Şiddet yüzünden ölen 35 canın sorumlusu kim?
Kadın cinayetlerinde tablo haziran ayında da değişmedi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun haziran ayında basına yansıyan haberlerden derlediği rapora göre 35 kadın öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun Haziran 2017 raporuna göre haziran ayında erkekler tarafından 35 kadın öldürüldü; 47 kadına cinsel şiddet uygulandı; 17 çocuk istismara uğradı. “Bu ay öldürülenler arasında 5 yaşında cinsel istismar sonucu öldürülen E.U. gibi kız çocuklarını da kapsama alarak kadın çocuk ayrımı yapmadan sayımızı belirledik” denilen raporda haziran ayında kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller İstanbul (5), İzmir (4), Bursa (3) olarak sıralandı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun Haziran 2017 Raporu’nda şu bilgiler yer aldı:

17 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI
Basından edindiğimiz bilgilere göre, haziran ayında 17 çocuk istismara uğradı. Meclis çocuk istismarını araştırmayı reddederken, çocuk istismarıyla bilinen Ensar Vakfı yaz okullarını açmaya devam ederken; çocukların yaşam alanları, yaşam hakları gasbediliyor, sistematik tecavüze uğruyor, çocuk yaşta hamile kalabiliyor. Yalova Çınarcık’ta çocuk parkından kaçırılan 5 yaşındaki E.U. isimli kız çocuğu M.Ş.A. tarafından istismar edildikten sonra öldürüldü. Muğla’da 13 yaşındaki bir çocuk 2 yıl boyunca abisi tarafından cinsel istismara uğradı. Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye götürülen çocuğun hamile olduğunun öğrenilmesiyle istismara uğradığı ortaya çıktı. Yine Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde taciz edilen 6 yaşındaki kız çocuğu için halk sokağa döküldü. Okulun önünde toplanan yüzlerce kişiye polis saldırdı.

47 KADINA CİNSEL ŞİDDET UYGULANDI
İstanbul’da Melisa Sağlam minibüste kendisine “Ramazan’da böyle giyinmeye utanmıyor musun?” diyen Ercan Kızılateş tarafından saldırıya uğradı. Yine İstanbul Eminönü’nde bir adam “Üstüne başına dikkat et, milleti azdırıyorsun” diyerek Canan Kaymakçı isimli kadına sözlü saldırıda bulundu. Canan’a orada bulunan vatandaşlar sahip çıktı. Kadınların Kadınların yaşam tarzlarına yönelik saldırıların, cinsel şiddetin arttığı böyle bir dönemde, bu vakaları daha da artıracak “pembe taksi” uygulaması gibi Bursa’da da “bayanlara öncelikli vagon” uygulaması başlatıldı. Tacizcileri, tecavüzcüleri, saldırganları meşrulaştıracak bu uygulamalar devam ettikçe kadına yönelik şiddetin de aynı oranda artacağını belirten kadınlar bu uygulamaya büyük tepki gösterdi. Basına yansıyan haberlere göre haziran ayında 47 kadına cinsel şiddet uygulandı.

LGBTİ’LERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMLERİ BİTMİYOR
Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseksler (LGBTİ+) ve destekçileri tarafından düzenlenen Onur Yürüyüşü ve Trans Onur Yürüyüşü haftası nefret söylemleri, tehditler, engellemeler ve saldırılarla geçti. İstanbul’da yürümeye çalışan insanlara polis saldırdı, onlarca kişi gözaltına alındı. Mersin’in yerel gazetesi olan Milat gazetesi Onur Haftası yaklaşırken “LGBT’li sapıklardan Ramazan günü büyük skandal! Her karışı kanla sulanan bu toprakların kutsal bayrağını kendilerini temsil eden paçavrayla aynı yere astılar” şeklinde haber yaptı. Tüm bunlara rağmen LGBTİ’ler çeşitli bölgelerde eylemlerini gerçekleştirdiler.

KADINLAR KORUMA ALTINDAYKEN ÖLDÜRÜLÜYOR
Kadınlar boşanmak istediği için, kendi hayatına dair karar vermek istediği için, başka bir kadını korumak isterken, koruma altındayken öldürülüyorlar. Denizli’de Şengül Sezgince boşanmak istediği için öldürülürken, Şengül’ü korumaya çalışan Fadime Boz’da öldürüldü. Haziran ayında 2 kadın uzaklaştırma kararı varken öldürüldü. Elazığ’da Karanfil D. evden uzaklaştırma cezası olan oğlu tarafından darp ederek öldürdü. Bilecik’te Melike Kartal eşi tarafından evden uzaklaştırma kararına rağmen evde 29 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.


KATİL EN YAKINLAR
Kadınlar en yakınları tarafından işkencelerle öldürülmeye devam ediyor. Kadınların yüzde 60’ı en yakınları tarafından öldürülürken, kadın cinayetlerinde silah kullanım oranı da artıyor, kadınlar işkence edilerek öldürülüyor. Haziran ayında kadınların yüzde 45’i ateşli silahla öldürüldü. 2 kadın oğulları tarafından darp edilerek öldürüldü. İstanbul’da Servet Yılmaz oğlu tarafından defalarca kafasına mermer vurarak öldürüldü.


YAŞ ARALIĞI DÜŞÜYOR, ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR
Haziran ayında öldürülen kadınların yüzde 43’ü 25 yaşın altında. Kadınlar hamileyken, çocuklarının gözleri önünde öldürülüyor; çocuklar öldürülmeye devam ediyor. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 23’ünün çocuğu vardı, yüzde 6’sı hamileydi. 16 çocuk annesiz kaldı. Bilecik’te kocası tarafından bıçaklanan Melike Kartal, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, karnındaki erkek bebek ise sezaryenle kurtarıldı. Yalova’da 5 yaşındaki E. U. İstismar edilip öldürüldü.
İlgili haberler
Kadın cinayetlerinde değişen bir şeyler var

Yaşı, mesleği, eğitimi ne olursa olsun aynı şiddetin hedefi haline geliyor kadınlar. Gerekçeler gaze...

Bir kadın cinayetinin ardı

Hatice, koruma kararı dilekçesi çantasındayken kocasının bıçakla üzerine yürümesiyle camdan atılmış...

Yasemin'i cezaevi çıkışında kadınlar karşıladı

Evliliği boyu eşi Özkan Kaymaklı’nın şiddetine ve cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal mah...