Didem Madak anısına ‘İçimdeki Yolculuk’ belgeseli gösterildi
İzmirli Şair Didem Madak ölüm yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğünün düzenlediği etkinlikle anıldı.

Şair Didem Madak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğünün düzenlediği etkinlikle anıldı. İzmirli Şair Didem Madak’ın ölüm yıldönümünde Kibar Dağlayan Yiğit’in yönettiği “İçimdeki Yolculuk” belgeseli gösterildi. Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesinde yapılan etkinliğe yine Büyükşehir Belediyesi bünyesinde düzenlenen sinema atölyelerinde yer alan kadınlar ve Didem Madak’ın kız kardeşi Işıl Madak da katıldı.

Gösterimin ardından konuşan Kadın Çalışmaları Şube Müdürü Emel Dönmez, Madak’ın kelimelerinden, anlatım biçiminden, ruhundan her zaman güç aldığını ifade ederek, “Tüm kadınlara da güç verdiğine inanıyorum. Bugün burada hüzünlendik ama onun güçlü varlığı ile ismi ile daima yaşayacağına inanıyorum” dedi.

‘DİDEM MADAK TÜM EZİLENLERİN ŞAİRİYDİ’

Belgeselin yönetmeni Kibar Dağlayan Yiğit de kadın çalışmaları atölyesinde olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “Burada Didem Madak Sinema Atölyesini kurduk. Keşke daha iyi anlatabilseydim. Metni yazmak 6 ay sürdü. Çok zor bir dünyada, zor bir ülkede yaşıyoruz. Çok acılar çekiyoruz her konuda. Bizim bu dünyayı değiştirmeye gücümüz yetmeyebilir ama kötüye benzememek için elimden geleni yapıyorum. Başka bir dünya için çok çalışıyorum. Bunu mümkün kılamasak bile kapitalizmin acımasızlığına karşı dostlarınıza, umutlarınıza, komşularınıza, herkese sahip çıkın. Burada tek söyleyeceğim birbirimize sahip çıkmaktır. Işıl ile tanıştığımız gün birbirimize sarılarak ağladık. Didem Madak ezilenlerin, kadınların, çocukların, kuşların bütün doğanın şairiydi. Şiiri yazmıyordu, yaşıyordu” diye konuştu.

Işıl Madak da konuşmasında annelerini kaybettikleri süreçte ablası Didem Madak’ın kendisine annelik yaptığını dile getirerek, “Beni hayata hazırlaması, birçok alanda yaşadığımız çaresizlikler, çaresizliklerin çoğuna tanık olması bu da ayrı bir acı idi. Bugün bir şeyler söylemek de çok zor. İyi ki bu film yapıldı diye düşündüm. Çünkü ablamın İstanbul’da yaşadığı Pulbiber Mahallesi yok oldu. Orası rant için alındı, insanlar kandırıldı, borçlandırıldı, şehrin hiçbir ulaşımın olmadığı yerlerine atıldı. Pulbiber Mahallesi’nin, ablamın şiirlerini yazdığı insanlar... Şimdi orada villalar var. Bu yüzden çok önemli bir tanıklık” dedi.


‘ABLAMIN ŞİİRLERİ SAHİCİDİR, DOKUNUR’

İçimdeki Yolculuk belgeselinin yok olan birçok şeyi göstermesi ve hatırlatması açısından önemli olduğunu vurgulayan Işıl Madak, “Kadına dair yapılan her şey anlamlı. 5 yıl kimse ile görüşemedim, kapris falan değildi halim yoktu, annen olmayınca, ablan annelik yapınca ve o da gidince görüşüp ne diyeceksin ne anlatacaksın? Bir süre sonra bunun bencillik olduğunu düşünmeye başladım. Ablam adına bir şeyler yapılıyor ve ‘ben konuşamıyorum’ demek de bencillik gibi geldi onu sevenlere karşı. Bana ulaşan yüzlerce insan var, onun şiirlerini seven her düşünceden... Ablamın şiirleri sahicidir, dokunur. Filmi de sahici oldu” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Yaşamın acılarına karşı alaysı bir gülüş: Didem Ma...

Didem Madak, şiirlerinde yer yer sertleşen bir dille kadın duyarlılığını ortaya koyar. Erkek egemen,...

Sennur Sezer şiirinde kadınlar

Toplumsal bir sorun olarak kadın meselesi Sennur Sezer’in ideolojik görüşüyle iç içe genişler şiirle...

Emeğin ve direncin yürekli karıncası: Sennur Sezer

Sennur Sezer... Sesi, sözü, kalemi ve umutla sıkılı yumruğu ile hem meydanlarda, hem edebiyatta ter...