Şırnak’taki istismar vakası protesto edildi
Şırnak’ta 13 yaşındaki bir çocuğun uzman çavuş A.A. tarafından istismara maruz bırakılması kentte ve Mardin’de protesto edildi. HDP Şırnak milletvekilleri de olayı Meclis gündemine taşıdı.

Şırnak’ta 1’inci Jandarma Komando Tugayı’nda görevli uzman çavuş A.A.’nın 13 yaşındaki bir kız çocuğunu şiddet uygulayıp taciz ederek istismara maruz bırakması, kentte ve Mardin’de protesto edildi. HDP Şırnak milletvekilleri de olayı Meclis gündemine taşıdı. 

MARDİN
HDP Mardin Kadın Meclisi, istismarı düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto etti

HDP Mardin İl binası önünde yapılan açıklamayı okuyan Adile Konuş Kızılay, iktidarın politikalarının istismar vakalarının sistematik ve yaygın şekilde artmasına neden olunduğunu belirtti.

Kızılay, Şırnak Valiliğinin yaptığı açıklamada fail uzman çavuş için “aşırı alkollüydü” ve “çevreyi rahatsız edecek şekilde tavır ve hareketler sergilediği” ifadelerini kullanmasını da sert sözlerle eleştirdi.

İstismarın meşrulaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Kızılay, “Şiddet ve taciz olaylarında uygulanan cezasızlık politikaları ve yetkililer tarafından takınılan koruyucu tavır bu olayların temelini oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.


ŞIRNAK
Şırnak’ta istismara karşı yürüyüş

Olayı protesto için Eğitim Sen Şırnak Şubesi önünde KESK öncülüğünde yapılan açıklamaya da çok sayıda yurttaş katıldı.

Şırnak Sanat Sokağında toplanan kitle buradan Eğitim Sen binasına kadar yürümek istedi. Ancak polisin engeliyle karşılaştı. Polisin tüm engellemelerine rağmen yapılan yürüyüş sonunda açıklamayı KESK Dönem Dönem Sözcüsü Serap Ok okudu.

Ok, “Kirli ellerini çürümüş zihniyetlerini çocuklarımızın üstünden çekmeyenler bilsin ki biz var olduğumuz sürece çocuklarımızın geleceğini karartmanıza müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Ok açıklamasını “Basın açıklamamıza katılan ve tepki gösteren tüm sivil toplum kuruluşları, dernek, oda, vakıf ve kadim Şırnak halkına teşekkür ediyoruz. Bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” sözleriyle noktaladı.

MECLİSE TAŞINDI
Olaya ilişkin Meclise araştırma önergesi veren HDP Şırnak Milletvekilleri, “Cinsel istismar davalarının cezasızlık ile sonuçlandırılması cinsel istismara meşru bir zemin oluşturmaktadır” dedi.
Milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Nuran İmir ve Hasan Özgüneş, daha önce de Şırnak ve ilçelerinde benzer haberlerin basına yansıdığını hatırlatarak kolluk ve kamu görevlilerinin benzer vakalara karışıp karışmadıklarının araştırılması istendi.
Teklifin devamında şunları belirtildi:
“14.07.2020 tarihinde Şırnak merkezde yaşanan ve büyük tepki çeken cinsel istismar vakasının yeni vakaların yaşanmaması adına ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, kolluk ve kamu görevlilerinin benzer vakalara karışıp karışmadıklarının araştırılması, istismara maruz kalan çocukların tespit edilerek psikolojik destek verilmesi, istismar uygulayan kişilerin tespit edilerek bu kişiler hakkında ağır cezai yaptırımların uygulanması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.”

İDİL’DE 12 YAŞINDA ÇOCUĞU İSTİSMARA MARUZ BIRAKAN ŞAHIS SERBEST BIRAKILDI 
Şırnak’ın İdil ilçesinde çarşı merkezinde bir erkek, 12 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunmaya çalışması üzerine çocuğun akrabaları ve çevredekiler tarafından darbedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri şahsı gözaltına aldı. Şahıs, emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 
Mezopotamya Ajansının haberine göre ismi öğrenilemeyen ve 40-50 yaşlarında olduğu iddia edilen istismar faili, çocuğun abisi ve çevredekilerin durumu fark etmesi üzerine darbedildi. 
Bir görgü tanığı yaşananlara ilişkin “Dükkanda oturuyordum, seslerden dolayı dışarı çıktım. Bir grup kişinin 45-50 yaşlarında bir adamı linç ettiklerini gördüm. Yanlarına giderek olayın ne olduğunu sordum. Zanlının çocuğu tenha bir yere zorla çağırdığını, çocuğu taciz ettiğini söylediler" dedi. 
Bir esnafın ihbarı üzerine polisler olay yerine geldiğini aktaran görgü tanığı, "Adamı gözaltına aldılar. Bu kişiyi tanımıyoruz ve yabancı biri” ifadelerini kullandı. 
Çocuğun ailesi şikayetçi olmasına rağmen zanlı Emniyet Müdürlüğündeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Yine iddialara göre, fail B.B.’nin daha önce de başka çocuklara da istismarda bulunmaya çalıştığı aktarıldı.

Kaynak: MA

İlgili haberler
Şırnak'ta 13 yaşındaki çocuğu istismara maruz bıra...

Şırnak'ta 13 yaşındaki bir kız çocuğunu istismara maruz bırakan ve çevredekilerin tepkisi üzerine gö...

Genç kadınlar: Çocuk istismarı suçtur, affedilemez...

Sultangazi ve Eyüp Ekmek ve Gül Grubu üyesi kadınlar çektikleri video ile çocuk istismarına evlilikl...

Kadınlar çocuk istismarına tepkili: cezalar caydır...

Şişli’de yaşayan kadınlar kadına yönelik şiddette yasaların uygulanmamasına tepki gösterirken, çocuk...