Sağlıkta şiddet artıyor, sağlık emekçileri gerçek çözüm istiyor
İktidarın sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran dili ve etkin bir şiddet yasası olmaması sağlıkta şiddeti artırıyor.

Sağlıkta şiddet her geçen gün daha da artıyor. Son 3 günde sağlık emekçilerine yönelik yaşanan 3 saldırı bunun en büyük göstergesi. Şırnak’ta bir hekim, savcı tarafından hakkında “adli takibat” başlatmakla tehdit edilirken Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan Nöroloji Uzmanı Doktor Ebru Ergin, farklı bir ilaç yazmadığı gerekçesiyle hastası tarafından darbedildi. Darbedilen doktor, çalıştığı hastanede tedavi altına alındı. Ankara Karaköprü 1 Nolu ASM’de ise bir hasta hemşirelere hakaret edip aynı günün akşamında da doktorun telefonuna ulaşarak arayıp küfür ve hakaretler etti. 

‘HER GÜN SAĞ SALİM EVE DÖNEBİLECEK MİYİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ’

Eyüp Devlet Hastanesinde çalışan ve kendi de daha önce sağlıkta şiddete maruz kalan acil servis hekimi bir kadın, Sağlık Bakanlığının sağlıkta şiddeti önlemek yerine sağlık emekçilerinin ağrına bir parmak bal çaldığını söyledi. Her gün kadına yönelik şiddet ya da sağlıkta şiddet haberleri gördüklerini ve her geçen gün şiddet olaylarının arttığını söyleyen hekim, “Bu durum hepimizi çok yıpratıyor ve biz sağlık emekçilerine geri adım attırıyor. Ben işine çok severek gelen bir insandım, evden çıktığımda artık ‘Acaba sağ salim eve dönebilecek miyim bugün’ diye düşünüyorum, bunun kaygısını yaşıyorum. Toplumda hem kadınlar olarak hem sağlık emekçileri olarak ciddi bir handikap yaşıyoruz.” dedi. Kendinin de daha önce böyle bir şiddet olayı yaşadığını dile getiren kadın hekim şöyle devam etti: “Şu an acil serviste tadilat var, o nedenle odamız yukarı katta. Geçici olarak buradayız yani. Bizim odamız direkt acil servisin içindeydi. Acil servisten ve hastalardan biraz uzakta olduğumuz için bu durum bile bizi biraz olsun rahatlatıyor. Yol geçene hanı gibi olabiliyor odalarımız. Bir gece yarısı kendimizi acil serviste kilitlemek zorunda kaldık hasta yakınlarından korktuğumuz için. Gece 3.30 sularında acil servise gelen alkollü ve silahlı 25-30 hasta yakını erkek serviste çalışan doktorlar olmasına rağmen biz istirahatteyken doktor odasına dalıp ‘Keyif yapıyor burada doktorlar’ diyerek üzerimize geldi. Biz çok savunmasız bir biçimde çalışıyoruz bizim canımızın için kıymeti yok diyoruz bizde 155'i aramak zorunda kaldık o anda, ancak bir buçuk saat hiç kimse gelmedi. Hastane polisinin gelmesi bile 1 saati geçti, ki burada uzun namlulu silah taşıyan jandarmalar var.”

‘SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞIM DEĞİL GERÇEK ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

Bir insana sağlık hizmeti sunmak yerine önce kendi canlarını nasıl koruyacakları endişesi taşıdıklarını dile getiren hekim, “Biz bir başkasına hayat vermeye çalışırken kendi canımızı koruma endişesine niye düşünelim?” diye sordu. Başkasını yaşatmak işin kendi canını düşünmemesi gerektiğini dile getiren hekim son olarak şunları dile getirdi: “Şu an yok hükmündeyiz. Bir şiddet olayı bir gün iki gün sonra unutuluyor, sosyal medyadan paylaşımlar yapılıyor, temenniler sunuluyor ama biz gerçek çözüm istiyoruz. Biz burada sağlık hizmeti veriyoruz. Hastalar da sağlık politikaları ile ilgili sorun yaşıyorlar ancak devlet değiliz biz. Onlara hizmet veriyoruz sadece, hasta ve hasta yakınları da öfkesini, derdini, sıkıntısını bizden çıkarmasın. Onlara iyi bir hizmet verebilmek için önce kendi canımın derdine düşmem lazım.”

‘SAĞLIKTA ŞİDDET ANCAK ETKİN BİR YASA ÇIKARILDIĞINDA ÇÖZÜLÜR’

Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servis hemşiresi ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun da şunları dile getirdi: “Biz sağlıkta şiddeti her gün çalışma alanlarımızda yaşıyoruz, hepimizin günlük hayatında çalışırken yaşadığı bir durum. Buna maruz kalmayan sağlıkçı herhalde yoktur. Şiddetin çözümü noktasında çokça taleplerimiz oluyor eylemlerimiz oluyor müdahalelerimiz oluyor ancak yetkililer şu güne kadar hiçbir şekilde sesimize kulak vermedi, gereken önlemleri almadılar, sağlıkta şiddet yasası çıkarılmadı. Geçiştirmelik cevaplar, bahaneler üretiliyor ama artık canımıza tak etti ve bu durum gerçekten herkesin psikolojini bozmuş durumda. Sağlıkta etkin şiddet yasasının çıkarıldığı zaman ve önlemler alındığı zaman bu işin çözüleceğini düşünüyorum.”

Şebnem Korur Fincancı | Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

CAN KORKUSU VAR
Evrensel gazetesine konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hasta hekim ilişkisinin karşılıklı güven duygusuna dayandığına vurgu yaparak bu saldırıların bu güven ilişkisini de zedelediğini söyledi. Hekimlerin, hemşirelerin ve tüm sağlık emekçilerinin artık güne can kokusuyla tedirgin olarak başladığını belirten Fincancı, “Her an saldırı olabilir korkusuyla dinlediğiniz bir hastayı iyi bir şekilde tedavi de edemezsiniz. Bu şiddetin böyle sonuçları da var. Ayrıca bu saldırılar nedeniyle mesleği bırakan, memleketi bırakıp gidenler de var” dedi.
TWEETLE SORUN ÇÖZÜLMÜYOR
Hekimlik mesleğini değersizleştiren söylemler ve toplumda genel olarak artan şiddet eğilimin sağlık alanında şiddetin yaygınlaşmasına neden olduğunu dile getiren Fincancı, TTB olarak 20 yıldır sağlıkta şiddetin önlenmesi için mücadele ettiklerini hatırlattı. Bu mücadeleler sonucu Meclis’e sundukları yasa tasarısının adeta ‘kuşa’ çevrilerek çıkartıldığını anlatan Fincancı “Bu tasarı bir torba yasaya eklenerek geçti Meclis’ten. Dolayısıyla ceza yasasında bir karşılığı olmadı” dedi. TTB’yi muhatap almayan bir bakanlıkla karşı karşıya olduklarını belirten Fincancı, Sağlık Bakanı’nın ise sağlık alanındaki tüm sorunları tweet atarak çözme yaklaşımında olmasını eleştirdi.
MESLEĞİ BIRAKAN HEKİM İSYAN ETTİ

2 yıl önce Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uğradığı bıçaklı saldırıda ölümden dönen Dr. Ertan İskender, çalışma koşulları ve hastane güvenliğinde bir değişiklik olmadığı için mesleğini bıraktığını açıklamıştı. Dr. Ebru Ergin’in yaşadığı saldırıdan sonra sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İskender “Yine eski çalıştığım hastane! Neden önlem alınmıyor! Bu kadar başarısız yönetim neden hâlâ yönetiyor?!” tepkisini gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Sağlık emekçileri sağlıkta şiddeti ve kadına yönel...

Sağlık emekçisi kadınlar pandemi dönemiyle artan sağlıkta şiddete ve kadına yönelik şiddete dair dü...

Sistemin sorunlarını emekçilere, çözümü ‘vicdan’a...

Sağlıkta şiddetin en önemli nedenlerinden biri yanlış sağlık politikaları. Kadınlar sağlık hizmetind...

Sağlık emekçileri iktidara öfkeli: Daha kaç sağlık...

Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar sayısız şiddet vakasına rağmen, etkili bir sağlıkta şiddet yas...

Sağlıkçıya şiddete alışmayalım!

Kadınları ve sağlıkçıları koruyan, şiddetin tekerrür etmeyeceği bir adalet düzeni istiyoruz.

Çürüyen sağlık ve adalet sisteminin getirdiği: Sağ...

Sağlık emekçisi kadınlar, iktidarın, sağlıkta dönüşüm politikalarının bir sonucu olarak yaşanan sağl...

ASM çalışanı kadınlar anlatıyor: Sağlıkta dönüşüm...

Malatya’da aile sağlığı merkezlerinde çalışan bir grup sağlık emekçisi kadınla aile hekimliği sistem...