Üniversite öğrencilerinden Sofuoğluna tepki: Sessiz kalmamalıyız!
Üniversiteler hakkında ‘fuhuş evi’ ifadelerini kullanan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’na üniversiteli öğrencilerin tepkileri sürüyor.

ODTÜ, Hacettepe ve Ankara ve Çukurova üniversitelerinden öğrenciler, üniversitelerde, gerici ve biat eden bir kültür yaratılmak istendiğini belirterek buna asla sessiz kalmamak gerektiğini söyledi.  

‘AKADEMİDEKİ YOZLAŞMANIN BİR ÜRÜNÜ’

ODTÜ İktisat 3. Sınıf Öğrencisi Bahar Özel, Sofuoğlu’nun sözlerinin akademide yozlaşmanın bir ürünü ve bilimden gittikçe uzaklaşmanın göstergesi olduğunu söyledi. Özel, “Üniversitelerde laboratuvar, kütüphane, araştırma merkezleri yok derken, hükümet değil biz öğrenciler suçlanıyoruz. Akademisyen olduğunu iddia eden birine canlı yayında bu gülünç sözleri söyleten, söylemeden önce ise bunun doğru olduğuna inandıran şey nedir? Bence kendi gibi düşünen akademisyenlerin var olduğunu bilmesi. Bu hastalıklı düşünceler gençlerin hayat tarzına dil uzatmakla kalmıyor, ileride akademide önlerini tıkıyor, cinsiyetçiliğe, mobbinge maruz bırakıyor ” dedi.

 ‘HEDEF KADINLARI ÜNİVERSİTELERDE BASKI ALTINDA TUTMAK’

Ankara Üniversitesi Politika ve Ekonomi Bölümü hazırlık öğrencisi ise “Milyonlarca bireyi ulusal bir kanalda rencide etmeye yönelik sözlerin bizzat bir üniversitede ders veren birisi tarafından söylenmesi kabul edilir bir durum değil. Birçoğumuz ailemizden evimizden uzaktayız, aramızda maddi zorluklar içinde hem okula devam edip hem de çalışmak durumunda olanlar var. Bizler okulu bitirip bir yerlere gelme derdindeyken çabalarımız, emeklerimiz yok sayılıyor bu sözlerle” diyerek insanların özel alanlarına müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde Psikoloji bölümünde 2. sınıfta olan öğrenci ise Sofuoğlu’nun yaptığı yorumların tek bir haklı tarafı olmadığını belirterek “Herhangi bir kadını bu şekilde zan altında bırakmayı suç olarak görüyorum” dedi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi de toplumsal eşitsizliğin akademi içerisinde yaygınlaştığını belirterek “İktidarın akademideki temsilcileri üniversiteleri gün geçtikçe eşitsiz alanlar haline getiriyor. Sofuoğlu’nun söyledikleri de bu zihniyetin bir parçası. Başta kadınları hedef alarak söylenen bu ifadeler kadınları üniversitelerde baskı altında tutmak için sarf ediliyor” dedi.

ASIL PROBLEM AKADEMİSYENLERİN HÜKÜMET DESTEKLİ PROPAGANDA YAPMASI

Hacettepe Üniversitesinden öğrenciler de Sofuoğlu’nun sözlerinin benzerlerinin üniversitelerde çok duyulduğuna, gerici ve biat eden bir kültürün inşa edildiğine dikkat çekti. Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Yıldız “Kadroların bu kadar bilimsellikten, kaliteli eğitimden, etik ahlaktan uzak şahıslarla doldurulması ve hükumet destekli propaganda yapabilecek düzeye gelmeleri bizler için asıl problemdir” dedi. Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümünden bir öğrenci de bu bilinçsizlikle bilinçli insan yetiştirmenin zor olduğunu belirterek, “Bu söylemi kullanan biri nasıl akademisyen olur?” diye sordu.

‘ÜNİVERSİTEDE DE KARŞILAŞIYORUZ’

Öğrencilerin bu söylemlerle derslerde de karşılaştığını söyleyen İngilizce Öğretmenliği 2. Sınıf Öğrencisi Zeynep Solgun “Kadın öğrenciler yurtlardan, dersliklere kadar birçok yerde bu lafları duyuyor. Tacize uğrayan biri olsa, birçoğu dönüp sesini çıkarmayacak. Ama konu öğrencilerin istedikleri şekilde düşünüp, davranmalarına gelince karşısında duruyorlar. Derslerde dahi üstü kapalı şekilde ‘Nerede gezdiği belli olmayan kadın öğrenciler’ gibi laflar duyuyorsak bu eğitim sistemiyle de alakalıdır. İstedikleri gibi bir düşünceyi, öğrenciler tarafından görmedikçe, bu kadar açıktan söylemekten çekinmiyorlar“ diyerek kadın öğrencilerin üniversitelerde karşılaştıkları sorunlarda bu söylemlerin etkili olduğunu ifade etti.

Kaynak: Evrensel gazetesi

İlgili haberler
ÇÜ öğrencileri Sofuoğlu’na tepkili: ‘Üniversiteler...

Çukurova Üniversitesi öğrencileri Sakarya Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Ebubekir...