Watsons’ta çıplak arama davası için dayanışma çağrısı
Vialand AVM Watsons mağazasında hırsızlık suçlamasıyla çıplak aramaya maruz kalan çocuğun ailesinin şikayet üzerine dava açılmıştı. 1. duruşması yarın görülecek dava için dayanışma çağrısı var.

Eyüp Vialand AVM Watsons mağazasında hırsızlıkla suçlanan suçlanan 17 yaşındaki B.C’nin mağaza müdürü ve AVM güvenlik görevlisi tarafından çıplak aranmasıyla ilgili açılan davanın ilk duruşması yarın İstanbul Adliyesi 25. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Davaya çağrı yapan Özgürlükçü Hukukçular Platformu Kadın Komisyonu “İstismar ve eziyete maruz kalan çocukla dayanışmak için tüm kadınları Çağlayan’da 25. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 14.00’te görülecek davaya dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?
26 Kasım 2016 tarihinde Eyüp Vialand AVM’deki Watsons mağazasına giren lise 3. sınıf öğrencisi B. C. mağaza müdürü ve güvenlik görevlisi tarafından hırsızlıkla suçlanarak mağaza deposuna çekilmiş, burada pantolonu dizlerine kadar indirilip, bluzu ve sutyeni sıyrılarak arama yapılmıştı. Arama esnasında iki erkek güvenlik görevlisinin de olduğunu söyleyen B. C. onların da sadece arkaları dönmelerinin istendiğini anlattı: “Depoda da kamera vardı. Mağaza müdürü bana sürekli ‘Hırsızlık yaptın’ diyordu. Kafama vurarak ‘Hırsız, terbiyesiz’ şeklinde hakaret etti. Psikolojim bozuldu. Yapmadığım bir şeyle suçlandım. Çıplak arandığım zaman yaşadığım utanç korkunçtu. Güvenlik görevlisi ve mağaza müdürü hakkında şikayetçi oldum.”

MAĞAZA MÜDÜRÜ: HIRSIZLIK OLAYI YAŞANDI, ARAMAYI GÜVENLİK YAPTI

Watsons mağaza müdürü ise olay anında orada olmadığını söyleyerek kendini savunmuş ve şunları dile getirmişti: “Mağazada stokları tespit edildi ve stoklar eksik çıktı. Prosedür gereği AVM güvenliğini çağırdık. Güvenlik geldikten sonra biz devreye giremeyiz ve iş bizden çıkar. Üst aramaya gelirsek de kamera kayıtları polise verildi. İfade edildiği biçimde üst aramasını yapan da güvenlik görevlisidir.”

WATSONS MAĞAZASINDAN AÇIKLAMA

Basında çıkan haberler üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklayan Watsons, konuya müdahil olan mağaza çalışanlarının da tedbiren görevinden uzaklaştırıldığını belirtmişti. Watsons’un açıklaması ise şöyleydi: “İstanbul Vialand Alışveriş Merkezi mağazamızda bir müşterimizin hırsızlık yaptığına dair kuvvetli şüphe oluşmuş olması sebebiyle, mağazamızdaki personel, müşteriyi durdurup, derhal konuyu alışveriş merkezi güvenlik birimine iletmiştir ve güvenlik görevlileri olaya müdahale etmişlerdir. Yapılan müdahale sırasında müşterinin usule aykırı şekilde üstünün arandığına dair müşteri ve ailesinin şikâyetçi olduğu basına yansımış durumdadır. Söz konusu iddialar ile ilgili olarak üzüntü duymaktayız. İddia edilen usulsüz üst arama işlemiyle ilgili kendi iç soruşturmamızı yürütmekteyiz. Soruşturma dahilinde konuya müdahil olan mağaza personelimiz tedbiren görevden uzaklaştırılmıştır. Belirtmek isteriz ki, konunun hassasiyetinin bilinci içerisinde, müşterimiz ve ailesi ile iletişim halindeyiz. Tüm bu süreçte söz konusu iddiaların doğru olup olmadığı konusunun en kısa sürede aydınlatılması için üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getireceğimizi belirtiriz.”
KADINLAR WATSONS’U PROTESTO ETTİ
Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar Watsons mağazasını protesto ederek eylemler yaptı. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu da Eyüp’teki Vialand AVM Watsons Mağazası önünde bir basın açıklaması yaptı. Kadınlar yaşananların bir taciz ve işkence olduğunu söyleyerek 17 yaşındaki bir genç kıza yaşatılan bu cinsel saldırının ve yol açtığı travmaların izinin nasıl silineceği sorusunu sordu. Kadınlar “Kâr ve güvenlik hırsıyla kadın bedenine saldıran mağaza çalışanlarına gerekli yaptırımları uygulamayan Watsons’ta alışveriş yapmama” çağrısında bulundu.

İDDİANAMEDE İSTİSMAR YOK

B. B’nin ailesinin şikayeti üzerine savcının hazırladığı iddianamede mağaza müdürüne haksız arama, hakaret ve basit yaralamadan dava açıldı. Dava avukatları iddianamenin erkek egemen zihniyetle oluşturulduğu eleştirisinde bulunarak, “Bu dosyada haksız arama, hakaret gibi suçlardan cezalandırmaya gitmek demek cezasızlığın önünü açmak demek. Daha da önemlisi çocuk istismarının tanımını olabildiğince daraltmak demek. Dava çocuk istismarı üzerinden açılmalıydı” dedi.

İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

800 çocuk istismarı dosyası Türkiye'nin özeti!

İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileri, 800 çocuk istismarı dosyasını inceleyerek...

Yazaki fabrikasında cinsel saldırı!

Gemlik Yazaki fabrikasında bir işçi kadın formenin cinsel saldırısına uğradı. Formenin daha öncede b...