İZMİR
DERİTEKS İZMİR ŞUBESİ ÖRGÜTLÜ OLDUĞU İŞYERLERİNDE 1 MAYIS KUTLADI
Menemen Deri2000, Zeytin Deri, İzmir Akar ve Nurkar Tekstil, Manisa Kula Akar Tekstil, Torbalı Sepiciler Deri gibi fabrikalarda işçiler, “1 Mayıs’ı fabrikalarda, sokaklarda kutluyoruz, kutlayacağız” diyerek taleplerini dile getirdi.
Sendikanın hazırladığı 1 Mayıs broşürlerini işyerlerinde dağıtan işçiler daha sonra fabrika önlerinde ya da yemekhanede basın açıklaması yaptı.
Yürüyüş, eylem, miting yasaklarına rağmen fabrikalarda sokaklarda taleplerini dile getirerek mücadele edeceklerini söyleyen işçiler, “Kuralsız, esnek çalışmaya karşı mücadele edelim. Sendikamızda örgütlenelim, haklarımızı alalım” dedi.
Tam kapanma ilan edilmesine rağmen işçilerin hâlâ çalıştırıldığını ifade eden işçiler talepleri şu şekilde sıraladı:
■ Ücretsiz izinler son bulmalı, işçiler tam maaş almalı,
■ Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı,
■ Çift bordroya, sahte sigortaya hayır,
■ İstanbul Sözleşmesi uygulansın.
NARLIDERE
İzmir Narlıdere’de Demokrasi Platformunun çağrısıyla Demokrasi meydanında 1 Mayıs kutlandı, eyleme Narlıdere Balçova Ekmek ve Gül grubu da destek verdi.
İSTANBUL
SAĞLIK ÇALIŞANLARI CERRAHPAŞA'DAN SESLENDİ: DERDİMİZ ORTAK, ÇARE MÜCADELE
İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastane bahçesi Dekanlık önünde bir araya gelen sağlık emekçileri gerçekleştirdikleri kitlesel eylemle, “Taleplerimiz ortaktır. Çare burada olduğu gibi memur, hekim ve işçisinin ortak mücadelesinden geçiyor” dedi.
Dahiliye polikliğini önğnde bir araya gelerek Dekanlık önüne kadar yürüyen sağlık emekçilerini burada TUHİS sözleşmesi ve düşük ücretlere karşı eylemde olan Cerrahpaşa işçiler karşıladı.
Alkışar ve “İşçi memur el ele mücadele’ sloganlarının yükseldiği Cerrahpaşa’da emekçiler 1 Mayıs’ı kutladı. Ayrıca İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İTO ve SES tarafından düzenlenen kutlamada “1 Mayıs işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. 1 Mayıs’a girerken de sağlık emekçilerini talepleri etrafında birlik olmaya, örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz” denildi.
‘SİZ DE HUZUR BULAMAZSINIZ’
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastane bahçesi Dekanlık önünde yapılan eylemde ilk sözü, Türkiye Sağlık İşçileri İstanbul Şube Başkanı Nedime Mutlu Yılıdırım aldı.
Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) Cerrahpaşa işçilerine yüzde 7 zam önerdiğini belirten Yıldırım, “Sağlık bir ekip işidir. Yaşanabilir bir ücret ve sosyal haklar oluşturulmadan da sağlık işçisinden verimli bir hizmet beklenemez. Bunun için üniversite yönetimi işçisinin sesine kulak vermelidir. ‘TUHİS’ten çekilmiyoruz’ di kestirip atarak süreci çözemezsiniz” dedi.
Açlık sınırına mahkum edilen sağlık işçisinin huzursuz olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yaşamını nasıl sürdüreceğini, çocuklarına nasıl bir gelecek verebileceğinin kaygısıyla yaşayamaz hale gelmiştir. Pandemiyle artan iş yükümüz; eklenen angaryalar, mobing, değersizleşmelerle, kuralsız ve pervasız uygulamalarla hizmet üretmeye çalılıyoruz. Çalılırken tükeniyoruz. Biz huzursuzsak siz de huzur bulamayacaksınız” diye konuştu.
