Okurumuzun Sorusu:
28 haftalık hamileyim. Atlatamadığım grip dolayısıyla erken doğum riski mevcut. 32. haftaya kadar rapor kullanıp sonrasında da doğum iznine ayrılsam doğum ödeneğini alırken sorun yaşar mıyım?Öncelikle okurumuza geçmiş olsun diyelim ve şimdiden okurumuzu tebrik edelim.
Okurumuzun endişe etmesine gerek yok. 8+8 haftalık normal analık izni (ve raporu) öncesi hamile işçinin aldığı rapor, analık ödeneğine engel teşkil etmez.
Analık ödeneğinden yararlanmanın üç ön koşulu bulunmaktadır:
1) Kadın işçinin doğum öncesi analık izni nedeniyle rapor aldığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi,
2) Doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde en az 90 gün priminin ödenmiş olması,
3) Doğumun gerçekleşmiş olması.
Okurumuz analık iznine ayrılacağı tarihte hastalığı nedeniyle raporlu olacak. Raporlu olmak, sigortalılık halinin devam etmesine engel değil. Dolayısıyla okurumuz analık iznine ayrıldığında raporlu da olsa sigortalı sayılacak ve 8+8 haftalık analık izni boyunca analık ödeneği alabilecek.
Okurumuzun analık izni öncesi aldığı rapor, hastalık sigortası kapsamında sayılacak ve okurumuza hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödenecek. Dolayısıyla ilk 2 gün kesinti olacak.
Okurumuz analık nedeniyle alacağı rapor, analık sigortası kapsamında sayılacak ve okurumuza analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği (analık / doğum ödeneği) ödenecek.Analık sigortasında kapsamında ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinde ilk 2 gün kesintisi yok.
Sonuç olarak hamile okurlarımız endişe etmeksizin hamilelik sırasında rapor alabilirler. Hem kendilerinin hem bebeklerinin sağlığı için, hamile kadın işçilerin ihtiyaç halinde rapor alarak istirahat etmesi ve hasta olduklarında çalışmamalarında yarar var...
Son olarak iki bilgiyi paylaşalım:
1) Analık iznine ayrılırken alınan rapor haricinde, kadın işçi hamileliği sırasında ya da hamileliğinden sonra bir defada ya da peş peşe ihbar süresini 6 hafta aşan rapor alırsa, işveren için işten çıkarma hakkı doğar. Ayrıntılar BURADA
2) Analık iznine ayrılmadan önceki son 10 gün içinde ya da analık izni sırasında işten ayrılan ya da çıkarılan işçi de analık izni boyunca yasal olarak analık ödeneğine hak kazanır. Ancak SGK’nın yasaya aykırı yönetmelik değişikliği nedeniyle bu durumdaki kadın işçilerin analık ödeneği hakkı uygulamada 10 gün ile sınırlanmaktadır. Ayrıntılar BURADA
İlgili haberler
Analık halinde kadın işçinin parasal hakları
Doğum yapan sigortalı kadın işçi, SGK’dan analık ödeneği ve emzirme ödeneği, devletten ise doğum yar...
Analık ödeneği, ele geçen ücretten düşüktür
Analık ödeneği, işçinin eline geçen ücretten daha düşüktür. Bu durumun nedeni, analık ödeneği hesapl...
Analık istirahati hekim raporu ile uzatılabilir
16 haftalık analık istirahati hekim raporu ile uzatılabilir. Özel hastane hekiminin raporu da geçerl...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.