Züleyha Gülüm Çalışma Bakanı’na sordu: Dardanel’de yaşananlardan haberdar mısınız?
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Dardanel İşçileri Dayanışması Twitter hesabından ortaya dökülen kötü çalışma koşullarıyla yeniden gündeme gelen Dardanel’de yaşananları Çalışma Bakanı’na sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Dardanel Ton fabrikası işçilerinin maruz bırakıldığı baskı ve kötü çalışma koşullarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI, AĞIR MOBBİNG, BASKI, HUKUKSUZLUK

Sosyal medya platformlarında yer alan haberleri hatırlatan Gülüm “İstanbul’da Niyazi Önentaş Dardanel Ton fabrikasındaki işçiler oldukça zor çalışma koşulları altında çalıştırılmakta ve fabrikada ağır mobbing, baskı ve hukuksuzluklara maruz kalmaktadırlar.

İşçiler; molalarda ve evde tuvalet ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği söylenerek tuvaletlerin kilitlendiğini, kadın tuvaletinin ve kadın soyunma odasının kamerayla denetlendiğini, ibadet edebilecekleri alanların dahi olmadığını, iş dağılımlarının ve iş tanımlarının olmadığını, fabrikadaki işçilerin yüzde yetmişinden fazlasının taşeron işçi olduğunu ve en fazla hak gaspına uğrayanların taşeron işçiler olduğunu, işçilerin sigortasız ve güvencesiz çalıştırıldıklarını, asgari ücretin üstünde maaş alan az sayıda işçinin de sigortalıların eksik yatırıldığını, Kürt, Suriyeli, Roman ve kadın işçilerin ayrımcılığa maruz kaldığını, bu işçilerin iş formalarının bile farklı verildiğini ve en zor ve kötü departmanlarda bu taşeron işçilerin çalıştırıldığını, çalışma esnasında işçilerin birbiriyle konuşmasının ve iletişim kurmasının yasaklandığını, patronun az ücretle çok iş yaptırmak için usulsüz uygulamalarda bulunduğunu, saatlerce yan yana ve kapalı alanlarda çalıştırılmalarına rağmen mola saatlerinin salgın bahanesiyle kullandırılmadığını, çay ve su içmelerine dahi izin verilmediğini, dağıtılan yemeklerin sürekli kurtlu çıktığını, verilen sağlıksız ve kötü yemeklerden sonra birçok kişinin rahatsızlandığını, üretimdeki kurtlu ve bozuk ürünlerin ifşa edilmemesi için fabrika içinde kamera çekimi yapmanın yasak olduğunu, tüketiciye bu bozuk ve kurtlu ürünlerin kutulanıp sunulduğunu, fabrikada sendikalaşmanın yasaklandığını, itiraz edenlerin gerekçesiz olarak işten çıkarıldığını, çeşitli bahanelerle ücretlerinin kesintiye uğradığını ve fazla mesai ücretlerinin yatmadığını, personel kartının çıkışta bir dakika bile erken basıldığında veya çalışırken telefondan saate bakmaları halinde bile 2 saatlik ücret kesinti yapıldığını, işçilerin çoğunun kadınlardan oluştuğunu ancak bakım emeği yükletilen kadınların çocukları bırakabilecekleri bir kreş imkânının sağlanmadığını ve patronun kadınlara yönelik düşmanlık duyduğunu ve kölelik koşullarında çalıştırıldıklarını ifşa etmişlerdir” dedi.

Gülüm bu bağlamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlamasıyla istemiyle şu soruları sordu:

1. Dardanel Ton fabrikasında işçilere karşı yapılan mobbing, ayrımcılık ve diğer hukuksuzluklardan haberdar mısınız?

2. Bakanlık olarak iddiaların araştırılması ve fabrika hakkında denetimde bulunulması konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?

3. Çoğu kadın işçilerden oluşan fabrikada tuvaletlerin ve soyunma odalarının girişlerine kamera konularak kadın işçilerin taciz edilmesi konusunda bir yaptırımınız olacak mıdır?

4. Fabrikada kaç taşeron işçi çalıştırılmaktadır? Çoğunluğunu Kürt, Suriyeli ve Romanların oluşturduğu güvencesiz ve ağır koşullarda çalıştırılan taşeron işçilerin insani çalışma koşullarına erişmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?

5. Fabrikada sigortasız çalıştırılan kaç işçi vardır? Çeşitli bahanelerle işçilerin ücretlerinin kesildiği ve fazla mesai ücretlerinin gasp edildiği doğru mudur?

6. İşveren hakkında TCK madde 118’e göre Sendikal Hakları Engellendiği ve Kadın işçilere, Kürt, Roman ve Suriyeli işçilere ayrımcılık yapılmasına ilişkin Bakanlık olarak suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?

7. Bakım emeği yükletilen kadın işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için her iş yerinde ücretsiz kreş imkânının sağlanması konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?

Dardanel fabrikası fotoğrafı: 'Balık Uzmanı' adlı YouTube kanalında yayımlanan 'Dardanel Çanakkale Fabrika' adlı videodan alınmıştır

Züleyha Gülüm fotoğrafı: HDP Basın

İlgili haberler
Dardanel bildiğimiz gibi…

Dardanel tek değil, kadın işçilerin “ucuz ve itaatkâr” olduğu için “tercih” edildiği sektörlerde han...

Dardanel reklamlarındaki şatafat yalan, acı gerçek

Üç vardiya sistemiyle, günde 4-5 saat uyku ile, günde ortalama 12 saat aralıksız çalıştırılıyorlar....

Dardanel Ton’da kadın işçilerin posasını çıkardıla...

‘Verilmeyen mesailerimize, düşük ücrete, Kod 29’a karşı direnmemiz gerekiyor. Açlıkla, yoksullukla b...