‘FAZLASINI DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ’
Rektörlüğe TUHİS’ten çekilmeye ve sendika ile müzakereye başlaması çağrısı yapan Yıldırım, “Taleplerimiz karşılanmayacak taşepler değildir İşçisini önemseyen, taleplerini dikkate alan, eşit işe eşit ücret uygulayan bir üniversite yönetimi istiyoruz. Artık sesimizi duyur istiyoruz. Fazlasını değil emeğimizin karşılığını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
EYÜP DEVLET HASTANESİ SAĞLIK EMEKÇİLERİ: ÖLMEK İSTEMİYORUZ, HAKLARIMIZI VE İNSANCA ÇALIŞMAYI İSTİYORUZ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şubesi, DEV- Sağlık İş Sendikası, Gıda İş Sendikası Eyüpsultan Devlet Hastanesi Acil Servis önünde 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama öncesi oturma eylemi yapmak isteyen sağlık emekçileri, polis engeliyle karşılaştı. Engeli alkışlarla protesto eden sağlık emekçileri, “Güvenceli iş, insanca yaşam haklarımız ve hayatlarımız için yaşasın 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” pankartı açarak, taleplerini içeren dövizler taşıdı.
Sendikalar adına ortak açıklamayı SES Aksaray Şube Kadın Sekreteri Fadime Dursun gerçekleştirdi.
‘HAKLARIMIZ İÇİN BURADAYIZ’
Sağlık emekçilerinin Kovid-19 salgınıyla başından beri en ön safta mücadele ettiklerini belirten Dursun, “Emeğimizin karşılığını almak içinde sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak bugüne kadar “Hakkınız ödenmez!” diyen yetkililer sesimizi duymadı, tükenmişliğimizi görmezden geldi. Bugün de yine haklarımız ve hayatlarımız için buradayız” dedi.
‘BİZE REVA GÖRÜLEN AÇLIK’
İstanbul’da dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 850 lira olduğunu söyleyen Dursun, “Yoksulluk sınırı 9 bin 274 lira iken işçi ve emekçiler, tüketim maddelerine yapılan zamlar altında eziliyor. Hazine bakanlığının kendi açıklamasına göre ülkede 2020 yılında kredi ve kredi kartı borçlu sayısı 34 milyon kişiye yükseldi. Düşük ücretlerle çalışan, ağır vergi yükü altında ezilen, ücretsiz izin ve kısa çalışma ile gelir kaybı yaşayan işçi emekçiler gırtlağına kadar borca batmış durumda! Ocak ayından itibaren her ayın başında doğalgaza yapılan zam bile iktidarın emekçileri değil sermayeyi ve zenginleri düşündüğünü kanıtlıyor. Faturalar cep yakıyor. İşçiler Kod-29 ile işten atılıyor ve yaşam mücadelesi verirken borçlarını ödeyemeyip intihara sürükleniyor. İktidarın tam destek verdiği bankalar, büyük patronlar ve müteahhitler servetlerine servet katıyor. Bize reva görülen ise yoksulluk sınırının oldukça altında açlık sınırının çok az üstünde ücretler oluyor” diye konuştu.
‘HAKLARIMIZI VE İNSANCA ÇALIŞMAYI İSTİYORUZ’
“Sağlık alanında da farklı istihdam biçimleriyle bizi ayrıştırmaya çalışan sağlık sistemiyle karşı karşıyayız” diyen Dursun, “Aynı işi yapıyoruz, ancak aynı özlük, mali ve sosyal haklara sahip değiliz. Yediğimiz yemeklerden bile tasarruf yapılmaya çalışılıyor, 3.80 lira civarında yemek,1.5 lira gibi bir ücrete kahvaltı reva görülüyor. Dolayısıyla 24 saat kesintisiz çalıştığımız halde yediğimiz yemeğin besin değeri oldukça düşük oluyor. Zaten tükendiğimiz, çalışmaya takatimizin kalmadığı günlerde pandemi nedeniyle diğer kamu çalışanlarına tanınan haklardan yararlanmıyoruz. Engelli, kronik hastalığı olan, hamileliğin 24. haftasına kadar olan ve kanser hastalığı geçirmiş olan arkadaşlarımız idarenin inisiyatifiyle, acil ihtiyaç sebebiyle çalıştırılıyor. Dönüşümlü çalışmayı talep etmemize rağmen idari birimler dışında buna müsaade edilmedi. Atamasını bekleyen sağlıkçıların ataması yapılsaydı ve işçi alımı yapılsaydı bu durumu yaşamak zorunda kalmazdık.13 aydır alanda bu koşullarda çalıştırılan ve Kovid-19’a yakalanan yüzlerce arkadaşımız bu ihmaller yüzünden hayatını kaybetti. Biz artık ölmek istemiyoruz, haklarımızı ve insanca çalışmayı istiyoruz” dedi.
Dursun, 1 Mayıs’a girerken sağlık emekçilerini, talepleri etrafında birlik olmaya, örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdıklarını söyledi.
