‘Yaşanılabilir bir dünya için mücadele’
Emek Partisi Çorum’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi: Kadın-erkek birlik; iş, ekmek, özgürlük.

Çorum’da Emek Partisi (EMEP) tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Hacı Bektaş Veli Parkında bir basın açıklaması yapıldı. Katledilen kadınların isimlerinin yer aldığı “İsyanımız 8 Mart” yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasında sık sık “Kadın-erkek birlik; iş, ekmek, özgürlük” sloganı atıldı.
8 Mart 1857'de ABD'de ağır çalışma koşullarına, uzun çalışma saatlerine ve düşük ücretlere karşı greve çıkan dokuma işçisi 129 kadının yanarak can vermesinin ardından 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart 1910 yılından beri kadınların birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak sokaklara çıktığı gün olduğunu söyleyen EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Meliha Üşüdür, açıklamayı şöyle sürdürdü:

“O günden beri her yıl 8 Mart'ta kadınlar olarak dünyanın her yerinde kapitalizme, yoksulluğa, savaşa, şiddete, ayrımcılığa, ataerkilliğe karşı eşitlik ve özgürlük talepleriyle sokağa çıkıyoruz. Bugün de yine aynı taleplerle sokaktayız” dedi.

Kadınların evde, işte, okulda, fabrikada, sokakta kısacası her alanda maruz kaldığı eşitsizliğin bugün dünden daha can yakıcı bir sorun olduğunu söyleyen Meliha Üşüdür, “Burjuva iktidarların özellikle son 15 yıldır sürdürdüğü gerici-muhafazakar yaşam dayatması, toplumsal eşitsizliği ve sömürüyü kadınlar için daha da derinleştiriyor” ifadelerini kullandı.

Günümüz Türkiye’sinde her gün sayısız kadının tacize, tecavüze ve şiddete uğradığını dile getiren Üşüdür, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Giderek dozu da sayısı da artan bu şiddet vakalarını önlemek için politikalar üretilmesi gerekirken; erkek egemen iktidar şiddeti perçinlemek ister gibi 6284 sayılı kanuna ve İstanbul Sözleşmesine saldırıyor. Milli Eğitim kitaplarından ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramı çıkartılıp karma eğitim karşıtı uygulamalar hayata geçirilmeye çalışılıyor.
Sebebi olmadığımız krizin tüm yükü herkesten çok biz kadınların omzuna yıkılıyor. İçerde ve dışarda ısrarla yürütülen savaş politikaları en çok kadınlara zarar veriyor. Burada saydığımız ya da sayamadığımız sorunlarımıza karşı dayanışmayı güçlendirmek, artan baskı karşısında gerçek anlamda eşitlik, özgürlük, barış taleplerimiz için birlik olmak zorundayız.”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde tüm kadınları el ele vermeye, birleşmeye ve değiştirmeye çağırıyoruz.”

İlgili haberler
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’dan 8 Mart mesajı:...

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’dan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması: 8 Mart’ta...

Bornovalı kadınlar 8 Mart’ta sokakta

Bornova Kadın Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Cumhuriyet Meydanı’nda kadınlarla buluş...

PTT emekçisi kadınlardan 8 Mart etkinliği

PTT emekçisi kadınlar 8 Mart etkinliğinde bir araya gelerek, taleplerini ve mücadele yöntemlerini ko...