Tutuklu kadın gazeteciler için balon uçurdular
Tutuklu gazeteciler Havva Cuştan ve İsminaz Temel’in Salı günü görülecek duruşması öncesinde Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde toplanan gazeteciler cezaevi önünde balon uçurdu.

Örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanarak Bakırköy Kadın Cezaevi’ne konulan Etkin Haber Ajansı editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Çuştan’ın 16 Temmuz Salı günü görülecek olan ilk duruşması öncesinde meslektaşları Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.
Ellerinde tutuklu kadın gazetecilerin fotoğraflarını taşıyan kitle, “İsminaz çıkacak yine yazacak”, “Susma haykır haber yapmak haktır” sloganlarını attı.

'GAZETECİLERİN ELLERİNDE KALEMDEN BAŞKA BİR ŞEY YOK'
Eylemde ilk konuşma CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından yapıldı. Gazeteciler isminaz Temel ve Havva Çuştan’ın haber yaptıkları ve halkın haber alma hakkını kullandıkları için 9 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan Yarkadaş, Türkiye’de artık halkın haber alma hakkını kullanmanın, bu yönde çaba göstermenin bir suç olarak gösterildiğini vurguladı. Yarkadaş, şu an cezaevlerinde 180’e yakın gazeteci olduğuna dikkat çekerek, “Gazeteciler ellerinde kalemden başka hiçbir şey tutmadılar. Düşüncelerini ifade etmeye çalıştılar. Türkiye özgür olsun; herkes düşüncelerini rahatça ifade edebilsin ve toplum her şeyden haberdar olsun diye gazetecilik yapmak istediler” diye konuştu.

'SON GAZETECİ CEZAEVİNDEN ÇIKANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Daha sonra DİSK Basın İş Temsilcisi Aylin Kaplan söz aldı. Kaplan, özellikle kadın gazetecilerin hedef alındığını belirterek, gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Kaplan'ın ardından Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu’ndan Gülfem Karataş konuştu. Karataş, “Kadın ve LGBTİ Komisyonu olarak tutuklu gazeteciler için her zaman mücadele edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımız haber alma hakkını kullanıyorlar ve bunu kamuoyu ile paylaşıyorlar. Son gazeteci cezaevinden çıkana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

'NE HABERLER YARGILANSIN, NE DE GAZETECİLER TUTUKLANSIN’
Grup adına basına açıklamasını TGS üyesi ve JİNNEWS muhabiri Evrim Kepenek okudu. “Şuan arkamızda görmüş olduğunuz bu binanın üzerinde Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yazıyor ancak bizce burası bir kadın haber merkezidir” diyerek sözlerine başlayan Kepenek, “Çünkü bu duvarlar arasında tam 7 kadın gazeteci tutuluyor. Reyhan Hacıoğlu, Havva Çuştan, Pınar Gayip, İsminiz Temel, Hicran Ürün, Semiha Şahin, Pınar Tarlak arkadaşlarımız aylardır bu cezaevinde. Tutuklu meslektaşlarımızdan Havva ve İsminaz 16 Temmuz Salı günü tutuklu oldukları dava kapsamında Çağlayan’daki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. Bu dava kapsamında ayrıca Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş da tutukludur” dedi. “Arkadaşlarımızın takip ettikleri haberler dosyalarına suç delili olarak konulmuş, boyunlarında fotoğraf makinesi olmasına rağmen, fotoğrafları da kanıt olarak sunulmuştur” diyen Kepenek, “Biz, biliyoruz ki dünyanın hiçbir yerinde habercilik suç değildir. Bugün, haberleri suç olarak görenler dahil herkesin habere ve haberciye ihtiyacı var. Ne haberler yargılansın ne de haberciler tutuklansın. Biz, davanın ilk duruşmasında, arkadaşlarımızın serbest bırakılacağına inanıyoruz” dedi.

Kepenek son olarak, “Gördüğünüz balonları onlarla paylaşmak istedik. Duvarların hemen arkasındaki meslektaşlarımız, yalnız değildir!” dedi.

Açıklama balonların cezaevine doğru uçurulması ile sona erdi.

İlgili haberler
Miraz Bebek ve tüm tutuklu çocuklar için balon uçu...

Miraz bebeğinin 1. yaş günü için Gebze Cezaevi yönetimi içeride pasta kesilmesine izin vermemişti. M...

Tutuklu avukattan mektup: Duvarların ardında yalnı...

Tutuklu avukat Sezin Uçar, cezaevinden Ekmek ve Gül’e gönderdiği mektupla 5 Nisan Avukatlar Gününde...

GÜNÜN ÇİZİMLERİ: Tutuklu gazeteci Zehra Doğan’dan

Tutuklu gazeteci-ressam Zehra Doğan’ın cezaevinin verdiği tüm imkânsızlıklara rağmen sürdürdüğü resi...