3 yılda 1391 öldürüldü, 982 kadın tecavüze uğradı!
CHP’li vekil Necati Tığlı tarafından hazırlanan rapora göre, 2019 yılının ilk altı ayında 214 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bir önceki yıla göre artış yüze 4.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Necati Tığlı tarafından hazırlanan “Türkiye’de Kadın Cinayetleri ve Çocuk İstismarı Raporu”nda 1 Ocak 2019 ile 30 Haziran 2019 tarihleri arasında kadına yönelik şiddet, tecavüz, cinayet ve çocuk istismarlarına dikkat çekildi.

Rapora göre;
-2019 yılının ilk altı ayında 214 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bir önceki yıla göre artış yüze 4.
-Yine yılın ilk yarısında 99 kadın cinsel saldırıya uğradı, 99 çocuk istismar edildi.
-1 Ocak 2016 ile 30 Haziran 2019 tarihleri arasındaki 42 aylık süre içinde en az 1391 kadın erkekler tarafından öldürüldü. En az 982 kadın tecavüze uğradı, 896 kadın ise cinsel şiddete maruz kaldı.
-2019 yılının ilk altı ayında en az 28 çocuk da istismara maruz kaldı.
-Son 6 yılda 142 bin 298 kız çocuğu doğum yaptı.


‘6284 ETKİN KULLANILSAYDI RAKAM BU KADAR YÜKSEK OLMAZDI’
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı hazırladığı rapora ilişkin; kadına yönelik şiddet, tecavüz, taciz ve cinayetlerin yüksek oranda olduğunu, kadınların hedef gösterilmesi devam ettiği sürece de şiddetin yükseleceğini, mahkemelerin iyi hal uygulamalarına bir an önce son vermeleri gerektiğini ifade etti. Tığlı, “Rakamsal verilerde de görüldüğü gibi her geçen gün kadın cinayetleri, tecavüz, şiddet ve çocuk istismarları artıyor. Eğer 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun etkin uygulanmış olsaydı inanın sayılar bu kadar yüksek olmazdı” dedi.

‘SÖZLEŞMELERE HARFİYEN UYULSUN’
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın kadın cinayetleri ve çocuk istismarı ile ilgili çözüm önerileri ise şöyle:

-Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişikliklerin yapılması ve kadınlara yönelik şiddetle mücadele etmeyi öngören İstanbul Sözleşmesi’nin tam olarak uygulanmasının sağlanması.

-TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bünyesinde tüm siyasi partilerin desteği ile “Kadına Yönelik Şiddet, İstismar, Tecavüz ve Öldürümlerin Engellenmesi” konulu bir Alt Komisyon Kurulmasını ve bu komisyonun varlığını güvence altına alan yasal yaptırımların 5840 sayılı Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kanunu ile güvence altına alınması.

-Ortak Akıl Heyeti: Bu heyet ile TBMM’de temsil edilmeyen kesimlerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve meslek odalarının süreçle ilgili düşünce ve değerlendirmelerini Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na aktarması.

-Çocuk istismarının önüne geçmek için taraf olduğumuz, Çocuk Hakları Sözleşmesi, İstanbul Sözleşmesi, Uluslararası Lanzorate Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Hizmetleri Koordinasyon Strateji Belgesi harfiyen uygulanmalı.

-Erkek çocuklara ilk dersler evde verilmeye başlanmalı ve bu dünya da kızlarla/kadınlarla birlikte eşit şartlarda ve aynı imkânlar dâhilinde yaşayacakları öğretilmeli. Erkek çocukların çocukluk yaştaki davranışları kadına hükmeden ataerkil bir düzende olmamalı. Erkek çocuklara büyümeye başladıkları andan itibaren eğitimde, sanatta, siyasette, çalışma hayatında ve evde kadınlarla bir arada yaşayacakları mutlaka öğrenmeli.

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Kadın cinayetleri 14 yılda 4 kat art...

CHP’li Necati Tığlı’nın hazırladığı Türkiye’de Kadın Cinayetleri Raporuna göre son 14 yılda kadın ci...

GÜNÜN BİLGİSİ: Çocuk istismarına karşı neler yapıl...

Çocuğu ihmal ve istismardan korumak ve istismara maruz kalan çocuğun örselenmemesini sağlamak imkans...

Kadın cinayeti davalarında yargının durumu

Nevin Yıldırım kararı nasıl değerlendirilmeli? Mahkeme Name Öztürk için ne diyecek? Kadın davalarınd...