Yargıtay’dan da dönen Y.O. davasında mahkeme heyeti keyfi davranıyor
Ömer Faruk A. tarafından sokak ortasında vurulan, bir gözünü kaybeden Y.O. davası mahkeme heyetinin keyfi tutumu nedeniyle yeniden görülmeye başlamadan ertelendi.

Koruma kararına rağmen sokak ortasında ayrıldığı Ömer Faruk A.’nın silahlı saldırısına uğrayan ve 22 kez geçirdiği ameliyat sonrasında tek gözünü kaybeden Y.O. davası 2 yıldır sürüyor. İstinafın ardından Yargıtay’dan da dönen dosyanın ilk duruşması bugün Ankara Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesinde gerginlikle başlayarak öğleden sonraya ertelendi. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler ve kadınlar pandemi gerekçesiyle salona alınmazken yalnızca vekaleti olan avukatların takip etmesi istendi. Sanık avukatı Şevket Can Özbay’ın hakaretleriyle ve Y.O.’nun avukatlarının taleplerinin zapta geçirilmemesiyle gerilen duruşma salonunda dava öğleden sonraya ertelendi.

Sanık Ömer Faruk A.’nın ağabeyi, usule ilişkin yapılan itirazlarda avukatların ve gazetecilerin görüntülerini almaya çalışarak ortamı provoke etmeye çalıştı.

SANIK AVUKATINDAN KADIN AVUKATA: EN SON ÇANTAYI KAFANA YİYECEKSİN

Yaşanan gerginliğin ardından sadece vekaleti olan avukatların alındığı duruşmada, usule ilişkin tartışmalardan dolayı esasa gelinemedi. Pandemi gerekçesiyle vekaleti olmayan avukatların ve gazetecilerin salona alınmadığı koşullarda, birçok polis memurunun girmesi tartışma yarattı. Daha sonra Avukat Hakları Merkezinden ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezinde gözlemcilerin eşliğinde tutanak tutulduğunu ifade eden Avukat Nergis Görnaz, “Ne mahkeme başkanı ne de zabıt katibi taleplerimizi zapta geçirdi. Duruşma saati öğleden sonra 14.00’e ertelenirken mahkeme başkanı sanık avukatı ile “Siz ne zaman uygunsanız o zaman yapalım sizin savunma hakkınızı kısıtlamayalım” dedi. Bize ise “Siz kaç yıllık avukatsınız bu yaptığınız avukatların hal ve hareketlerine uymuyor” diye tavır aldı. Bu tutumdan güç alan sanık vekili Şevket Can Özbay yine davayı takip eden avukat arkadaşımız Hülya Yışdırım’a ‘En son çantayı kafana yiyeceksin. Yetti artık virüs gibisini’ diye ithamlarda bulundu” diye konuştu.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLEREK DAVA 15 ARALIK’A ERTELENDİ

Y.O. davasının Yargıtay’dan dönen duruşmasında, sabah saatlerinde verilen aranın ardından 14.00’te devam edildi.

Duruşmaya Ankara Avukat Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi ve Toplumsal Dava Araştırmaları Merkezinin yanı sıra dayanışmak amacıyla çok sayıda avukat katıldı. Y.O.’nun avukatları, reddi hakim talebi talebinde bulunarak usule uygun davranılmadığına ilişkin tutanaklarını sunarak ve esasa ilişkin savunmalarını yaptı.

Mahkeme heyeti reddi hakim talebini kabul etmezken Ömer Faruk A.’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Nihai kararı vermek üzere dava, 15 Aralık 2021 saat 12.30’a ertelendi.

NE OLMUŞTU?
Daha önce defalarca koruma kararı almasına rağmen yine koruma kararı aldığı bir gün ayrıldığı erkek tarafından sokak ortasında pompalı tüfekle saldırıya uğrayan Y.O., geçirdiği 22 ameliyat sonrasında tek gözünü kaybetti. Yerel mahkemenin hem sanığa verdiği cezayı hem de tahrik indirimini az bulan İstinaf Mahkemesi kararı bozdu.Yargıtay ise cezanın üst sınrıdan verilirken haksız tahrik indiriminin de az verildiği gerekçesiyle kararı bozmuştu. Yargıtay’dan dönen dosyanın ilk duruşması sanık vekili Şevket Can Özbay’ın, Y.O.’nun avukatlarına sataşmasıyla ve usüle ilişkin tartışmalarda devam ederek öğleden sonraya ertelendi. Sanık Ömer Faruk A., “Kasten öldürme, hakaret, tehdit” suçlamalarıyla yargılanıyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hukuk garabeti: Y.O. davasında sanığa haksız tahri...

Defalarca koruma kararı almasına rağmen ayrıldığı Ömer Faruk A. tarafından sokak ortasında vurulan Y...

Y.O davasında mütalaa verildi, sanığa haksız tahri...

Polis koruması ve uzaklaştırma kararlarına rağmen ayrıldığı erkek tarafından öldürülmek istenen ve b...

Y.O. Davası| Pompalı tüfekle evin önünde bekleyene...

Y.O.’yu koruma kararına rağmen sokak ortasında vuran Sanık Ömer Faruk A.’nın yargılamasına devam edi...