Yıllardır AKP’ye oy veren kadın: Kızım işsiz, kocam işsiz, artık oy yok!
Son seçimlere kadar hep AKP’ye oy veren bir kadın Sevgi, yaşadığı ekonomik zorlukların gözünü açtığını ifade ediyor.

Sevgi ile ücretlere ve zamlara ilişkin bildiri dağıtırken tanışıyoruz. Bildiriyi alıp, 'Hiçbir şey değişmez, bunlar bizi soydu soğana çevirdi, haram olsun emeklerimize' deyip isyan ediyor. Ayak üstü biraz sohbet ediyorum Sevgi, sonra beni ertesi gün evine çaya davet ediyor, gidiyorum ve başlıyor halini anlatmaya...

22 senedir oy kullanıyor Sevgi. 42 yaşında, 4 çocuğuyla birlikte Esenyurt'ta oturuyor. AKP'nin iktidara geldiği ilk seçimden son seçime, daha doğrusu, kriz onun kapısından içeriye girene kadar hep AKP'ye oy verdiğini söylüyor. “Son seçimde artık onlara oy vermedim. Temiz insanlardır, Türkiye'yi düzeltecek, çoluk çocuğumuzu düze çıkaracaklar diye oy verdim bugüne kadar. Bu son seçimde zaten ekonomi çöktü gitti. Kızım işsiz, kocam işsiz. Kocam iş yapmak için demir alıyordu, artık borca girdik, sıfırlandık. Çocuklarım bekar, yarın bir gün evlenmek isteseler ne yapacağım? Bu giriş dairede zaten 6 kişi yaşıyoruz. O kadar zor ki her şey diyorum; ‘keşke bari en küçük çocuğumu dünyaya getirmeseydim’, biliyorum geleceği yok. Yazık oluyor çocuklarıma. Diğer kızımı güç bela okuttum, öğrenim kredisi aldı, daha iş bulamadan borçlu oldu. Kızım şimdi diyor ‘anne çalışamıyorum iş yok, ben bu borcu nasıl ödeyeceğim’. Akp'ye üye olsaydı iş bulurdu" diyerek anlatıyor halini. 

‘KRİZ YOKSA BU HALİMİZ NE?’
Ekonomik kriz yok diyenlere cevabı da geciktirmiyor Sevgi; “Ufak tefek şeyleri bile alabilmek için bakkal bakkal gezip, nerede uygunsa oradan alıyorum. E zaten en temel ihtiyaçlar. Bu zenginler yiyip içiyor, bizim iki aylık yediğimizi onlar bir saatte harcıyorlar. Düşünüyorum ne yapıp edeyim diye, mutfağa giriyorum, et alsam alamam. Tavuk olmuş 25 lira, bu Allah’a reva mı? Kriz yoksa bu halimiz ne? İnsanlar niye bu halde aç? 50 lirayı cebime koyuyorum çıkıyorum dışarıya, bakıyorum insanlar kahvecilerde çay içiyor, börek yiyor. E bende insanım, ben de istiyorum ama yok elimde avcumda. Dişlerimi yaptıracağım, 10 bin lira istiyorlar. Vallahi ağzımı kapatıyorum gülerken, konuşurken. Utanıyorum. Kriz yok diyen gelip benim evimde yaşasın bakayım, kriz nasıl yok?"

‘70 TANE ARABAYLA HALKIN İÇİNE GİRMEKLE HALDEN ANLAYAMAZ’
Biz sohbetimize devam ederken küçük kızı giriyor salondan içeriye, belli ki üşümüş. 'Anne battaniye nerde?' diyor. Sevgi, battaniyeyi verip geri geliyor gözleri dolu dolu. "Bu kışı nasıl geçireceğiz bilmiyorum. Doğal gazı yakamıyorum, akşam belki 1-2 saat, o da hemen kapatıyorum. Bu insanlar çıksın halkın içine bir girsin, baksınlar insanlar ne halde. Halkın içine 70 tane arabayla girmekle halimizi anlayamazlar. Bunca arabanın masrafı, bunca harcamalar. Bu paralar nereye gidiyor? Kimin için harcanıyor? İnsanlar ekmeğinin peşinde, kimse sesini çıkaramıyor artık".

‘17 YILDIR AKP'YE OY VERDİM, VİCDAN AZABI ÇEKİYORUM’
Sevgi, 26 yıldır evli. Eşiyle birlikte hiçbir yere gezmeye gidemediklerini söylüyor. Ailece hep birlikte gittikleri hiçbir yer yok. Hep karın tokluğuna çalışmış, bir borcu diğer borçla kapatmışlar. Sağlık sorunları da yaşayan Sevgi şöyle devam ediyor; “Yüzümdeki sinirlerde hasar varmış. Hastaneye gittim iki tane MR için bin lira istediler. Eşim dedi kredi çekelim diye ama çocuklarımın ayağındaki çoraplar akşama kadar leş gibi oluyor çalışmaktan, ben nasıl kredi çekip bir filme o kadar para vereyim? Herkes ister dört dörtlük yaşasın ama onların bir ayakkabıya verdiği parayla bir sene geçinmeye çalışıyoruz biz. Kazandığımız üç kuruşla mutfağımızı bile geçindiremiyoruz. 17 senedir oy verdim onlara. Yemin ederim şimdi vicdan azabı çekiyorum. Yatıp kalkıp namaz kılar, dua ederdim. Yazıklar olsun hepsine. 6 kardeşiz biz, bütün ailemiz AKP'ye oy veriyorduk. Ama artık bitti. Maymun gözünü açtı artık.”

İlgili haberler
Geçim sıkıntısı A Haber izleyerek geçmiyor maalese...

Çaresizlik insan cinsinin yaşayacağı en korkunç duygu belki de. Ancak çaresizliğimizin müsebbipleri...

Geçim derdi, kriz, taciz, şiddet, ayrımcılık... Bi...

Bir dokunduğumuzda bin ‘ah’ işittiğimiz kadınların kimi işsiz, kimi bulduğu işlerde zorlu koşullara...

Komşu yardımlarıyla alınan soba yokluktan yanmıyor

Evlerindeki sobayı bile komşuların yardımıyla alabilen Fethiye odun ve kömür alamadığından dolayı o...