Adana’da işçi duraklarında konuştuğumuz işçiler borçlu olduklarını ve aç kalmamak için çalışmak zorunda olduklarını belirterek tam kapanma olması için fabrikaların kapanması ve işçilere devletin maddi destek vermesi gerektiğini söyledi. Mutfak ve temizlik işlerinde sigortasız çalıştırılan Rahşen Erzi ve Nurhayat Kara “Kapanma olunca biz 2-3 hafta ücret alamayacağız. Bir sürü borcumuz var, ne olacak?” diye soruyor.
‘BİR SÜRÜ BORCUMUZ VAR, NE YAPACAĞIZ’
Pandemi süresince devlet desteği alamayan emekçilerin katlanan borçları 1 yıl sonra önemli bir sorun olarak karşılarına çıkıyor. Rahşen Erzi de pandemi süresince biriken borçları nedeni ile işe başlamış emekçilerden. Eşi sigortalı bir işte çalışmasına rağmen kredi borçları nedeni ile çalışıyor. Aylık sadece bin 200 lira kredi ödediklerini ifade eden Erzi, “Kimseye muhtaç olmayalım diye çalışıyorum. Şimdi haftalığımızı iki hatta, üç hafta alamayacağız. Ne olacak? 20 günde hiçbir patron vermez. Zannetmiyorum. Bir sürü borcumuz var, ev kredimiz var. Artık kredi kartlarına başvuracağız. Artık onlarla alışveriş yapacağız. Önümüz bayram. Bu bayram bitecek, Kurban Bayramı gelecek. Artık ne olacak bilmiyorum. Olan bizlere oluyor. Başka kimseye olmuyor” şeklinde sıkıntılarını anlattı.
‘PAZAR YERLERİ KAPANINCA SEBZEYİ DE PAHALI ALACAĞIZ’
Kapanma deniyorsa her yerin kapatılması gerektiğini ifade eden Erzi, şunları ifade etti, “Ama marketler her yer açık, pazar yerleri kapalı oluyor. Pazarcılar ne yapacak? Biz sebze alamayacağız. Markete gideceğiz, çok pahalı bir domates olmuş 13-14 lira. Elma 5-6 lira. Meyveleri saymıyorum bile. En gerekli şey 13-14 lira büyük marketlerde. Bir de oraya izdiham olursa ne olacak?”
‘DESTEKLER, İŞÇİLERE DEĞİL BÜYÜK PATRONLARA GELİYOR’
Erzi sözlerine şöyle devam etti; “Belki büyük işyerleri yardım alıyor ama biz göremiyoruz. Destekler, işçilere değil büyük patronlara geliyor. Böyle hiç iyi olmuyor. Resmen bizim hakkımızı yiyorlar. Krizin yükünü kendileri çekmeli. Cumhurbaşkanımız buna bir şey yapmalı. Bu kadar kapanma oluyorsa bunun yükünü çekmeli. En azından 15-20 günlüğüne bir destek, fazla bir şey de istemiyoruz. Ondan sonra işe başlarız, kendi geçimimizi sağlarız. Çok şükür sağlığımız yerinde olduktan sonra çalışıyoruz”
‘PATATES SOĞAN YERİNE YAĞ DAĞITSINLAR’
Nurhayat Kara da sosyal destek yapılmamasından şikayetçi. Ücretsiz dağıtılan patates, soğanın bile belirli kişilere dağıtıldığını ifade eden Kara, “Kesinlikle bize dağılmıyor. Her ne şekilde olursa olsun yardım almıyoruz. Dağıtım yapılıyor ama gelgelelim belirli kişilere veriliyor” dedi.
Kara’yı destekleyen Erzi de araya girerek şunları dile getirdi; “Bizim mahalle de dağıttılar. Dağıttıkları evler mahalledeki en lüks evler. Neymiş, sigortası yokmuş. 2-3 katlı evleri var. Devletten çocuk, parası, şu parası, bu parası diye yardım alıyorlar. Benim eşim epilepsi hastası bir belediyeye erzak için başvurdum. Neymiş eşimin sigortası varmış. O da göz boyama. Zaten kilosu 1 lira patatesin. Onu aldılar, neymiş tarlada çürümeyecekmiş, bedavadan dağıtıyorlar. Verdikleri patates de çürümüş. Annem almış, ‘Kızım bir şeye yaramaz’ diyor. Oy toplama işi bu. Vereceklerse daha gerekli 1 şey versinler. 1 liraya herkes alır o patates soğanı. Yağ versinler, pirinç versinler.”
Sözlerine devam eden Kara; “Yağ versinler. Yağ bir yılda yüzde 100 zam yedi. Geçen yıl 5 kilosunu 35 liraya alırken şimdi 80 lira. Hadi yağ versinler göreyim. Elin adamı yağ alamıyor ya. Yazık ya bu kadar insana yazık. Allah sonumuzu hayır etsin. Evimiz borçlu, ayda 1200 lira ev kredisi ödüyorum” diye konuştu.
‘KAPANMA ÖNEMLİ AMA İNSANLAR AÇ’
Berna da kapanma adı verilen dönemde çalışmaya devam edecek işçilerden. Mobilya üretiminde çalışan Berna, kuaför olarak çalışırken pandemi döneminde işsiz kalınca işçi olarak çalışmaya başlamış. Pandemi döneminin bir bölümünü işsiz olarak geçiren Berna; “Tam kapanma sürecinde insanlara destek olunması gerekiyor. Hastalık da önemli ama çok sayıda insan işsiz kaldı, çok sayıda insan aç. O yüzden kapanma bir bakıma iyi ama bir bakıma vatandaşlarımızı düşünmeleri lazım” dedi.
Ali isimli işçi, tam kapanma olması için sağlık ve gıda dışında sanayi sektörünün tamamen durması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi, “Adana’yı baz alırsak Organize Sanayi’de abartısız 100 bin insan çalışıyor. Türkiye’yi baz alırsak milyonlarca işçi çalışıyor. Bu daha fazla temas demektir. Bunun için de işçiye destek sağlanması lazım.”
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
Avcılar’dan kadınlar: Pandemide işsizlik, yoksullu...
Avcılar’da kadınlar pandemi döneminde çalışma ve yaşam koşullarını değerlendirdi, 1 Mayıs’a doğru ta...
22 ilden 23 işkolundan 680 kadın anlatıyor: Daha y...
Fabrikalardan, atölyelerden, bürolardan, hizmet iş kollarından kadınların pandemi döneminde ağırlaşa...
Salgında Kadın Olmak Araştırması: Şiddet, yoksullu...
Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği Salgında Kadın Olmak Araştırması’na göre; salgında kad...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.