terör örgütünün yönetiminin devletler tarafından tanınması kabul edilemez. Türkiye, derhal Afganistan’daki askerlerini geri çağırmalı, savaş kışkırtıcı, yayılmacı emellerinden vazgeçmeli ve NATO’dan çıkmalıdır” dedi. Taliban şiddetinden kaçan Afganistanlılara sınırların kapatılmaması gerektiğini ifade eden Aracı, “Afganistan’dan ülkemize göç eden kadın ve LGBTİ+lar için İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri yerine getirilmelidir” dedi.

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
Taliban'dan kadınların çalışmasına engel

'İslami usüllere göre kadınların haklarını tanıyacağını' ilan eden Taliban kadınların çalışma hayatı...

Mersin’den ‘Afganistan’a ses ver’ çağrısı

Mersin Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar “Afganistanlı kadınlar yalnız değildir!” diyerek Afganist...

EŞİK: Afgan kadınlar ve Afgan halkı için harekete...

EŞİK yaptığı açıklamayla dünyaya seslendi: Afganistan’ın Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban...