Samuray kılıcıyla Başak'ın öldürülmesine ilişkin davada Savcı: Sanığın beyanlarına itibar edilemez
İstanbul'da Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcıyla öldürülen Başak Cengiz cinayeti davasının ikinci duruşması Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Ataşehir'de Başak Cengiz'i yolda yürürken samuray kılıcıyla katleden Can Göktuğ Boz için savcı, "tasarlayarak canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

DHA'nın haberine göre, Adli Tıp Kurulundan gelen raporda Can Göktuğ Boz'un cezai ehliyetinin tam olduğuna dair görüş bildirildi.

Cezai ehliyetine ilişkin Can Göktuğ Boz'un sağlık belgelerinin ve dosyaların Adli Tıp Üst Kuruluna nihai kesin raporun hazırlanması için gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 22 Nisan 2022 tarihine erteledi.

ATK RAPORU DOĞRULTUSUNDA KARAR VERİLSİN

Adli Tıp Kurumu raporuna karşı söz verilen Başak Cengiz'in aile avukatı Mustafa Tırtır, dosyada başka araştırılacak bir husus olmadığı düşüncesinde olduklarını belirterek, ATK raporları doğrultusunda karar verilmesini talep etti.

Gelen raporlara karşı söz verilen tutuklu sanık Can Göktuğ Boz ise "Önceki mahkemede ifadelerim geçerlidir. Günde 12 saat şeytan bana 'Cinayet işle, intihar et' diyor. Eğer cinayet işlemezsem şeytan beni öldürmekle tehdit ediyor. Siluetiyle beliriyor bana musallat oluyor" diye konuştu.

ÖZELLİKLE 'SAVUNMASI AZ OLACAK BİR KADINI' SEÇTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Cumhuriyet savcısı, delilleri inceleyerek verdiği kararını açıkladı. Geçimini babasından aldığı yardımlarla sağlayan sanık Can Göktuğ Boz'un suç tarihinde 60 santim uzunluğundaki samuray kılıcıyla ikametinden dışarı çıktığını belirtti. Sanığın soruşturma aşamasındaki ifadesine göre de 'direnci ve savunması daha az olacak şekilde değerlendirdiği bir kadını seçerek' Ankara'dan İstanbul'a geçici görevle gelen Mimar Başak Cengiz'i savunmasız bir şekilde yürürken gördüğü belirtildi. Sanık Boz'un Cengiz'in önünden geçişini izlediği, arkasında kaldıktan sonra da çok kısa bir süre yürüyerek takip ettiği belirtilen mütalaada, sanık Boz'un herhangi bir duraksama ve iletişim içine girmeden samuray kılıcıyla maktulü 29 saniye boyunca 6'sı öldürücü nitelikte olmak üzere 12 adet kesici ve delici alet darbelerine devam ettiği vurgulandı.

Kadının "İmdat" seslerini duyan Kaan Ağca'nın yardım etmek için sanığa yaklaştığı, sanık Boz'un da "Yaklaşma sana da saplarım" dediği kaydedilen mütalaada, "Sanık Boz'un Başak Cengiz'i kesin kes öldürdüğünü anladıktan sonra kılıcını saklama zahmetine dahi girişmeksizin elindeki kılıçla doğrudan ikametine gittiği" ifadeleri kullanıldı. Sanığın soruşturma aşamasında mutsuzluğu nedeniyle bir kadını öldürmek istediğini söylediği hatırlatılan mütalaada, kovuşturma aşamasında ise "şeytanın kendisine intihar etmesini söylediği" kaydedildi.

Sanığın beyan değiştirmesiyle ilgili cezai sorumluluğunun olmadığı şeklinde anlaşılması için anlatıldığı kaydedilen mütalaada, sanığın beyanlarına itibar edilemeyeceği kaydedildi.

Mütalaada sanık Can Göktuğ Boz'un "Tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Ayrıca sanık Boz'un "Silahla tehdit" ve "Ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletleri satın alma, taşıma veya bulundurma" suçlarından 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talep eden sanık avukatı, "Sanığın cezai ehliyeti yoktur" şeklinde başka raporlar da olduğunu belirterek nihai raporun alınması için sanığın tüm raporlarının Adli Tıp Üst Kuruluna gönderilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Can Göktuğ Boz'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanığın cezai ehliyetine ilişkin sanığın sağlık belgelerinin ve dosyaların Adli Tıp Üst Kuruluna nihai kesin raporun hazırlanması için gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 22 Nisan 2022 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?
İstanbul Ataşehir'de geçtiğimiz kasım ayında Can Göktuğ Boz, samuray kılıcı ile Başak Cengiz'i öldürmüştü. Başak Cengiz'i öldüren Can Göktuğ Boz, ifadesinde evden çıkarken birini öldürmeyi planladığını, erkeğin kendisine karşı koyma ihtimaline karşılık bir kadını öldürmeye karar verdiğini söylemişti. Boz, poliste verdiği ifadesinde kılıçları çok sevdiğini, evinde bulunan kılıçların hepsini internet ya da mağazalardan aldığını ve hepsinin kendisine ait olduğunu söylemişti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sokak ortasında genç bir kadını darbeden kişi müda...

Erzurum’da bir erkek, genç bir kadını saçlarından tutup, küfrederek darbetti. Çevredekilerin tepki g...

Kadın savcıdan metroda bıçakla bir kadının üzerine...

Emrah Yılmaz'ın tutuklanma talebinin gerekçesini yazan kadın savcı, saldırının tüm kadınlara yönelik...

Ne Var Ne Yok? | 17 Mart 2022

Hatice Kaçmaz kararından Şiddeti Önleme Reform Paketine, yüksekten düşerek ölen kadınlardan Diyarbak...