Sibel Yükler ve Evrim Kepenek’in aralarında olduğu gazeteciler gözaltına alındı
Gazeteciler Sibel Yükler, Fırat Can Arslan ve Delal Akyüz, sabah saatlerinde evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı. Gazeteci Evrim Kepenek’in evine de öğle saatlerinde baskın düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Delal Akyüz, MA muhabiri Fırat Can Arslan ve T24 editörü Sibel Yükler, sabah saatlerinde evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı. Gazetecilerin bilgisayarlarına da el konuldu. Bianet editörü Evrim Kepenek’in evine de öğle saatlerinde baskın düzenlendi. Polisler, aramanın ardından Kepenek’i plastik kelepçe takarak gözaltına aldı.

AKYÜZ’ÜN GÖZALTI GEREKÇESİ HABER PAYLAŞIMI

MA’nın haberine göre Delal Akyüz’ün, Twitter hesabından bir haberi retweet ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı ve paylaşımıyla “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” iddia edildi.

Söz konusu paylaşımın, Diyarbakır’da gözaltına alınıp tutuklanan ve 13 ay sonra görülen ilk duruşmada tahliye edilen 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ile davaya bakan heyette yer alan eşinin görev yerlerinin değiştirilmesine dair yapılan haber olduğu öğrenildi.

Sibel Yükler ve Fırat Can Arslan’ın da aynı gerekçeyle gözaltına alındığı tahmin ediliyor ancak bu bilgi henüz teyit edilemedi.

KEPENEK’E PLASTİK KELEPÇE

Bianet editörü Evrim Kepenek’in İstanbul’daki evine de öğle saatlerinde polis baskın düzenledi.

Bianet’in haberine göre Beyoğlu Güvenlik Şube polisleri, evde arama yapmak istedi. Kepenek’in ve yanında bulunan arkadaşlarının itirazı üzerine arama yapmak için muhtar çağrıldı. İtiraza rağmen avukatın gelmesini beklemeyen polisler, muhtarın gelmesiyle birlikte kameralar eşliğinde evde arama yaptı. Aramada Kepenek’in ve kardeşinin tüm dijital materyallerine el konuldu.

Bir saat süren aramanın ardından Kepenek, plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı. Kepenek’in sağlık kontrolünün ardından Taksim Şehit Haşim Usta Polis Merkezine götürüleceği aktarıldı.

Polisler, Kepenek’in Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığını ve “kamu görevlisini hedef göstermek” iddiasıyla ifadesinin alınacağını ifade etti.


NE OLMUŞTU?
Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022’de tutuklanan gazeteciler hakkında açılan davanın ilk duruşması 11 Temmuz’da görülmüştü.
Tutuklu gazeteciler Serdar Altan, Aziz Oruç, Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin ile tutuksuz yargılanan Esmer Tunç, İbrahim Bayram ve Mehmet Yalçın, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla hakim karşısına çıkmıştı.
Davada, gazetecilerin iddianamesini hazırlayan soruşturma savcısının eşinin mahkeme heyetinde yer aldığı ortaya çıkmıştı. Gazetecilerin avukatları, reddi hakim talebinde bulunmuş ancak talep kabul edilmemişti.
Gazetecilerin tahliye edildiği duruşmadan sonra 18 Temmuz’da, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 3 bin 423 hakim ve savcının görev yeri değiştirilmişti. 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ile davaya bakan hakim de yeri değiştirilen isimler arasında yer almıştı.

Görsel: Pixabay

İlgili haberler
Tahliye olan kadın gazeteciler: Sesimiz kısamazlar

Diyarbakır'da 13 ay süren tutukluluğun ardından ilk duruşmada tahliye olan kadın gazeteciler ‘Bu müc...

MKGP 2022 kadın gazeteciler raporu: 18 kadın gazet...

MKGP, kadın gazetecilere yönelik bir yıllık hak ihlalleri raporunda, 18 kadın gazetecinin tutuklu ol...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü: Kadın gazetecile...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde TGS Kadın LGBTİ+ Komisyonu üyesi bir kadın gazeteci olarak tüm...