Tasarruf çocukları da vurdu: MEB öğrencilerin yemeğini kesti
MEB, ikili eğitim yapan okullardaki taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin ücretsiz yemek hakkına son verdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Irmak: Bir öğün yemek verilmesi kamusal bir haktır.

Her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ikili eğitim yapan okullardaki taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin ücretsiz yemek hakkına son verdi. Ülke genelinde veliler ve eğitim emekçileri “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Yemek Verilsin” kampanyası yürütürken MEB var olan yemeği de kesti.

‘Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde yapılan değişikle taşıma kapsamında olan ikili eğitim yapan okullardaki öğrencilerin ücretsiz yemek hakları kaldırıldı. Bu okullarda görev yapan eğitim emekçileri de yemek hakkından yararlanamayacak. Tekli eğitim yapan okullarda ise yemek hizmetine devam edilecek ancak bu okullardaki öğrencilere yönelik ücretsiz yemek uygulamasına da kurallar getirilecek.

ÇOCUKLAR AÇ, YEMEK HAK

Öğrencilerin yemek hakkının kesilmesine tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, okullarda tüm çocuklara bir öğün yemek verilmesi gerekirken sınırlı da olsa verilen ücretsiz yemeğin kesilmesine tepki gösterdi. Bu karar nedeniyle yoksul çocukların aç kalacağına işaret eden Irmak, “AKP tercihini yine sermayeden yana yapmıştır. Ülkemizde her 5 çocuktan 1’i haftanın bir gününü tamamen aç geçiriyor. Bu koşullarda okullarda çocuklara bir öğün yemek verilmesi hem kamusal bir hak hem de zorunluluktur” dedi.

Kararla yoksul çocukların aç kalacağını, eğitim dışına düşeceğine vurgu yapan Irmak, “Bu çocuklar okumasın, Meslek Eğitim Merkezleri (MESEM)’lere mecbur kalsın isteniyor. Bu kabul edilemez. Devletin görevi çocukların beslenme, barınma ve eğitim hakkını sağlamaktır. Bu bir lütuf değildir” diye konuştu.

KRİZİN YÜKÜ YOKSULLARA YÜKLENİYOR

AKP’nin yoksul çocukları ya MESEM’ler ya da dini eğitim veren okullara mahkum etmek istediğini ve bu kararın da bunun bir parçası olduğunu dile getiren Irmak, “Çocukların yemeğinin kesilmesini kabul etmek mümkün değil. Krizin faturasını birileri ödeyecekse, bugüne kadar vergilerini affettikleri verdikleri zenginlere baksınlar. Onlar her gün paralarına para, sermayelerine sermaye katarken bu yoksul halk çocuklarını tekrar açlığa, yoksulluğa mahkum edemezler. Bundan bir an önce vazgeçilmeli” ifadelerini kullanarak, bu kararın aynı zamanda krizin faturasının yoksul halka kesmek anlamına geldiğini söyledi.

GÜRER: MEB ‘ÇOCUKLARA OKUMAYIN’ DİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşımalı eğitimin öğrenci sayısı azlığı bahane edilerek öğrencilerin bulundukları bölge dışına taşınması olduğunu hatırlattı.

Ülke genelinde bir milyonun üzerinde taşımalı eğitim alan öğrenci olduğu bilgisini veren Gürer, “Bu öğrencilere verilen yemek desteğinin kaldırılması bu öğrencileri zor koşullarda bırakacaktır. Okulunu kapatıp zorunlu olarak köyü dışına taşıdığınız öğrencilerin bir de yemeğinin kesilmesi bu öğrencilere okuma demektir” tepkisini göstererek, tüm köy okullarının öğrenci sayısına bakılmadan geri açılması çağrısını yaptı.

Özellikle kırsal kesimde köy okullarının kapatılmasıyla köylerdeki öğrencilerin farklı köy, kasaba ve ilçe okullarına taşındığını dile getiren Gürer, “Genel seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan köy okullarını yeniden açacaklarını söylese de yönetmenlik gerekçesiyle az sayıda kalan köy okulları da kapanmaya devam ediyor” dedi. Niğde’de geçtiğimiz yıl 8 ortaokulun kapandığını bu dönemde yeni köy okullarının kapanacağının bildirildiğini belirten Gürer, “Taşımalı eğitim veli ve okul ilişkisini bitirdiği gibi çocukların okuldan aldığı verimi de azaltıyor. Ayrıca kız çocuklarının eğitimden kopmasına neden oluyor” diye ekledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül