Yasaklar köylü üreticiyi vurdu: Sultan’ın yoğurt ve peyniri elinde kaldı!
Koronavirüs salgına yönelik yasaklardan dolayı izin alamayan Diyarbakır’ın Kuyuluhöyük köyündeki Sultan, ürettiği yoğurt ve peyniri kent merkezine getirip satamıyor.

Koronavirüs salgınına karşı 17 günlük tam kapanma uygulaması sürüyor. Diyarbakır’ın Kuyuluhöyük köyünde ailesiyle birlikte hayvancılıkla uğraşan 6 çocuk annesi 48 yaşındaki Sultan, yasaklardan dolayı köyden araba gitmediği için ürettiği yoğurt ve peyniri satamıyor.

HAYVANCILIKTAN BAŞKA BİR İŞİMİZ YOK

Sattığı süt ürünleriyle 4 tane çocuğunu okuttuğunu belirten Sultan, “Hayvanlarından sağdığım süt ailemizin köydeki tek gelir kaynağı. Kocam bir yıl öncesine kadar inşaatlarda çalışırdı bir yıldır bu hastalıktan dolayı çalışamadı. Bu sene ektiğimiz buğday da kuruyup gitti yağmur yağmadı. Ektiğimiz buğdaydan 70 bin TL’ye yakın zararımız var. Çok zor durumdayız kışın hayvanları neyle besleyeceğimizi bilmiyorum. Bizim hayvancılıktan başka bir işimiz yok” dedi.

EN ÇOK SATIŞI NİSAN VE MAYIS AYINDA YAPIYORUZ

Bahar aylarının, koyunların en çok süt verdiği aylar olduğuna dikkat çeken Sultan, “Biz en çok nisan ve mayıs aylarında koyun ve ineklerden süt verimi alıyoruz. En çok satışlarımızı bu ayda yapıyoruz. 17 gün yasak var. Akşam yaptığım yoğurdu sabah satmam gerekiyor satamıyorum, yaptığımız peynirleri en geç 4 gün içinde soğuk hava deposuna atmamız gerekiyor ama bunu yapmamız çok zor çünkü araba yok gönderemiyoruz. Yasaklardan dolayı köyden araba gitmediği için yoğurt yapamıyorum şu an sadece peynir yapıyorum. Peynirin bozulmaması için kendi yöntemlerimle muhafaza etmeye çalışıyorum, inşallah bozulmaz” diye konuştu.

HER YÖNÜYLE ZARARDAYIZ

Bu senenin kendileri için her yönüyle zarar olduğunu söyleyen Sultan, “Ektiğimiz buğday ve arpadan zarar ettik. Bu hastalıktan dolayı eşim iş bulmadı, oradan da maddi sorunlar yaşadık. Birkaç ay önce de korona olduk evden dışarı çıkamadık, kimse benim yoğurdumu ve yaptığım peyniri de almadı. Ek bir gelirimiz de yok, çocuklarımızın yaşları küçük onların masrafları var. Kimden yardım isteyeceğimizi bilmiyorum. Eşim ektiği buğdayın daha borcunu bile veremedi” dedi.

Fotoğraf: Mahsum Kara

İlgili haberler
‘Tam kapanma’da fazla mesai

Metal işçisi bir kadın 17 günlük kısıtlamalarda yaşadığı zorluğu anlatıyor: 'Marketler, işten çıkıp...

‘Tam kapanma’da ev işçisinin hali: Borçlar nasıl ö...

Düşük ücret, esnek ve güvencesiz çalışmaya pandemiyle birlikte işsizlik sorunu da eklenen ev işçiler...

Adanalı emekçiler: Maddi destek olmadan kapanma ol...

Adanalı emekçiler tam kapanmanın olması için fabrikaların da kapanması gerektiğini söylerken, devlet...