Zonguldak Bağımsız Kadın Platformu çocuk istismarına karşı eylem yaptı
Zonguldak Çaycuma'da Bağımsız Kadın Platformu tarafından çocuk gelinlere ve çocuk istismarına karşı basın açıklaması ve yürüyüş yapıldı.

Zonguldak Çaycuma Cumhuriyet Meydanında yapılan basın açıklamasına kadınların yanı sıra Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile sendika, dernek ve meslek örgütleri yöneticileri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Nilgün Çelik, Türkiye’de çocuk haklarının gerilediğini belirterek, "Üzüntüyle ifade ediyoruz ki, çocuklar ihmal ve istismara uğruyor ve yapanlar cezasız kalıyor. Çocuklar okulda olmaları gerekirken çalıştırılıyor. Masumiyetlerinden yararlanılarak suça itiliyor. Çocuklar gittikçe artan baskı ve şiddet ortamından olumsuz etkileniyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi kız çocukları erken yaşlarda evlendiriliyor, fiziksel ve ruhsal olarak taşıyamayacakları ağır yüklerin altına sokuluyor” dedi. Fiziksel ve ruhsal gelişimini tamamlamamış çocukların yetişkinler tarafında evlendirildiğine dikkat çeken Çelik, “Çocuk yaşta yapılan evlilik bireyin yaşamı boyunca fırsat eşitsizliğine maruz kalmasına neden oluyor. Küçük yaşta zorla yapılan evliliklerin mağduru olan çocuk gelinlerin yaşadığı dram, bu nedenle basit bir hak ihlali değil, açık bir zulümdür. Bizler, gazetelerde 12’sinde evlenen, 13’ünde doğuran, 14’ünde yaşamını kaybeden 'çocuk gelin' haberleri okuyor, bunlara kahrediyorduk. Son günlerde bunun 6 yaşa kadar indiğini görmek içimizdeki duyguyu isyana dönüştürdü. 6 yaşında bir çocuğun annesi babası tarafından gelinlik giydirilerek bir adama verilmesini bu ülke çocuklarının tamamına karşı işlenmiş bir suç olarak görüyoruz” diye konuştu.

ÇÖZÜM TOPYEKÜN MÜCADELE

Çocuk istismarına sebep olan herkesin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyleyen Çelik, “Anayasamızda çocuklarımızın pozitif ayırımcılık da dahil olmak üzere özel olarak korunması 'sosyal devlet' ilkesine uygun olarak eğitilip öğretilmesine yönelik hükümler bulunurken, çocuk yaşta evlendirmeler hangi nedenle olursa olsun yasal sayılamaz, kabul edilemez. Bu durum toplumun her kesiminde görülen, gelenek veya inanışlar bahane edilerek normalleştirilemez. Ayrıca çocuk gelin sorunu yalnızca cezaların artırılmasıyla önlenebilecek kadar basit bir sorun da değildir. Asıl çözüm toplumda yapılacak olan zihniyet değişikliğinin sağlanması ve bu durumu normalleştiren her türlü algı ve fikri alt yapı ile topyekûn mücadeleden geçmektedir. Sorunun ortadan kalkması için yasal önlemlerin yanı sıra ilgili tüm tarafların bir araya gelmesiyle iyileştirici ve kapsamlı müdahale programı yapılmalı, kararlı şekilde uygulanmalıdır" dedi.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Denizli’de çocuk istismarına karşı yürüyüş

Denizli’de çocuk istismarına karşı yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada çocuk istis...

Tepkiler büyüdü, Diyanet çocuk istismarına karşı h...

Hiranur Vakfı kurucusunun 6 yaşındaki çocuğunu evlendirip istismara maruz bırakmasına gösterilen tep...

Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi: Çocuk istismarın...

Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi, çocuk istismarına karşı basın açıklaması yaptı.