Taksilerin sağ camına dikkatli bakın
Artık taksilerin camında 'Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı' etiketleri olacak ve bu numaralar ücretsiz aranabilecek. Etiketleri görmediğimiz taksilere de 'Neden yok?' diye sorabiliriz.

Şiddete uğrayan, can havliyle kendini dışarı atan kadınların terlikleriyle kendilerini sokakta bulduğu, telefonu, parası olmadan ilk taksiye binerek canlarını kurtarmaya çalıştığı bir ülke burası. Kadınların nereden destek alabilecekleri konusunda yeterince bilgilendirilmedikleri bir ülke...
Artık taksilerin sağ arka camında bir numara olacak. Bu numara kadına ve çocuklara yönelik şiddete karşı Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı numarası.
Bu numaralarının yer aldığı etiketlerin Türkiye çapında 80 bin taksiye yapıştırılması için bir protokol imzalandı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) arasında imzalandı bu protokol.
Peki işe yarayacak mı?
TKDF Başkanı Canan Güllü bu protokol ile şiddetle, istismarla yüz yüze gelenlerin numaralara kolaylıkla ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini söylüyor. Şiddetle, istismarla yüz yüze kalanların bu etiketlerdeki numaradan ücretsiz olarak polis, avukat ya da psikolog desteği alabilmesini sağlamak istiyorlar.

İLK ETİKET YAPIŞTI, TELEFONLAR ÇALMAYA BAŞLADI
Canan Güllü “Şiddete uğrayan kadınların terlikleriyle, gecelikleriyle evinden kaçmak zorunda kaldığını; telefonu, parası olmadan kendini bir taksiye atmaya çalıştığı olayları biliyoruz” diye anlatıyor şiddetin görünen yüzlerini.
Aslında taksi şoförlüğü hakkında erkek egemen bir algı var, erkek egemen bir meslek grubunun böyle bir protokolün parçası olmasını da ayrıca önemsiyor.
Etiketlerin taksilere yapıştırılmasıyla birlikte birçok yerden destek talebi almışlar bile.
Şimdi bir hedefleri daha var: “Bir sonraki adımda şoförlere toplumsal cinsiyet eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca Edirne’de ve İstanbul’da otobüslerin kadınları geç saatte istedikleri duraklarda bırakması uygulaması önemli bir adım. Bunun Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Otobüs ve dolmuşlara kamera takılması da yine önemli.”
Bir sonraki adım otobüsler ve dolmuşlar.
TKDF’ye kolay gelsin diyoruz.


ÜCRETSİZ ARANACAK NUMARALAR
‘Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’ndan yararlanmak isteyenler, hukuki destek bekleyenler 0212 656 96 96 ve 0549 656 96 96 numaraları arayabilirler.
Sadece şiddete uğrayan kadınların değil, herkesin arayabileceği bir hat bu. İstismara dair şüpheler varsa ne yapılabileceğini sormak ve danışmak için de arayabilirsiniz.

Siz bu uygulamayı nasıl buldunuz? Sizce işe yarayacak mı? Fikrinizi yazmak için TIK TIK



İlgili haberler
Flört şiddeti nedir?

Kadınlar için korkutucu bir deneyim! Korkmayın... Ama flört şiddetinin şiddete açılan kapılarından b...

Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...