EŞİK: Afgan kadınlar ve Afgan halkı için harekete geçin!
EŞİK yaptığı açıklamayla dünyaya seslendi: Afganistan’ın Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban yöntemleri kadar acımasız buluyoruz! Afgan kadınlar ve Afgan halkı için harekete geçin!

Başta ABD olmak üzere gelişmiş, medeni, demokratik olduğunu iddia eden devletlerin, çeşitli bahanelerle yıllarca işgal ettikleri Afganistan’da yönetimi neredeyse anahtar teslim Taliban’a bırakmasına EŞİK tepki göstererek açıklama yaptı. “Afganistan’ın, başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere tüm Afgan halkının kâbusu olan Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban yöntemleri kadar acımasız buluyoruz” diyen EŞİK, dünyaya Afgan kadınlar için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Açıklamanın devamı şöyle:
“Taliban’ın yeniden yönetimde olmasının, özellikle Afgan kadınları ve kız çocukları için ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. 1990’larda ABD’nin el altından desteklediği Taliban, şeriat ilan ederek kadınları ve kız çocuklarını burkaya hapsetti, kadınların ve kız çocuklarının eğitim alması ve siyasete katılması engellendi, kadınların sağlık hizmetine erişimini zorlaştırdı, kamusal alanda konuşmasını, gülmesini cezalandırdı… Afganistan oje sürdüğü için parmağı kesilen, recm edilen, şeriata uygun davranmadığı için idam edilen, okula gitmek istediği için kezzapla yakılan kadınların ve kız çocuklarının ülkesi haline getirildi…

Taliban’ın 2001'de iktidardan uzaklaştırılmasından sonra, sınırlı da olsa bir değişim yaşanmaya başladı: Burka zorunluluğunun kalkması, kız çocukların eğitim hakkına kavuşması, kadın erkek eşitliği kapsamında Anayasa’da yapılan değişiklik, kadına yönelik şiddetle mücadele yasası, kadınların çalışma yasağının kaldırılması gibi… Afgan kadınları yıllardır sadece erkek egemen sisteme ve eşitsizliğe karşı değil, köktendinciliğe ve işgale karşı da mücadele etti, ediyor. Bir cinsi, fiziken ya da sosyal, ekonomik, cinsel, psikolojik olarak yok eden, hayata dair en ufak bir eylemi suç sayan, baskı, sömürü ve eziyet üzerine kurulu köktendinci erkek devletlerini, çıkarları için onlara destek verenleri, yalnız bırakıp arkasını dönenleri, oturup seyredenleri lanetliyoruz.

Taliban eskisi gibi olmadığını göstermeye, kadınlara burkalı ama yalnız sokağa çıkma izni vereceğini açıklayarak sempati toplamaya çalışıyor. Yeryüzünün hiçbir yerinde, hemcinslerimizin seslerini ya da diplomalarını saklamasına, artık fahiş fiyatla satılan burka satın alma telaşına düşmesine, işlerinden bir gecede atılmasına, okuldan, iş dünyasından, sokaktan ve siyasetten uzaklaştırılmasına, 15 yaşından büyük, bekar ya da dulsa bir erkeğe ‘verilmesine,’ evde oturup öldürülmeyi beklemesine neden olacak bir yönetime mahkum edilmelerini kabul etmiyoruz.”

'ACİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ UYGULANSIN'
Uluslararası çağrıda bulunan EŞİK, acil çözüm önerileri yaptı. EŞİK’in önerileri şöyle oldu:
-Afgan halkına insani destek için acil bir küresel eylem planı yaparak, yardımların ulaşması için insani yardım koridoru oluşturulmalıdır.
-Afganistan’da bugün yaşananlarda payı olan ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler göçün yükünü eşit ve adil şekilde üstlenmeli, silaha ve savaşa ayrılan kaynaklar zorla yerinden edilen halklara ayrılmalıdır.
-Kadın ve çocukların başta yaşam hakkı ve güvenliği olmak üzere tüm insan hakları için herkes kendi hükümetini harekete geçirmelidir. Ülkelerinin acil ve net tavır alması için eylemler düzenlemelidir.
-Sivil toplum örgütleri, aktivistler, sanatçılar, akademisyenler ve insan haklarına saygılı herkesin kendi ülkelerinde Afgan kadın, çocuk ve diğer ayrımcılığa maruz bırakılan grupların güvenliği ve Taliban yönetiminin tanınmaması için mücadele etmelidir.
-Uluslararası örgütleri, devletleri, tüm dünyadaki toplumsal muhalefeti bir bütün olarak Taliban hükümetini tanınmasına karşı durmaya ve bunun için verilen mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz.

'TÜM KADINLARI MÜCADELEYE ORTAK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Türkiye de seslenen eşik, “Taliban ‘tanınacak’, ‘inanç birliği içinde’ temasta bulunacak bir yönetim değil, kadın ve insan hakları düşmanı köktendinci bir suç örgütüdür! Bütüncül bir göçmen politikası oluşturarak, Taliban’ı değil, Taliban yönetimi altında ezilen Afgan sivillerini dikkate alan, onları ‘pazarlık nesnesi” gibi görmeyen, en temel yaşam haklarını gözeten bir yaklaşımı görmek istiyoruz” diyerek Dışişleri Bakanı’na sordu: “Türkiye ‘Taliban'ın verdiği mesajları olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz’ derken hangi mesajları kastetmektedir?”
Dünyaya ve Türkiye’ye seslenen EŞİK, “Afganistanlı kadınlarla beraber verilecek mücadelenin, İstanbul Sözleşmesi’ni yok sayanlara, etek boyuna laf edenlere, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden kadın düşmanlarına karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğunun farkındayız. Afgan kadınlarının yaşadıklarının aynasında ortak geleceğimize bakıyoruz. Tüm kadınları ve muhalefet güçlerini bir an önce mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz” dedi.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
EMEP: Afgan kadınların işgalci ve şeriatçı güçlere...

EMEP: 'ABD emperyalizminin ve Taliban vahşetinin Afgan kadınların hayatlarını ellerinden almasına iz...

Afgan yönetmen Sahra Karimi: 'Bu bir insanlık kriz...

'Korku filminden bir kesit değil, Kabil'in gerçekliği' diyerek mektup yayımlayan Afgan yönetmen Sahr...

Afgan kadınlardan mesajlar

Yazar Gayle Tzemach Lemmon Washington Post’a yazdığı yazıda Afganistan’dan kadınların ona gönderdiği...