Temizlik veliye, güvenlik kilide kaldı
‘Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ kampanyası için yine okulların önündeyiz. Ancak bu yıl velilerin karşısında okulların temizliği gibi devasa bir sorun daha var.

Okulların açılmasının üstünden bir aydan fazla zaman geçti. Okulların açılmasıyla eğitim alanındaki sorunlar iyice gün yüzüne çıktı. Üstelik bu geçen sürede birçok sorunla beraber çığ olup üstümüze gelmeye devam ediyor. Biz üç senedir sürdürdüğümüz ‘Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ kampanyası için yine okulların önündeyiz. Ancak bu yıl velilerin karşısında okulların temizliği gibi devasa bir sorun daha var. Artık her veli çöp, kir ve pislik içindeki okullarda çocuğun hastalanması endişesini taşıyor.

KOKUDAN TUVALETE GİRİLMİYOR

Bir veli okuldaki tuvalete kokudan girilemediğini söylüyor. Bu yüzden çocuğu tuvalete girebilmek için eve kadar bekliyor ya da veli okula geldiğinde kendi imkanları ile tuvaletini yaptırıyor. Üstelik bu durumda olan çok sayıda okul var. Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek bildirisini uzattığımız her veli ‘Önce temizliği halletsinler’ diyor bize. Bazı veliler okul açılmadan önce sınıfları mecburen temizlediklerini anlatıyor. Ama okul açıldıktan sonra günlük olarak yapılması gereken bir temizliğe veliler olarak dahil olmalarının mümkün olmadığını dile getiriyorlar. Zaten okulun temizliği velilerin değil, Milli Eğitim Bakanlığının görevi.

TEMİZLİK İÇİN AİDAT ÖDENİYOR

Gittiğimiz bir okulda temizlik için velilerden aylık bir miktar para alındığını öğreniyoruz. Velilerin temizlik aidatı olarak alınan para 15-20 TL. Aylık olarak bu miktar çok düşük bir meblağ gibi görülse de devlet okulunun ihtiyaçları bu vesileyle velilerin sırtına yıkılıyor. Devlet okullarında öğrencilerin bir kuruş dahi vermeden okuması gerekliliği böylece rafa kaldırılıyor. Bazı veliler bu uygulamaya ‘Yeter ki çocuklarımız temiz okullarda okusunlar, sağlık sorunu yaşamasınlar’ diyerek ses çıkarmıyorlar. Okul yönetimleri sürekli yeni personel alacaklarını söylese de okula bir aydır gelen bir temizlik personeli yok. Üstelik okulda çalışan tek temizlik personeli başka bir okulun da temizliğine bakıyor. Bir kişinin tek başına iki koca okulun temizliğine yetişmesinin mümkün olmadığını herkes biliyor.

MİKROP KAPIDA, VELİ TEMİZLİKTE!

Personel yetersizliği, her gün artan hijyen sorunları her gün yeni bir çocuğun hastalanmasına, çeşitli hastalıkların salgın haline gelmesine de neden oluyor. Bir gün önce görüşüp ertesi güne sözleştiğimiz bir veli ile çocuğunu hastaneye götürdüğü için buluşamıyoruz. Çocuk iyileşene kadar bekliyoruz ama iyileştikten sonra yeni bir mikrop da kapıda bekliyor oluyor. Hastalıkların başlamasıyla beraber bazı veliler ‘Ben gider temizlerim, yapacak bir şey yok’ demeye başlamışlar bile. Bu durum veliler arasında fikir ayrılıklarına neden olmuş. Çünkü bir kısmı bu işin sorumlusunun okul yönetimi, Bakanlık olduğunu söylerken bir kısmı da mecburiyetten bunun yapılması gerektiğini düşünüyor. Ancak tüm tartışmaların sonunda herkesin birleştiği tek bir şey var: “Okullara yeterli temizlik personeli alınmalı.”

KAPIYA KİLİT SORUNU ÇÖZMEZ
Okullarda önemli bir sorun da güvenlik. Okulların kapısında güvenlik görevlileri yok. Okul saatlerinde kapıları kilitliyorlar. Ancak öğle arası ya da çıkış saatinde okulun içine isteyen istediği gibi girebiliyor. Çocuklar da istedikleri gibi dışarı çıkabiliyorlar. Bu giriş çıkışların kontrolü yok. Özellikle bu ilkokul çağındaki çocuklar açısından bir sürü probleme neden olabiliyor. Ancak yönetimin çözümü kapıyı kilitlemek. Kapı kilitli olmadığı zaman ne olacak? Okula girenlere kim olduğu, neden geldiği sorulmazsa ne olacak?
‘Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ kampanyası için gittiğimiz okulların önlerinde bu sorunların olduğunu biliyorduk elbette. Ama bildiğimiz sorunlar çığ gibi büyümüş. Veliler artık okula gönderdiği çocuğu için eğitimden önce ‘Sağlığı yerinde olsun da’ diyor. Çocukların beslenmesi de yakıcı bir sorun olarak velilerin önünde duruyor.  Çoğu velinin maddi imkanları çocuğunun sağlıklı beslenmesine yetmiyor. Evde akşamdan ne kaldıysa öğle arası sefer tasına koyup gelen veliler var. Okulun yanındaki parkta, okul bahçesinde evde ne varsa ortaya seriliyor. Üç yıldır gidip geldiğimiz okul önlerinde beslenme konusundaki bu tablo değişmiyor. Tüm bu sorunlardan rahatsız veliler. Çocuklar sağlıksız okul ortamında günlerini geçiriyor, karınları doymuyor ve güvenlikleri yok. Tüm bunları değiştirmek için velilerle birlikte neler yapabiliriz diye konuşuyoruz. Daha geniş bir veli grubuyla yan yana gelmek üzere sözleşiyoruz. Sorunlar belli, çözümler belli, talebimiz net: ‘Bir öğün yemek, temiz ve güvenli bir okul her çocuğun hakkı.” Biz de bu hakkı alana kadar birlikte hareket etmeye devam edeceğiz.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temi...

Tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır: “Okull...

BORKAD’dan MEB’e çağrı: Okullarda temizlik ve bir...

Bornova Kadın Dayanışma Derneği: Milli Eğitim Bakanlığı bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek ve kadrolu...

Bir öğüne ve eğitime bütçe istiyoruz!

‘Eğitime ayrılan bütçe nerede? Okulları hâlâ veliler temizliyor. Hâlâ bağış adı altında emekçilerin...