TALEPLER
Dursun, sağlık emekçilerinin taleplerini bir kez daha yineledi:
■ Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmasını, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarkların durdurulmasını,
■ Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını,
■ Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını,
■ Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilmesini,
■ Kovid -19 tüm sağlık emekçileri için meslek hastalığı ve iş kazası sayılmasını,
■ Performans sisteminin ortadan kaldırılmasını ve maaşlarımızın yoksulluk sınırının üstünde temel ücret haline getirilmesini,
■ Yemekhanede ve MR, Tomografi gibi görüntüleme biriminde çalışan arkadaşlarımızın kadroya alınmasını,
■ Alanımızda farklı istihdam biçimlerine son verilmesini ve güvenceli çalışmayı,
■ 3600 ek gösterge hakkımızın verilmesini,
■ 5 yıla 1 bir yıpranma payı ve pandemi boyunca 1 yıl yıpranma payının verilmesini,
■ Eşit işe eşit ücret verilmesini,
■ İstanbul sözleşmesinin ve 6284 sayılı yasanın etkin şekilde uygulanmasını,
■ 24 saat açık ücretsiz kreş,
■ Sağlıkta şiddete son verilmesini,
■ Örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,
■ İdare baskısına ve mobbinge son verilmesini,
■ İşsizliğe karşı kamu istihdamının artırılmasını istiyoruz.
CHEN SOLAR İŞÇİLERİ VİDEO HAZIRLADI, İŞYERİ KUTLAMASI YAPTI
Chen Solar işçileri 1 Mayıs için hazırladıkları videoyu, pandemi sürecinde Kovid-19 nedeniyle kaybettikleri iş arkadaşları Hatice Dursun’a ithaf etti ve şu ifadeleri kullandı:
“Pandeminin başından beri biz işçiler çalışıyoruz. Holding patronları lüks evlerinden ‘evde kal’ çağrısı yaparken bizler virüsle burun buruna fabrikalarda çalışıyoruz. Lebalep kongreler düzenlemek, fabrikalarda iç içe çalışmak, servislerde yan yana oturmak serbest ama 1 Mayıs kutlamak yasak. Biz Chen Solar işçileri olarak pandemi sürecinde örgütlenerek sendikalı olduk. 1 Mayıs’ı da 30 Nisan’da aylık eğitim izni hakkımızı kullanarak fabrikamızda kutlayacağız. Ekmek ve hürriyet talebimizi fabrikamızdan yükselteceğiz. Bu videomuzu da koronavirüs sebebiyle kaybettiğimiz çalışma arkadaşımız Hatice Dursun’a armağan ediyoruz. Yaşasın işçiler, emekçiler! Yaşasın 1 Mayıs!”
Chen Solar işçileri, alınmayan önlemler yüzünden kovidden kaybettikleri iş arkadaşları #HaticeDursun'u unutmadı:
— Ekmek ve Gül (@ekmekvegul) April 30, 2021
"Bu videomuzu koronavirüs sebebiyle kaybettiğimiz çalışma arkadaşımız Hatice Dursun'a armağan ediyoruz. Yaşasın işçiler,emekçiler! #Yaşasın1Mayıs!"#1MayısYasaklanamaz pic.twitter.com/RNWy7zU8sc
Chen Solar işçileri işyerinde de halaylarla 1 Mayıs kutlaması yaptı.
BURSA
METAL İŞÇİSİ KADINLAR 1 MAYIS’I FABRİKALARDA KUTLAMAYA DEVAM EDİYOR
Birleşik Metal-İş Sendikasının Bursa’da örgütlü olduğu Acel Elektrik fabrikasında çalışan metal işçisi kadınlar fabrikada 1 Mayıs’ı kutladı.
Fotoğraf: Evrensel
Metal işçileri taşıdıkları dövizlerle taleplerini dile getirdi.
Geçen bir yıllık süreçte yüz binlerce işçi işten çıkarılırken, Kovid-19 nedeniyle yüzlerce işçi hayatını kaybetti. Salgının en çok işçi ve emekçileri etkilediği bu süreçte, ekonomik kriz nedeniyle düşük ücretlere mahkum edilen işçiler, “Umut yan yana” diyerek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Metal işçileri fabrikada yaptıkları açıklamada taleplerini de sıraladı.
İlgili haberler
Çağlayan tekstil işçisi kadınlar: 1 Mayıs talebimi...
Çağlayan’da tekstil işçisi kadınlar 1 Mayıs taleplerini anlattı.
Tuzluçayır'da kadınların 1 Mayıs'ı engel tanımadı:...
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği: ‘Kadınları eve hapsetmeye çalışan, istihdama katılmasını eng...
1 Mayıs'a giderken kadın işçiler
Son bir yılda kadın işçiler neler yaşadı, 1 Mayıs’a giderken talepleri neler? Deri, Dokuma ve Teksti...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.