Bakıcı parası bir projeydi, sona erdi
Sigortalı çocuk bakıcısı istihdam eden çalışan annelere bakıcı parası ödenmesi, 5 ilde yürütülen bir projeydi ve sona erdi. Artık böyle bir destek yok…

Okurumuzun sorusu:
Bir arkadaşım bakıcı parası almış. Ben de çocuğum için bir bakıcı tutsam bakıcı parası alabilir miyim?

Okurumuzun sözünü ettiği “bakıcı parası” Avrupa Birliği’nin desteğiyle finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen bir projeydi.

Projenin tam adı “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” idi. 2015 yılı Mart ayı ila 2017 yılı Ekim ayı arasında yürütülen proje; İzmir, Bursa, Antalya, İstanbul ve Ankara’da uygulandı.

Proje kapsamında 0-2 yaş arası çocuk sahibi çalışan kadınlara, sigortalı çocuk bakıcısı istihdam etmeleri ve diğer koşulları sağlamaları koşuluyla aylık 300 ila 416 Euro arasında değişen destek ödendi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun projenin kapanış toplantısında verdiği bilgiye göre projeden 13 bin 327 anne, 15 bin 232 çocuk bakıcısı faydalandı.

Ancak projenin 2017 yılı Ekim ayında sona ermesi ile birlikte ödenen destek de sona erdi. Dolayısıyla okurumuzun bu projeden yararlanması, sigortalı çocuk bakıcısı çalıştırsa bile “bakıcı parası/desteği” alması ne yazık ki olanaklı değil. Çünkü bu bir hak değil; uygulama alanı ve süresi sınırlı, şartlı bir destekti.

Çalışan kadınların ve büyük çoğunluğu sigortasız çalıştırılan çocuk bakıcılarının lehine atılacak adımlara karşı duracak değiliz.

Ancak çocuk bakımı sorununu ücretsiz ve yaygın kreşler yoluyla çözmek varken, geçici ve kapsamı sınırlı projelerle göz boyanmasına, iş yapılıyormuş izlenimi verilmesine ve bir birim işin on birim reklamla propaganda malzemesine dönüştürülmesine itirazımız var!

Daha önce de söyledik. Bir kez daha söyleyelim ve söylemeye devam edelim.

Ücretsiz, nitelikli, yaygın kreş ve çocuk bakım olanakları sağlanmadığı sürece bu sorun çözülmez, çözülemez. Kadın istihdamı teşvik edilemez, doğum yapan kadınların çalışma yaşamından çekilmesi engellenemez.

İşyerlerinde kreş açılması için 150 kadın işçi şartı var olduğu sürece bir arpa boyu yol gidilemez. Bu köşede detayları ile incelediğimiz yarım çalışma, kısmi süreli çalışmaya geçiş, ücretsiz izin gibi haklar yetmiyor, yetemez!

Sorun belli, ihtiyaç belli.

Kreş hakkımızı istiyoruz!

İlgili haberler
24 saat açık, ücretsiz kreş haktır!

Sağlık emekçisi kadınlar 24 saat açık, ücretsiz kreş talep ediyor. Saatlerce nöbet tutan ve çocuklar...

Nerede ücretsiz, nitelikli kamu kreşleri?

Aslında kreş bir haktır. Devlet açmalıdır, denetlemelidir, niteliğini artırmalıdır. Hem bunu yapmıyo...

400 TL kreş yardımı yok, 53 TL vergi indirimi var!

İŞ-KUR Genel Müdür Vekili, “Çalışan anneye 400 TL kreş yardımı” dedi ama torba yasada böyle bir hak...

Fabrikada kreş olsa...

6 ay önce doğum yapan tekstil işçisi anlatıyor: ‘Hijyenik bir soyunma odası yok, kreş yok. Çocuğu em...

Çalışan anneye 1.015 TL kreş yardımı koca bir yala...

Çalışan anneye 1.015 TL kreş yardımı yapılacağı yönündeki haberlerin hepsi yalan! Anneye yapılacak b...

2008’de 497 olan kamu kreş sayısı 2016’da 56’ya dü...

‘Kreş ebeveyn ve çocuk hakkıdır’ diyerek ‘Her işyerine kreş’ kampanyası başlatan KESK adına konuşan...