YTÜ öğrencileri Cinsel Tacizi Önleme Birimi talep ediyor
Yıldız Teknik Üniversitesinde yaşanan cinsel saldırıya karşı üniversite kulüpleri Cinsel Tacizi Önleme Birimi kurulmasını talep etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir kadın öğrencinin geçtiğimiz günlerde yaklaşık bir sene önce cinsel saldırıya uğradığı ortaya çıkmıştı. Sosyal medya üzerinden paylaşımlarla öğrenilen bu durum pek çok öğrencinin tepkisini topladı. Resmî bir açıklama yapılmasa da üniversite yönetiminin yaşanılan cinsel saldırıyla ilgili bir soruşturma başlattığı biliniyor. Yine üniversiteden az sayıda kulüp ve topluluk bu olayın üzerine sosyal medya hesaplarından üniversite yönetimi tarafından soruşturma sürecinin şeffaf gerçekleşmesini talep ettikleri ve genç kadının bu süreçte yalnız olmadığı hakkında açıklamalar yaptılar. 

Bugün üniversiteden çeşitli kulüplerin yaptığı açıklamaya göre 34 kulüp ve topluluğun yan yana gelerek Cinsel Tacizi Önleme Birimi’ni talep ettikleri dilekçeleri üniversite yönetimine ilettikleri bir süreç yaşanıyor.

Salgınla birlikte uzaktan eğitime geçilmesinden kısa bir süre önce kurulan Kadın Çalışmaları Topluluğu öncülüğünde bir araya gelen kulüplerin yaptığı açıklama şöyle:

“Geçtiğimiz günlerde üniversitemiz öğrencilerinden bir kadın arkadaşımızın cinsel saldırıya uğradığı iddiası biz öğrencileri derinden sarstı. Ne yazık ki ülkemizde kadına yönelik fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddetin gün geçtikçe artması; bizi özellikle bu olayla birlikte üniversitemizde bu durumun önüne geçebilecek ne gibi adımları izleyebileceğimizi düşündürmeye sevk etti. Cinsel taciz ve saldırıların önlenebilirliğini artırması, yaşandığı durumda doğru adımların izlenmesi ve ardından yaratabileceği psikolojik tahribatı oluşturulacak destek hattının onarabilmesi işleviyle ülkemizde halihazırda 16 üniversitede faaliyet gösteren Cinsel Tacizi Önleme Birimi/Komisyonu’nun üniversitemizde de kurulmasını talep ediyoruz. Başta Rektörlüğün ve üniversite yönetiminin de bu öneriye hassasiyetle yaklaşacağını biliyor, üniversitemizdeki çeşitli kulüp ve topluluklar olarak bu talebi içeren dilekçelerimize en kısa zamanda olumlu dönüşlerini yapmalarını temenni ediyoruz.

Özellikle genç kadınlara yönelik taciz ve cinsel saldırıların, akademideki cinsiyetçi tutumların ve güvenli kampüs talebinin ülke genelinde yakıcılığını topladığı günlerde üniversite öğrencilerinin birlikte hareket etme tutumları görmezden gelinmemeli, üniversite yönetimi de tüm önlemleri yerine getirmelidir.”


İlgili haberler
‘Z Kuşağı’ tartışmaları | Genç kadınlar ne yaşıyor...

Gençlerin, genç kadınların neler yaşadıklarını ve neler istediklerini, tepkilerini, çözümü nerede bu...

Üniversiteli genç kadınlar: Kadın cinayetlerine ka...

Üniversiteli genç kadınlar Muğla Kötekli Mahallesi’nde Zeynep Şenpınar ve öldürülen tüm kadınlar içi...

YTÜ’lü öğrenciler Prof. Bedri Gencer’in görevden a...

YTÜ’de okuyan öğrenciler, depremi çocuk evliliklerinin yasaklanmasına bağlayan Prof. Dr. Bedri Gence...