Uzaktan eğitimde mahalle dayanışması: Komşular interneti ortak kullanıyor
İzmir’in Bornova ilçesi Naldöken Mahallesi’nde dayanışarak internet ve bilgisayarlarını paylaşan mahalleliler uzaktan eğitime ulaşmanın yollarını arıyor.

İzmir’in Bornova ilçesi Naldöken Mahallesi’nde yaşayanlar 21 Eylül’de okul öncesi ve birinci sınıfların başlayacağı yüz yüze eğitimi endişeyle bekliyor. Ailelerin büyük bir kısmı okulların gerekli tedbirler alınmadan açılmasından ve uzaktan eğitimin ise niteliksiz ve erişiminin zor olmasından şikayetçi. Dayanışarak internet ve bilgisayarlarını paylaşan mahalleliler uzaktan eğitime ulaşmanın yollarını arıyor.    

‘EĞİTİM İÇİN DAHA FAZLA BÜTÇE AYRILMALI’

Evinin önünde karşılaştığımız Güler, 2 çocuk annesi lise mezunu. Küçük çocuğunu okullarda gerekli önlem alınmadığını düşündüğü için anaokuluna göndermekten vazgeçtiğini anlatarak “Bunların hepsi küçük çocuk, sağa sola dokunmadan durmuyorlar. Önlem almadan hastalığın bulaşmasına engel olamazlar” diye konuştu. EBA TV için ise mahallede altyapı sıkıntısı olduğunu söyleyen Güler, “Bu mahallede telefon bile zor çekiyor. İnternet zaten sıkıntılı. Altyapı olmadığı için 30 liralık interneti 100 liraya bağlıyorlar. Buradaki insanların bütçesi de ne interneti ne diğer ekipmanları karşılamaya yetmiyor. Komşular internetlerini ortak kullanarak birbirlerine yardım ediyorlar” dedi. Çocukların kapı önlerinde buluşarak birlikte ders çalıştıklarını belirten Güler, “2 sene önce yapılan tablet dağıtımı asıl bu dönem yapılmalıydı. Eski tabletlerin sürümü EBA TV’yi kaldırmıyor” diyerek devletin eğitim için daha fazla para ayırmasını istedi.

‘ÇOCUĞUM OKUMA YAZMAYI ÖĞRENEMEDİ’

4 çocuk annesi bir başka mahalleli ise yüz yüze olmadan eğitimin olmayacağını belirtiyor ve “Küçük çocuğumun ilk senesi uzaktan eğitime denk geldi. Uzaktan eğitim olduğu için okumayı ve yazmayı tam öğrenemedi. Sabahın 7’sine ders koymuşlar çocuk uyanmak istemiyordu. EBA TV’ye de giriyordu ama sıkılıp çıkıyordu. Oradaki eğitim yeterli gelmiyordu ve istekli olamıyor” diye anlattı yaşadıklarını. Bir çocuğunun da Pınarbaşı Aziz Erol Sağlık Lisesinde okuduğunu söyleyen kadın, “Çalışıp sağlık meslek lisesini kazandı ama emekleri boşa gitti” dedi. Anneleriyle konuşurken araya giren çocuklar ise EBA TV’de sürekli ses ve yayın kesintisi yaşadıklarını dile getirdi. Okulların gerekli tedbirler alınmadan açılmasından korktuğunu belirten kadın, “Büyük çocuk yine dikkat eder ama diğerleri daha küçük, her yere dokunurlar. Sınıflar desen yine 40 kişilik, ikiye bile bölseler 20 kişi olur ve bu da çok fazla. Zenginlerin çocukları kendisini kurtardı olan bizim çocuklara oldu yine” diyerek yaşanan belirsizlikten şikayetçi olduğunu ifada ediyor.

EVDE KRONİK HASTA VAR

İki çocuğu okula giden dört çocuk annesi bir başka kadın ise çocuklarını okutabilmek için arada temizlik işlerine giderek geçimini sağlamaya çalıştığını anlatarak “Online eğitim için evde ne internet ne bilgisayar ne de uygun bir telefon var. Telefon var ama öyle akıllı telefon değil” diye konuştu. Bir başka veli ise çocuğunu bu dönem okula göndermeyi düşünmediğini belirterek “Evde kronik hasta var o yüzden risk alamıyoruz. Online eğitim için ise evde internet, bilgisayar falan yok. Zar zor telefondan girip takip etmeye çalışıyor. Çevremde durumu iyi olan birkaç aile çocuğunu özel okula yazdırarak bu dönemi öyle kurtardılar” diye konuştu.

Sekizinci sınıf öğrencisi bir genç ise EBA TV’nin çok yetersiz olduğunu söylüyor ve ekliyor “Arkadaşlarımın evinde bilgisayar ve internet var. Ama bende yok. Ben EBA TV’ye girerken çok zorlanıyorum ve okulların açılmasını her şeyden çok istiyorum” dedi.


İlgili haberler
Yoksulun çocuğu eğitimden uzak

Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Denizli’den uzaktan eğitim deneyimlerini paylaşan veliler internetin, b...

Yoksula eğitim çok uzak!

Diyarbakır’ın yoksul mahallerinden Benûsen’de yaşayan öğrencilerin ne interneti var ne tableti. EBA’...

Uzaktan eğitim geriye kaygı ve mağduriyet bıraktı!

Yoksula da, şiddetten kaçıp yeni bir hayata başlayana da, sağlık emekçisine de dert oldu! Kadınların...