‘TİHEK Başkanı Süleyman Arslan istifa etmelidir’
Çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılamayacağını belirten Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, TİHEK Başkanı Süleyman Arslan'ı istifaya çağırdı.

Çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılamayacağını belirten Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, “Kadınların, çocukların yaşamını tehdit eden bu açıklamalardan sonra TİHEK Başkanı Süleyman Arslan’ın acilen istifa etmesi gerekmektedir” dedi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan’ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonunda yaptığı konuşmayı değerlendiren Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Arslan’ın bilim ve akıl dışı açıklamalarda bulunduğunu belirterek onu eleştirdi. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin açıklamasında; “TİHEK Başkanı Arslan, 15 yaşındaki çocukların nikahının ‘insan hakkı’ olduğunu, nikahsız beraberliklerin ‘sapkın ilişkiler’ olduğunu, kadını şiddete açık hale getirdiğini ve toplumsal değerlerle bağdaşmadığını, kadına yönelik şiddetin azalması için ‘helal beslenmeye özen gösterilmesi’ gerektiğini söyledi. Bu da yetmezmiş gibi ‘kadına yönelik şiddet’ tanımından da rahatsız olduğunu, erken yaşta evliliklerin ise yasal olması gerektiğini sunumunda dile getirmekten asla çekinmemiştir. Amacı, ‘İnsan haklarını korumak ve geliştirmek, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması için çalışmak, işkence ve kötü muamele ile etkin mücadele etmek, İnsan haklarının korunması ve güçlendirilmesinde yürüttüğü çalışmaları, evrensel ve yerel değerlerimizi bağdaştıran politika ve kararlarıyla güvenilir, etkin ve saygın bir kurum olmak’ olan kurumun başkanının kendisi talihsiz açıklamalardan ziyade bilinçli bir sunumla kadın ve çocuk hakları konusunda bilim ve akıl dışı açıklamalarda bulunmuştur” denildi.

‘YARATACAĞI TAHRİBATI ÇOK İYİ BİLİYORUZ’

Bu açıklamaların kadınlar ve çocuklar üzerinde yaratacağı etkiye dikkat çekilen açıklamada, “Çok uzağa değil, bu ülkede Ocak 2021’den bu yana 164 kadın, erkek şiddetinin kurbanı oldu. Bir gece ansızın kadınlar için yok hükmünde olan kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması, kadınları geleneksel aile formları içerisine sokmak istemeleri, çocuğun etkin gelişimini değil çocuk yaşta evlenip bir de buna ‘insan hakkı’ kılıfı uydurmaları, Derya Yanık’ın şiddetin tolere edilebilir olduğuna ilişkin açıklaması, iktidarın ve kurumlarının  kadın mücadelesine, kadın haklarına, kadın kurumlarına, yaşam tarzlarına, çocuk haklarına karşı nasıl bir tutum içinde olduklarını göstermektedir. Acaba Sayın Arslan bu açıklamaları hangi bilimsel veriye dayandırıp böyle bir sunum yapabiliyor, kendisi kadın ve çocuk alanında nasıl çalışmalar yapmıştır? Çünkü bizler bu alanda mücadele sürdüren kadın örgütleri, grupları olarak bu açıklamaların kadınların ve çocukların üzerinde yaratacağı tahribatı çok iyi biliyoruz” denildi.

‘ACİLEN İSTİFA ETMELİDİR’

TİHEK Başkanı Arslan’ın istifa etmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Kadınlara şiddetten korunmak için helal beslenmeyi, evlilik dışı ilişki sürdürmemeyi öğütleyen kurum başkanına soruyoruz: Onca şiddetten korunma yöntemleri varken, kadınlar sokaklarda haklarını ararken çözüm olarak sunduklarınızın kadınların yaşadığı şiddet sarmalından kurtulmasını bırakın söylediklerinizle daha fazla şiddet mağdurları yaratmaktasınız. Çocuk yaşta evlilikler ‘insan hakları’ gibi evrensel bir kavramla yan yana getirilip meşrulaştırılamaz. Çocuklar için insan haklarını tartışacaksak öncelikle sağlıklı koşullarda büyümelerini, nitelikli ulaşabilir eğitim almalarını, çocuk işçiliği, çocuk istismarını tartışmalıyız. Ancak iktidarın defalarca gün yüzüne çıkarıp sonra tepkiler sonucu rafa kaldırdığı çocuk istismarına af yasasını bu kez başka bir yoldan savunmayı Arslan kendisine görev bilmiştir. Bu açıklamaların hiçbirisi kabul edilemez. Kadınların yüzyıllardır sürdüğü eşitlik mücadelesi halen devam etmektedir; kadınların, çocukların yaşamını tehdit eden bu açıklamalardan sonra Süleyman Arslan’ın acilen istifa etmesi gerekmektedir” denildi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kadına şiddeti önleme mi, aileye kadını mahkûm etm...

Şiddet Araştırma Komisyonunda neler konuşuldu, neler tartışıldı? Diyanet İşleri Bakanlığından Aile B...

‘Tecavüzcülere af’ kadar, çocukları korumayı konuş...

Uzmanlar ve kadın örgütleri, çocuğu korumayı gündem etmeyip istismarı ‘af’la aklamaya çalışanların ç...

İstismarı cezasız bırakanlara soruyoruz!

Avukat Sevil Aracı, çocuk istismarına evlilikle af önerisinin ısıtılıp ısıtılıp yeniden gündeme geti...